Wat is een middenboomtrap? 

Een onderboom- of middenboomtrap is een rechte trap die steunt op een centrale draagconstructie, de zogenaamde middenboom of trapboom. De middenboom kan rond of rechthoekig zijn en uit verschillende materialen vervaardigd zijn en loopt door het midden van de traptreden.

De onder- en bovenkant van de trapboom wordt in de vloer verankerd. Aan de trapboom worden steunprofielen bevestigd waarop de treden steunen.

Een klassieke middenboomtrap met stalen trapboom en dikke, lichtgekleurde houten treden.

Prijs: Wat kost een trap met middenboom? 

Een middenboomtrap kost gemiddeld 8.500 euro. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan de omvang van de trap, de gebruikte materialen en de complexiteit van de plaatsing. Een stalen middenboomtrap met glazen treden is bijvoorbeeld wat duurder dan een trap die volledig wordt opgebouwd uit budgetvriendelijk hout.

Prijzen voor middenboom- en andere trappen vergelijken?
Krijg gratis en vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten.
arrow Ontvang offertes

Voordelen en nadelen van een middenboom trap 

Waarom kies je wel of niet voor een middenboom trap?

Voordelen 

Een middenboom trap brengt enkele praktische en leuke voordelen met zich mee.

1. Ruimtebesparing

Met een middenboom trap gaat geen ruimte verloren. De open constructie maakt het mogelijk om de ruimte onder de traptreden naar wens te benutten. Ideaal voor kleine ruimtes!

2. Lichtinval

Een bijkomend voordeel van de open constructie van een middenboom trap? De trap blokkeert de lichtinval minimaal.

3. Verschillende designopties

Je hebt de keuze uit verschillende materialen, afwerkingen en kleuren. Denk maar aan glas, staal, hout of natuursteen. Zo verzeker je dat je nieuwe trap volledig past bij je interieur. Over de verschillende afwerkingsmogelijkheden lees je verder in dit artikel meer.

4. Opties voor elk budget

Door voor materialen en opties uit verschillende budgetklasses te kiezen, garandeer je dat de middenboomtrap perfect in je budget past.

Bijkomend voordeel? Een middenbroom trap plaatsen is relatief eenvoudig, waardoor je stevig bespaart op plaatsingskosten.

5. Ideaal voor een moderne en minimalistisch interieur

Een middenboomtrap beschikt enkel over het broodnodige. Daarom passen middenboom trappen perfect in minimalistische en moderne interieurs.

Een middenboomtrap met een warme uitstraling: houten treden en een houten trapleuning met decoratieve, metalen speilen.

Nadelen 

Een middenboom trap kent ook enkele nadelen.

  • Niet de veiligste trap. Door het open ontwerp is de middenboom trap niet voor elke gebruiker even veilig. Denk met name aan kinderen en ouderen. Met een leuning kan dat probleem enigszins verholpen worden.
  • Niet isolerend. Het open ontwerp biedt geen extra isolatie. Er kan wat warmte verloren gaan als de verbonden verdiepingen niet even goed geïsoleerd zijn.
Op zoek naar de ideale trap?
Stel je vragen aan experts en vergelijk offertes.

Mogelijke materialen en afwerkingen 

Een middenboom trap kan op heel wat manieren opgebouwd worden. Een overzicht met de keuzevlakken en opties:

1. Materiaal trapboom of middenboom

De trapboom (centrale steun) wordt doorgaans vervaardigd uit metaal. Je hebt de keuze uit onder meer inox en staal. Ook een houten middenboom behoort tot de mogelijkheden. Populaire soorten zijn eik, massief beukenhout en essen.

Tip: Belangrijk bij het uitkiezen van het materiaal voor de trapboom is de draagkracht: de middenboom dient als draagconstructie en moet dus ook stevig genoeg zijn om de traptreden, steunprofielen en gebruikers te dragen. De mogelijkheden qua houtsoort zijn dus beperkt: je opties zijn afhankelijk van de draagkracht van het hout.

2. Materiaal traptreden

Ook met de treden kun je verschillende kanten op. Klassieke keuzes zijn houten (denk maar aan eik, vuren of mahonie) of metalen treden (uit bijvoorbeeld aluminium of staal). Andere leuke opties zijn…

  • Glas, voor een hypermoderne uitstraling.
  • Natuursteen, voor een meer klassieke trap.
  • Kunststof, voor een budgetvriendelijk ontwerp.

Door verschillende materialen de combineren, bekom je een origineel resultaat. Denk maar aan een stalen trapboom met glazen treden voor een strakke uitstraling, of een houten trapboom met kunststof treden voor een warmer resultaat.

3. Leuning

Je kunt je trap voorzien van een leuning voor extra veiligheid. Je hebt opnieuw de keuze uit heel wat materiaalcombinaties.

4. Afwerking

Afhankelijk van het gebruikte materiaal zijn er verschillende afwerkingsopties. Een metalen trapboom of metalen traptreden kun je laten galvaniseren of lakken. Houten elementen kunnen voorzien worden van beits, olie, vernis, lak of zelfs verf. Kies je voor glas? Overweeg dan niet enkel normaal transparant glas, maar ook bijvoorbeeld gekleurd glas en rook- of melkglas.

Met de juiste afwerking zorg jij ervoor dat je nieuwe trap perfect past bij het interieur van je woning.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij jou thuis? Contacteer experts en vergelijk offertes

Een middenboomtrap of andere rechte trap laten plaatsen? Daarvoor doe je beroep op een specialist. Een vakman helpt je niet enkel bij de montage van je nieuwe trap, maar staat je ook bij in het ontwerpen van de trap en het uitkiezen van de meest geschikte materialen voor jouw project.

Op zoek naar een expert, benieuwd naar de prijzen, of nood aan advies? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo kun je prijzen vergelijken, advies inwinnen en de meest voordelige oplossing vinden voor jouw project.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen