Wat is een Z-trap?

Een Z-trap kan twee verschillende dingen betekenen. Het is ofwel een kwartdraaitrap die twee keer de verschillende kant opdraait. Bijvoorbeeld, de onderzijde draait naar links en de bovenzijde naar rechts, en andersom. Dit wil zeggen dat het bovenaanzicht de letter Z toont.

De betekenis waarover we het in dit artikel voornamelijk gaan hebben is wanneer de treden van de trap de letter Z vormen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een vakman in jouw regio
arrow Ontvang offertes

1. Kwartdraaitrap die twee keer draait

Een Z-trap met een kwartdraai die twee keer draait, waarvan één keer in elke richting. Dit is een type trap waarbij de onderzijde een kwartslag maakt naar rechts en de bovenzijde een kwartslag naar links, of andersom. Wanneer je de trappen van boven bekijkt, zul je zien dat ze de letter Z vormen.

2. Z-traptreden

Bij Z-treden spreken we over treden die door middel van een schuin stootbord de achterzijde van de onderste trede verbindt met de (overlappende) voorzijde van de trede erboven. Wanneer je de traptreden van de zijkant bekijkt, zal je zien dat ze door het schuine stootbord de letter Z vormen.

Een Z-trap met beige treden en witte stootborden zorgt voor een moderne look.

Wat kost een trap met Z-treden? 

Hieronder vind je de prijzen voor een nieuwe trap, inclusief montage.

Type trap Prijs Z-trap (exclusief btw)
Rechte Z-trap € 7.000 – 11.000
Z-trap met kwartdraai € 9.000 – 12.000
Zwevende Z-trap € 10.000 – 14.000

De prijs voor een Z-trap schommelt zoals je kunt aflezen in bovenstaande tabel gemiddeld rond de 10.000 euro. Toch kan de prijs oplopen afhankelijk van 1 of meerdere factoren:

  • Het materiaal
  • De trapvorm
  • Het aantal treden
  • De arbeidskosten
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk snel en eenvoudig meerdere prijsvoorstellen tegelijk
arrow Ontvang offertes

Alle voordelen en nadelen van een Z-trap op een rij

Voordelen

Veiligheid

Een groot voordeel van een Z-trap is de veiligheid en de constructie. Ze hebben een lage hellingshoek wat het gemakkelijk maakt om de trappen te beklimmen. Hierdoor wordt de trap doorgaans als erg veilig beschouwd. Daarnaast zorgt de constructie van Z-treden ervoor dat je een groter tredevlak hebt om je voet op te zetten.

Esthetiek

De Z-vorm van de trap kan het interieur een modern en uniek uiterlijk geven. Indien je nog speelt met de kleuren van de muur, kun je van de trap een echte eyecatcher van de woning maken.

Ruimtebesparing

De vormgeving van de trap kan ook ruimtebesparend zijn. Dat komt omdat de trap op een zodanige manier geplaatst kan worden dat hij de ruimte efficiënt benut.

Opslagruimte

In vele gevallen biedt de Z-trap veel ruimte onder de treden die kunnen benut worden als opslagruimte. Zo kun je de trap voorzien van laden, waar je praktisch je spullen in kwijt kan.

Een open Z-trap met een ijzeren trapleuning in de woonkamer.

Nadelen

Kosten

De bouw van een Z-trap is een stuk complexer dan de bouw van een rechte trap. Uiteraard heeft de complexiteit invloed op de kosten. De prijs van een z-trap ligt daarom wat hoger dan bij dichte trappen

Onderhoud

Net als elk ander type trap heeft een Z-trap ook regelmatig onderhoud nodig. Het kan wel complexer zijn dan voor een andere trapsoort. Dat komt door de kwartslagen die de trap maakt. Het vuil kan daarbij ook op moeilijk bereikbare plekken terechtkomen.

Daarnaast zorgt de draai van de trap er ook voor dat het lastiger is om met de stofzuiger over de trap heen te gaan.

Onhandigheid

Hoewel de trap erom bekend staat dat hij efficiënt gebruikt kan worden in het geval van weinig ruimte, kan hij ook voor onhandigheid zorgen. Dat kan gebeuren wanneer er niet goed wordt omgesprongen met de beschikbare ruimte.

Veiligheid

Een trap met Z-treden beschikt over schuine stootborden. Hierdoor zal je het gevaar hebben om bij het beklimmen van de trap te blijven haken. Dit kan voor een valpartij zorgen. In geval van kleine kinderen of ouderen dien je je hier bewust van te zijn.

Z-treden buiten

Mogelijke uitvoeringen

Een Z-trap biedt heel wat mogelijkheden. Hieronder bespreken we alle mogelijke uitvoeringen.

1. Materiaal

Een Z-trap kan gemaakt worden van verschillende houtsoorten. Hieronder bespreken we de 2 voornaamste houtsoorten waaruit de meeste Z-trappen bestaan.

Eiken Z trap

Vele mensen kiezen voor een eiken Z-trap. Dat komt omdat eikenhout duurzaam is en met zijn uitstraling Z-trappen kan voorzien van een natuurlijke, warme uitstraling.

Laminaat

Een andere populaire bekleding voor Z-trappen is laminaat. Bij laminaat geniet je net als bij eikenhout van de duurzaamheid. Laminaat is namelijk erg stevig en gaat lang mee.

Daarnaast is dit type houten z-trap verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je het feilloos kan afstemmen op het interieur van jouw woning. Met laminaten trap zit je dus altijd goed.

2. Trapvorm

De trapvorm kun je aanpassen op de beschikbare ruimte van de woning. Zo kun je kiezen voor een Z-trap die de ruimte efficiënt invult. Daarnaast kun je gaan voor een moderne uitstraling door je Z-trappen te voorzien van Z-treden.

3. Treedikte

Ook kun je bij Z-trappen spelen met de dikte van de treden. Je kunt de trap onder meer voorzien van dunne treden, wat de Z-trap een slankere uitstraling geeft. Of je kan kiezen voor dikkere treden, wat de Z-trappen een meer robuuste uitstraling geeft. Daarnaast kan je afhankelijk van de beschikbare ruimte ervoor kiezen om de trap te voorzien van brede treden.

4. Afwerking

Vervolgens kun je de verschillende uitvoeringen ook voorzien van een strakke afwerking. Je kunt bijvoorbeeld te trap beitsen, om het te voorzien van een extra glans. Dit geeft de trap niet enkel een modern ontwerp. Het beschermt de trap ook tegen eventuele verkleuring door lichtinval.

Indien je kinderen hebt en je je zorgen maakt om de veiligheid kan je ervoor kiezen om de trap te voorzien van anti-slipstrips. Die strips worden op alle treden geplaatst om het slipgevaar te verminderen en dus de veiligheid te vergroten.

Zoek je een trapspecialist?
Vind de juiste vakman voor extra info en advies

Enkele alternatieven voor een trap met Z-treden 

Een Z-trap heeft zijn naam te danken aan zijn zigzag vormgeving. Daarnaast kun je trappen voorzien van Z-treden. Zo kun je kiezen voor een gesloten trap, of juist voor een open trap.

1. Gesloten Z-trap

Gesloten trappen zijn trappen waarvan het stootbord schuin op de trede wordt geplaatst. De trap begint aan de achterkant van de onderstaande treden en verbindt de overhangende neus van de bovenstaande trede. Wanneer je de treden van de zijkant bekijkt, zie je dat het een Z vorming heeft.

2. Open trap

Een open trap is daarentegen een trap zonder stootborden. Een open trap kan de trap een prachtige en moderne uitstraling geven.

Een Z-trap met een leuning en een bureau onder de treden.

Meer weten? Vraag advies aan trapspecialisten en ontvang 1 of meerdere offertes op maat

Heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over de Z-trap? Dan kan dat via onderstaand offerteformulier. Het loont zeker en vast om gelijktijdig vrijblijvende offertes aan te vragen. Je krijgt zo de kans om meerdere vakmannen met elkaar te vergelijken en dus de juiste vakman voor jouw project te vinden.

Een professional kan met zijn kennis en expertise een traject op maat samenstellen dat voor een goede prijs de ideale oplossing kan zijn voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen