Wat is een kwartslagtrap?

Een kwartslagtrap staat bij velen bekend als een kwartdraaitrap. Dit type trap dankt zijn naam aan het feit dat hij een hoek van 90° maakt.

Het komt ook voor dat een trap een dubbele kwartslag maakt. In dat geval wordt het een dubbelkwart trap genoemd. Verder is de trap niet veel verschillend van een molenaarstrap of een gewone rechte trap.

Soms is wel het zo dat de plaatsing van een kwartslag trap de enige optie is in een ruimte of een woning. Wanneer er een bepaalde architectuur gebruikt is in een ruimte kan dat resulteren in een plaatsgebrek voor andere trapsoorten.

Toch is er net als bij andere trapsoorten, altijd de mogelijkheid om te kiezen voor een dichte of open trap. Ook wat betreft de draairichting van de trap is er enige flexibiliteit. Afhankelijk van de vorm of het ontwerp van de ruimte, kan de trap naar links of naar rechts uitdraaien. Zo krijg je een optimaal samenspel tussen de trap en de rest van de ruimte.

Enkele of dubbele kwartslag?

De kwartslag trap is in uiteenlopende variaties verkrijgbaar. Meest gekozen model is het type dat slechts één enkele kwartslag maakt. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. We bespreken hieronder de mogelijke soorten kwartslag trappen die kunnen interessant zijn voor jouw woonst.

Interesse in kwartslagtrappen?
Vul het offerteformulier in en ontvang offertes van erkende trapspecialisten
arrow Ontvang offertes

1. Enkele kwartslag trap

Dit is een rechte trap die slechts één kwartslag maakt. Je kan dit type verder onderverdelen in drie verschillende soorten:

Bovenkwart trap

Dit model heeft een lange rechte zijde aan de onderkant, waarbij de trap op een redelijke hoogte een kwartslag draait. Die kwartslag bevindt zich aan de bovenaan de trap.

bovenkwart trap ouderwetse houten stijl
Middenkwart trap

Deze soort kwartslagtrap bestaat tot de middelhoogte van de trap uit een recht gedeelte. Vervolgens maakt hij een kwartslag van 90° , waarna hij wederom bestaat uit een lange zijde naar boven.

open middenkwart trap
Onderkwart trap

Een enkele kwartslagtrap komt ook voor in een andere vorm, waarbij hij een ‘onderkwartse’ slag maakt. Hierbij maakt de trap na enkele treden al vroeg een draai,daarom wordt deze trap een onderkwart trap genoemd, waarna hij wederom een recht stuk aflegt.

onderkwart trap landelijke stijl

2. Dubbele kwartslag trap

Een dubbele kwartslag trap heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij een dubbele draai maakt. Dit kan heel handig zijn wanneer er beperkte ruimte in een smalle gang is.

Hierbij maakt de trap een draai aan de onderkant, maar ook bij de bovenkant van de trap. Het zorgt ervoor dat hij ondanks de beperkte ruimte toch langs de muren zijn weg naar boven kan vervolgen.

meerdere verdiepingen van dubbele kwartslagtrappen met houten leuningen en glazen balustrades

Wat kost een kwartdraaitrap?

De prijs van een kwartslagtrap varieert als gevolg van verschillende parameters: materialen, aantal traptreden enzovoort. Je kan bijvoorbeeld opteren om een kwartslagtrap op maat te laten maken. De prijzen starten in dat geval vanaf circa 8.500 euro (inclusief btw).

Het inmeten van de kwartslag trap, alsook de montage ervan en de ontwerptekening zitten bij de prijs inbegrepen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag ernaar bij vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Voordelen en nadelen van een trap met kwartslag

Net als elke andere trapsoort heeft óók de kwartslagtrap enkele voor- en nadelen. We zetten ze hieronder op een rij.

Voordelen

  • Ruimtebesparend: Een kwartslagtrap staan erom bekend dat ze weinig ruimte in beslag neemp. Sterker nog, ze passen zichzelf maximaal aan de beschikbare ruimte aan. Zo blijft er naast de trap, maximale ruimte over.
  • Esthetisch: Een kwartslag trap ziet er visueel interessant uit. Met zijn unieke karakter kan hij een echte eyecatcher vormen in je woning. Het is natuurlijk altijd fijn als een trap niet alleen functioneel is, maar ook een esthetische meerwaarde vormt in je woning.
  • Flexibel design: Kwartslag trappen kunnen probleemloos aangepast worden aan de omstandigheden in de woning. Dat wil zeggen dat de trap zowel via linksom als rechtsom gemonteerd kan worden. De keuze hiervoor hangt puur af van jouw persoonlijke voorkeur.
  • Makkelijkere helling: In vergelijking met steilere trappen, heeft een kwartslag trap een fijne hellingshoek. De trap loopt geleidelijk omhoog en is dus erg comfortabel om op en af te lopen.
  • Toegankelijkheid: Heb je mobiliteitsbeperkingen of woon je met iemand die een beperkte mobiliteit heeft? Ook dan kan een kwartslag trap uitkomst bieden. Door de constructie van de trap goed af te stemmen met een vakman, kun je de trap extra toegankelijk laten maken. Denk hierbij aan het monteren van extra brede traptreden en een leuning.

Nadelen

  • Prijs: Een kwartslagtrap kan wat duurder zijn dan andere trappen. Dat komt simpelweg door de arbeidsintensiteit die de constructie vereist. Waar een steektrap een vrij simpele constructie is, moet er bij een kwartslag trap ook 1 of meerdere hoeken voorzien worden. Dit vertaalt zich dan ook in het prijskaartje.
Overweeg je een kwartslagtrap?
Vraag info en advies aan vakmannen in jouw regio

Mogelijke materialen en afwerkingen

Kwartslagtrappen kunnen met verschillende materialen afgewerkt worden zoals een stalen trap. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende materialen te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een metalen frame voorzien van houten treden. Of misschien wel een volledig houten trap.

De keuze ligt volledig bij jou. Je kunt op voorhand je noden en wensen met een vakman bespreken. Hij kan je gedetailleerd uitleggen wat de opties zijn.

Past een kwartslag trap in je woning?

Het toevoegen van een kwartslagtrap is voor zo goed als elke smalle ruimte de ideale oplossing. De trap wordt namelijk volledig op maat gemaakt.

Afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeuren, kan er dan gekozen worden voor een bovenkwart, middenkwart of onderkwart trap.

kwartslag trap

Bijkomende info en advies nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Trapspecialisten hebben onwijs veel ervaring met traprenovaties. Als gevolg hiervan, kunnen ze je professioneel advies geven voor een trap op maat van jouw persoonlijke situatie en/of project.

Zo kom je onder meer te weten wat een efficiënte oplossing en tegelijkertijd een esthetische meerwaarde voor je woning zou kunnen zijn.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen