Wat is een dichte trap?

Een dichte trap, ook wel een gesloten trap genoemd, is in tegenstelling tot een open trap voorzien van een verticaal stootboord dat geplaatst wordt tussen de traptreden. Het zorgt ervoor dat de trap volledig gesloten is en dat er geen open ruimtes zijn tussen de treden.

Een gesloten trap is niet enkel praktisch en veilig. Ook op het vlak van design of ontwerp is er veel mogelijk. Zowel landelijke woningen als een klassiek interieur passen goed bij een dichte trap. Qua afwerking en de bruikbare houtsoorten is er dan ook onwijs veel mogelijk.

Vraag advies aan vakmannen
Stel je vragen aan vakmanneen in jouw regio

Dichte trap versus open trap

Er zijn een aantal verschillen tussen een open trap en een dichte trap. Een open trap is een trap waarbij geen stootborden aanwezig zijn. Door de afwezigheid van deze verticale planken, kan er veel zonlicht naar binnen schijnen. Het maakt een open trap aantrekkelijk voor mensen die graag veel natuurlijk licht binnenkrijgen in hun woning.

Toch kent een trap zonder stootborden ook enkele nadelen. Het vuil dat op de traptreden ligt, kan makkelijk verspreid geraken in de woning. Dat komt simpelweg doordat er geen verticale planken tussen de treden aanwezig zijn. Hierdoor kan vuil via de trap op de vloer terechtkomen.

Ook kan een open trap geluidoverlast met zich meebrengen. Wanneer je bijvoorbeeld beneden tv aan het kijken bent, is er minder isolatie van het geluid naar de bovenverdieping. Wat kan leiden tot geluidsoverlast voor degene die zich boven bevindt.

Andersom kan degene die beneden zit ook geluidsoverlast ervaren. Wanneer bijvoorbeeld in iemand zijn slaapkamer de tv luid op staat. Een gesloten trap houdt het geluid een stuk beter gescheiden tussen de begane grond en de bovenverdieping.

Tip: Wil je een open trap dichtmaken om geluidshinder te voorkomen? Dat is ook zeker mogelijk

Wat kost een gesloten trap?

Een exacte prijs is moeilijk te geven voor een dichte trap. Dat komt omdat er een aantal zaken zijn die de prijs beïnvloeden. Denk hierbij aan: het materiaal van de trap, het aantal treden, en andere persoonlijke voorkeuren. Ook kun je een voorraad kast onder de dichte trap maken.

Soort klus trap Prijs
Trap dicht maken € 5 – 20 per stootbord
Dichte trap laten plaatsen Vanaf € 1.500

Wil je een nieuwe open trap laten plaatsen? Dan beginnen de prijzen vanaf € 1.500. Wil je bij een traprenovatie jouw open trap dicht laten maken? Dan kun je ervan uitgaan dat je per stootbord gemiddeld € 5 tot € 20 kwijt bent. Dat zou betekenen dat als je een oude trap hebt die 14 traptreden telt, je tussen de € 70 en de € 280 kwijt bent.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het onderstaande formulier in om met trapspecialisten in contact te komen
arrow Ontvang offertes

Voordelen en nadelen van dichte trappen

Gesloten trappen bieden over het algemeen veel voordelen. Maar net als bij elke trapsoort zijn er ook een aantal nadelen. We zetten ze hieronder op een rij.

Voordelen

  • Ontwerp: Een dichte trap oogt mooi en er zijn tal van opties op het gebied van ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan een klassiek interieur of aan landelijke woningen.
  • Veiligheid: Heb je kleine kinderen in huis? Dan draagt een gesloten trap goed bij tot de veiligheid. Doordat de treden met elkaar verbonden zijn, is het onder meer voor kleine kinderen uitgesloten dat ze ergens kunnen tussen geraken.
  • Geluidsisolatie: Met de mooie doorlopende traptreden kun je gemakkelijk een verdieping afsluiten. De stootborden hebben op die manier een goeie isolerende werking.
  • Voorraadkast onder de trap: Omdat de hele trap voorzien is van stootborden, is de ruimte onder de trap geschikt om een voorraadkast te maken.
  • Energiebesparend: Het mooie doorlopende geheel dat je creëert met een gesloten trap, biedt ook voordelen op het gebied van energiebesparing. Omdat de trap volledig gesloten is, blijft de warmte beter hangen in de woonkamer. Zo bespaar je kosten en belast je het milieu niet onnodig.
tapijten dichte trap

Nadelen

  • Dominante aanwezigheid: Omdat een dichte trap is opgebouwd uit diverse materialen (door de stootborden), kan het ook zeer dominant aanwezig zijn in een woning.
  • Tegenhoudend zonlicht: Een dichte trap houdt zonlicht dat naar binnen schijnt tegen. Hierdoor is de woning vaak minder goed verlicht in vergelijking met een open trap.
dichte trap witte stootborden

Veel ontwerpmogelijkheden

Een gesloten trap kan ontworpen worden op diverse manieren. Zo kan je het perfect laten aansluiten bij de stijl van je woning. Om je al wat inspiratie te geven hoe jouw woning er mogelijk uit kan komen te zien, delen we enkele inspirerende voorbeelden:

1. Landelijke trap

dichte trap landelijke stijl

2. Landelijke trap met voorraadskast

landelijke trap met voorraadkast

3. Moderne gesloten trap

Moderne dichte trap

Meer info of offerte nodig? Stel je vragen aan
trapspecialisten en ontvang meerdere offertes

Met al hun ervaring en expertise kunnen vakmannen gepast advies geven over de opties voor jouw woonst. Via onderstaand offerteformulier kun je snel en eenvoudig gratis meerdere offertes aanvragen. Zo vind je gegarandeerd de juiste vakman voor jouw budget en klus.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen