Wat is een L-trap?

Een L-trap is een trap die zijn naam dankt aan zijn eigen vorm. Een L-trap lijkt immers sprekend of de letter L uit het alfabet. Ook herkenbaar voor deze trap is dat er altijd stootborden tussen de treden worden geplaatst.

Daarnaast passen L-trappen perfect in een modern interieur vanwege zijn gesloten en strakke karakter.

Er wordt voor dit type trap in de meeste gekozen voor houten trappen. Hout is namelijk een materiaal dat makkelijk te bewerken is.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw regio en vergelijk gratis offertes
arrow Ontvang offertes

L-trap versus Z-trap

Ook de Z-trap heeft zijn naam aan zijn eigen vorm te danken. Het verschil tussen L-trappen en z-trappen is verder minimaal. Het enigste verschil zit hem dus in de vorm.

Een L-trap heeft namelijk volledig horizontale treden en volledig verticale stootborden. Bij een Z-trap daarentegen staan de stootborden schuin. Het zorgt ervoor dat ervoor dat je vanaf de zijkant van de trap een patroon met de letter Z ziet.

Vandaar dat de Z-trap naar de letter Z uit het alfabet is vernoemd.

illustratie van een metalen L-trap

Wat kost een L-trap?

De prijzen voor een L-trap lopen sterk uiteen. Sowieso is het een vrij prijzige investering. Dat komt door de vele details die in de trap verwerkt worden. Wat maakt dat plaatsing van de trap tijdrovend is. Aan elke trap hangt een prijskaartje. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs tussen de 3.000 en 6.000 euro.

Concrete prijzen vergelijken?
Verstuur je aanvraag en ontvang snel prijsvoorstellen

Kenmerken van een rechte trap met L-treden

Een L-trap heeft een aantal heel specifieke eigenschappen. Hieronder zetten we ze even op een rij.

1. Grote materiaalkeuze

In een overgrote meerderheid van de gevallen worden L-trappen van hout gemaakt. Maar dit hoeft niet noodzakelijk altijd zo te zijn. In de plaats van een warme houten trap wordt er bij een meer industrieel interieur bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van materialen als staal en inox.

2. Brede treden

Een L-trap wordt met brede treden geplaatst. Het maakt de trap prettig en handig in gebruik. Zo kunnen bijvoorbeeld twee personen makkelijk langs elkaar lopen op de trap of je kan grote(re) objecten relatief eenvoudig naar boven tillen.

3. Functioneel en uniek ontwerp

De brede treden maken de trap dus ook functioneel en typeren het design. Ze bepalen de L-trap zijn unieke vorm.

Houten L-trap in een gebouw

Voordelen en nadelen van een L-trap

Er zitten zowel voordelen als nadelen aan een L-trap. Hieronder zetten we beide even op een rij.

Voordelen

Er zitten een aantal mooie voordelen aan een L-trap. Ten eerste zal de trap minder stijl zijn dan bij een rechte trap. Je hoeft dus minder te overbruggen met meer treden.

Het betreden van een stijle trap is voor een gezond jong persoon geen probleem, maar het kan echter wel een probleem zijn voor oudere mensen die slecht ter been zijn en/of voor kinderen. Het biedt dus op het gebied van veiligheid een groot voordeel.

Door het in twee delen van de trap zorg je dus automatisch dat deze minder stijl wordt.

Nadelen

Naast voordelen hebben L-trappen ook nadelen. Zo neemt de trap behoorlijk wat ruimte in beslag. Het hangt onder meer van je beschikbare ruimte af of deze trap wel de juiste keuze is voor jou. Ook krijg je met een L-trap minder licht in je huis dan met bijvoorbeeld een zwevende trap.

Een L-trap is namelijk een gesloten trap met stootborden die geen licht doorlaten, in tegenstelling tot een zwevende trap, dat geen stootborden heeft en dus een open trap is.

Waarom voor een L-trap kiezen?

Een L-trap past perfect in een modern interieur. Bovendien is een dergelijke trap ontzettend veilig en prettig in gebruik. Dat is vooral handi als je kinderen hebt of als er oudere mensen van de trap gebruik moeten maken.

Interesse in een L-trap? Ontvang gratis advies en meerdere prijsvoorstellen op maat

Heb jij een woning waar een L-trap eventueel goed tot zijn recht zou kunnen komen en wil je meer weten over dit onderwerp? Dan kun je via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend adviezen en offertes met elkaar vergelijken.

Specialisten bieden vaak verschillende zaken aan en hanteren uiteenlopende tarieven. Om tot de juiste vakman voor jouw project te komen, of je nu wilt renoveren of een nieuwe droomtrap plaatsen, is het dus een goed idee om meerdere specialisten onderling te vergelijken.

Verstuur vandaag nog je aanvraag en ontvang de eerste prijsvoorstellen al binnen enkele dagen. Zo wordt de perfecte nieuwe trap geplaatst op maat van jouw budget.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen