Wat zijn binnentrappen?

Elke binnentrap die binnenshuis geplaatst wordt, is een binnentrap. Het gaat dus ook bijvoorbeeld om een keldertrap of een zoldertrap.

Rechte houten binnentrap

Wat kost een binnentrap?

Een nieuwe binnentrap plaatsen kan al voor zo’n 1.500 euro per verdieping (inclusief plaatsingskosten). Meer complexe trapontwerpen, opgebouwd uit duurzame en kwalitatieve materialen, kost al snel meer dan 10.000 euro per verdieping.

De prijs voor een binnentrap is afhankelijk van verschillende factoren. Belangrijk zijn de omvang van de trap (en natuurlijk het aantal treden) en het aantal verdiepingen dat je met de nieuwe binnentrap wilt verbinden. Daarnaast heb je ook heel wat creatieve keuzes. Kies je bijvoorbeeld voor…

  • Een open of gesloten trapconstructie?
  • Hout, beton, metaal of (een mix van) andere materialen?
  • Een trap met of zonder trapleuning?
  • Een eenvoudige steektrap, wenteltrap of complexer trapontwerp?
Een nieuwe trap op maat laten maken?
Vergelijk verschillende installateurs in jouw buurt en vind de ideale match
arrow Ontvang offertes

Soorten trappen voor binnenshuis

Binnentrappen kunnen op verschillende manieren ingedeeld worden. Zo zijn er grote verschillen tussen open en gesloten trapconstructies. Daarnaast zijn er verschillende trapontwerpen die je zowel open als gesloten kunt opbouwen. Hieronder vind je een overzicht met de verschillende vormen.

Open versus gesloten trappen

De meeste trappen zijn gesloten. Dat betekent dat de ruimte tussen de treden afgesloten is met stootborden. In een open binnentrap ontbreken die stootborden. De ruimte tussen de traptreden is dus niet afgesloten.

Een open trap zal daardoor vaak goedkoper uitvallen dan een gelijkaardige, gesloten trap uit hetzelfde materiaal.

Voor- en nadelen gesloten trappen

Een gesloten trap zal eerst en vooral de warmte beter binnenhouden. Afhankelijk van de opdeling van je woning, kan dat een enorm pluspunt zijn.

Daarnaast is een gesloten trap iets onderhoudsvriendelijker. Bovendien biedt zo’n trap, minstens gevoelsmatig, meer veiligheid dan een open trap. In een huishouden met kleine kinderen zijn trappen zonder stootborden niet aan te raden.

Het nadeel? Een gesloten trap kan een ruimte optisch verkleinen.

Gesloten witte houten trap

Voor- en nadelen open trappen

Een open trap zorgt voor een optische vergroting van de ruimte. Dat kan zeker een voordeel zijn als de trap bijvoorbeeld in het midden van een kamer komt te staan.

Daarnaast is een open trap een ideale aanvulling in een minimalistisch interieur. Denk maar aan een zwevende trap of middenboomtrap met open design. Open trappen zijn tot slot vaak goedkoper dan vergelijkbare trappen met gesloten constructie.

Open houten trap

Soorten trappen

We geven hieronder een overzicht van de meest voorkomende binnentrappen.

1. Steektrap

Een steektrap of rechte trap is de trap die je in de meeste woningen aantreft. De treden lopen in een rechte lijn naar de volgende verdieping.

Ontdek welk soort trap het beste past bij jouw woning
Ontvang vrijblijvend advies van een trappen-expert uit jouw buurt
arrow Vergelijk offertes op maat en bespaar

2. Bordestrap

Een bordestrap lijkt enigszins op de klassieke steektrap. De treden lopen echter niet ononderbroken omhoog maar lopen uit op een of meerdere platforms – de zogenaamde bordessen. Een bordestrap kan dus bestaan uit verschillende steektrappen die verbonden zijn door bordessen.

Een veelvoorkomend soort bordestrap is de z-trap. Zo’n trap loopt recht omhoog tot aan de bordes, waar de trap 180 graden draait en vervolgens verder klimt tot de volgende verdieping.

Bordestrap

3. Middenboomtrap

Een middenboomtrap is een rechte trap die ondersteund wordt door een centrale trapboom waar steunprofielen aan gemonteerd worden. Op die steunprofielen worden de traptreden geplaatst.

4. Muizenboomtrap of zigzagtrap

Een muizenboomtrap steunt op een getrapte trapboom.

muizenboomtrap

5. Zwevende trap

Zwevende trappen geven de illusie gewichtloos in de ruimte te zweven. In de praktijk worden zwevende trappen langs eens zijde aan een trapboom of rechtstreeks aan een wand bevestigd. Langs de andere zijde is geen draagconstructie.

6. Kwartslag trap

Een kwartslag of kwartdraai trap draait 90 graden naar links of naar rechts. Die draai of slag kan zowel bovenaan als onderaan de trap liggen. Het is ook mogelijk om een trap met een dubbele kwartslag te laten plaatsen.

Een kwartslag trap is ideaal voor een woning waar minder ruimte beschikbaar is. Je plaatst een kwartslag trap probleemloos in een hoek van je woning.

Trap draait 90°

7. Draaitrap of halfslagtrap

Een draaitrap kan een volledige of halve cirkel draaien. Net als kwartslagtrappen zijn draaitrappen compact en daarom ideaal voor de kleinere woning.

8. Spiltrap

Een spiltrap draait rond een centrale as, de zogenaamde spil. Het zijn compacte, ronde binnentrappen.

9. Wenteltrap

Spiltrappen en wenteltrappen worden wel eens door elkaar gehaald. Het belangrijkste verschil? Een wenteltrap wentelt zich niet om een spil heen en ondersteunt zichzelf. Het trapgat blijft bijgevolg open. Een wenteltrap neemt wat meer ruimte in dan een spiltrap.

Interesse in een nieuwe trap?
Contacteer een expert en ontvang info op maat

Mogelijke uitvoeringen

Zodra je een vorm voor je trap gekozen hebt en hebt bepaald of je een open of gesloten constructie verkiest, heb je nog wat keuzes te maken.

Materiaal

Een binnentrap kan uit heel wat materialen worden opgebouwd. Een houten binnentrap, betonnen trap of metalen trap behoren allemaal tot de mogelijkheden. Houd bij de materiaalkeuze rekening met je budget én je interieur.

Tip: Waarom geen metalen trap met houten of glazen treden? Door materialen naar wens te combineren, creëer je een unieke trap die écht past bij jouw woning.

Glazen binnentrap

Trapbekleding

Je traptreden kun je met heel wat materialen bekleden.

  • Hout. Hout geeft je trap een warmte uitstraling. Er zijn tal van geschikte houtsoorten met elk hun eigen praktische en uiterlijke kenmerken.
  • Glas. Glazen traptreden zorgen voor een optische vergroting van de ruimte en beperken de belemmering van het licht.
  • Tapijt. Ideaal voor wie van comfort houdt!
  • Natuursteen. Net als hout zijn er verschillende soorten natuursteen te vinden. Perfect voor een woning met klasse.
  • Vinyl. Onderhouds- én budgetvriendelijk en bovendien in tal van kleuren en designs verkrijgbaar.
Ontwerp een trap die naadloos past in jouw interieur
Contacteer experten en ontvang advies op maat
arrow Vergelijk gratis offertes en bespaar

3. Optie: Afwerkingen en andere decoraties

Van trapleuningen met complexe designs tot traplopers en –verlichting: je werkt je trap zo gedetailleerd af als je maar wilt. Sommige decoraties en afwerkingen zijn puur esthetisch, andere bieden een meerwaarde voor de veiligheid van je nieuwe trap.

Verlichting verwerkt in de trap

Waarop letten bij het kiezen en vergelijken van binnentrappen?

Zoals je ziet zijn er heel wat verschillende zaken om bij stil te staan bij het vergelijken of ontwerpen van binnentrappen. Met onderstaande tips maak jij gegarandeerd de juiste keuzes.

Tip 1: Hou rekening met de vrije ruimte

De trap zal eerst en vooral in je woning moeten passen. Een ruime wentel- of steektrap kan zeer mooi ogen, maar is verre van geschikt voor kleinere woningen.

Tip: ruimte besparen? Overweeg dan de plaatsing van een opvouware trap

Tip 2: Denk aan je budget

Een eenvoudig trapontwerp kan al snel heel wat kosten opbrengen als je kiest voor dure materialen, uitgebreide decoraties en ingewikkelde afwerkingsopties. Houd bij elke stap in het ontwerpen van de trap rekening met je budget. Een vakman kan je daarin bijstaan.

Contacteer specialisten
Ontvang advies en bespaar op kosten

Tip 3: Zorg dat de trap veilig is

Dat gezegd zijnde, je bespaart best niet op veiligheid. Kies je bijvoorbeeld voor een smalle spiltrap? Dan is het aan te raden die toch van een trapleuning te voorzien. Met een traploper, strips of anti-sliplaag kun je dan weer eerder gladde traptreden beveiligen.

Ook door je trap van tactisch geplaatste verlichting te voorzien, kun je de gebruiksvriendelijkheid verbeteren. Met de juiste beveiliging kan iedereen de trap probleemloos en comfortabel gebruiken.

Een zwevende binnentrap met glazen wand

Tip 4: Kies een trap die bij je interieur past

Natuurlijk mag je trap ook esthetisch gezien geen ergerpunt worden. Het oog wilt ook wat! Uiteraard hoeft niet elke trap een echte blikvanger te worden, maar houd er rekening mee dat je trap beter niet vloekt met je interieur.

Kies voor materialen, decoraties en ontwerpen die bij je woning passen. Kom je er niet meteen aan uit? Een specialist helpt je bij het ontwerpen van een trap die écht in het plaatje past.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang info, advies en offertes op maat van specialisten

Ben jij op zoek naar een nieuwe binnentrap en wil je meer gedetailleerde informatie? Laat dan je gegevens achter in onderstaand formulier. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo kun jij het aanbod vergelijken en vind je in een handomdraai een oplossing die past bij je wensen én budget.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen