Soorten antieke trappen

Er zijn enkele trapsoorten die al enkele eeuwen gebouwd en geplaatst worden. Een klassieker is de sierlijke wenteltrap. De eerste wenteltrap zou dateren uit de 11de eeuw. Wenteltrappen worden gekenmerkt door het ronde (of ellipsvormige), open trapgat. Een wenteltrap ondersteunt zichzelf volledig en steunt dus niet op een spil.

Spiltrappen daarentegen steunen wel op zo’n centrale spil. Net als wenteltrappen zijn ook spiltrappen al honderden jaren een geliefde keuze. Tot en met de 18de eeuw was de spiltrap een van de populairste trapsoorten.

Natuurlijk behoort ook de gewone, rechte trap tot die eeuwenoude klassiekers. Een eenvoudiger trapontwerp bestaat niet. Toch geven rechte antieke trappen je woonst een statige uitstraling.

Kenmerkend voor antieke trappen zijn de vele versieringen en gedetailleerde decoratie. Denk maar aan een sierlijk gedecoreerde trapleuning, stijlvol beklede traptreden, een versierde trapspil of speciaal schilderwerk.

Materiaal

Antieke trappen werden (en worden) uit verschillende materialen opgebouwd.

  • Natuursteen. Marmer, graniet en arduin waren (en zijn!) populaire materiaalkeuzes in onze contreien.
  • Hout. Voornamelijk het robuuste eikenhout was een veelgebruikt materiaal. Niet enkel de traptreden, maar ook volledige spiltrappen en wenteltrappen werden uit hout vervaardigd.
  • Metaal. Met name ijzer en smeedijzer leenden zich goed tot het vervaardigen van nauwkeurig gedetailleerde trappen.
Een antieke trap in Franse renaissance stijl opgebouwd uit marmer, metaal en hout.

Antieke trappen laten plaatsen

Antieke trappen worden tegenwoordig nog steeds geplaatst. Verschillende vakmannen kopen antieke trappen op. Na een grondige renovatie worden die bijzondere trappen bij mensen thuis geïnstalleerd.

Tip: Niet elke trapspecialist zal antieke trappen aanbieden en plaatsen. Op zoek naar de juiste vakman of -vrouw? Gebruik het formulier onderaan dit artikel en ontvang vrijblijvende offertes op maat.

Zo’n gerestaureerde antieke trap kan behoorlijk duur zijn. Een alternatief? Een volledig nieuwe trap in antieke stijl laten plaatsen. Dat heeft enkele interessante voordelen:

  • Diverse afmetingen. Waar gerestaureerde trappen misschien niet in je woning passen, laat je ‘nieuwe antieke’ trappen op maat maken.
  • Keuzevrijheid. Je hebt de keuze uit zowel oude als meer moderne materialen. Ook laat je de trap decoreren naar wens.
  • Voordeliger. Trappen op maat laten maken kan voordeliger zijn dan de restauratie, het vervoer en de plaatsing van antieke trappen.

Prijs antieke trappen installeren

Een nieuwe trap laten installeren, kan zo’n 1.500 tot 10.000 euro kosten. De prijs voor het plaatsen van een gerestaureerde antieke trap kan echter al snel hoog oplopen. Kies je bijvoorbeeld voor een moeilijk verkrijgbaar materiaal, speciaal schilderwerk, of decoraties die enkel verwezenlijkt worden via bijzondere technieken? Dan betaal je daarvoor natuurlijk een meerprijs.

Omdat de prijs voor de installatie van je nieuwe trap afhankelijk is van heel wat factoren, is het aan te raden een offerte op maat aan te vragen. Gebruik daarvoor het formulier onderaan deze pagina.

Op zoek naar een expert voor de restauratie of plaatsing van een antieke trap?
Vergelijk offertes op maat en stel je vragen aan speicalisten.
arrow Ontvang offertes

Renovatie van antieke trappen

Antieke rechte trappen, wenteltrappen of spiltrappen die reeds in je woonst staan, kun je uiteraard ook laten herstellen. Met een restauratie (uitgevoerd door een specialist) herstel je het karakter en de uitstraling van antieke trappen.

Specialisten kunnen speciaal schilderwerk weer in ere herstellen, beschadigingen in houten of stenen traptreden wegwerken en verzekeren dat je de trap nog vele jaren veilig kunt blijven gebruiken.

Een antieke bordestrap in donker hout, zeer uitgebreid versierd.

Hoeveel kost de renovatie van een oude trap?

Hoeveel je precies betaalt voor de renovatie van antiek, is afhankelijk van heel wat factoren. Zo zijn er de staat en de mate van beschadiging, de te herstellen materialen, en de complexiteit van de klus. Vraag daarom offertes op maat aan via het formulier onderaan dit artikel.

Interesse in antieke trappen? Contacteer een expert voor advies op maat

Wil jij een antieke trap laten installeren, is het tijd voor de restauratie van je antieke trap, of ben je op zoek naar originele ideeën voor jouw nieuwe trap? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en offertes van specialisten in jouw omgeving. Zo vind je gegarandeerd de oplossing waar je naar op zoek was!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen