Wat is een molenaarstrap?

Ben je op zoek naar een praktische trap? Dan is een molenaarstrap zeker een mogelijkheid om te overwegen. De molenaarstrap, ook wel bekend als de steektrap, heeft zijn naam te danken aan het feit dat de trap in windmolens gebruikt werd. De trap is erg steil en is daarom een goede optie voor woningen met smalle ruimtes.

houten molenaarstrap

Hoeveel kost een molenaarstrap?

De prijs van een molenaarstrap hangt van meerdere factoren af. Daarom kunnen de prijzen aanzienlijk variëren. Hieronder bespreken we alle factoren en geven we de richtprijzen op basis de gekozen houtsoort.

 • Traptype. Er bestaan verschillende soorten molenaarstrappen die allemaal verschillen in prijs. Denk bijvoorbeeld aan de wenteltrap, de kwartslag trap (zowel links als rechts) en de rechte trap.
 • Arbeidskosten. Dit zijn de kosten voor het installeren van de trap samen met de verloning voor de vakmannen. In het geval van bepaalde specificaties kunnen de arbeidskosten hoger liggen.
 • Marktomstandigheden. Soms stijgt of daalt de prijs van een bepaald materiaal. Dit is afhankelijk van de marktomstandigheden. Uiteraard heeft dit alles ook een invloed op de prijs van je traprenovatie.
 • Materiaal. Meestal is een molenaarstrap uit een bepaalde houtsoort gemaakt. Hou er echter rekening mee dat ook een hout trap verschillende varianten heeft.
 • Een nieuwe ronde wenteltrap is verkrijgbaar vanaf € 2.500. De prijs kan op basis van de bovengenoemde factoren flink oplopen.

In onderstaande tabel vind je de richtprijzen van de houtsoorten inclusief bouwpakketten.

Houtsoort Prijs nieuwe trap
Grenenhout Vanaf € 1.271,71
Beukenhout Vanaf € 1.028,50
Vurenhout Vanaf € 453,75
Dennenhout Vanaf € 786,50
Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met deskundigen in jouw regio

Rechte molenaarstrap: voordelen en nadelen

Een rechte molenaarstrap heeft enkele voor- en nadelen. We geven ze hieronder voor je weer.

Voordelen

 • Ruimtebesparend. De molenaarstrap is door zijn steile hellingshoek erg ruimtebesparend. Dit maakt de trap dus ideaal voor kleinere ruimtes.
 • Bouwpakket en voordelig. De trap is makkelijk om zelf te installeren en is verkrijgbaar als bouwpakket. Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Dan kan je flink op de kosten besparen.

Nadelen

 • Steilheid. Hoewel de steilheid van de trap enerzijds een voordeel is, kan het ook een nadelig werken. De trap kan namelijk lastig te beklimmen zijn voor ouderen, kleine kinderen of mensen met mobiliteitsproblemen. Een mogelijke oplossing is het installeren van leuningen.
 • Interieur. De trap past niet even goed in ieder interieur.

Ronde molenaarstrap: voordelen en nadelen

Naast de rechte molenaarstrap bestaat er ook de ronde molenaarstrap. Ook voor dit type leggen we de voor- en nadelen uit.

Voordelen

 • Ruimtebesparend. Molenaarstrappen nemen door hun spiraalvormige uiterlijk weinig ruimte in beslag. De trap is ideaal voor een woning die een beperkte ruimte heeft.
 • Flexibiliteit. De trappen zijn in verschillende soorten hout, kleuren en stijlen verkrijgbaar. Dit zorgt ervoor dat je de trap eenvoudig aan het interieur van je woning kan aanpassen.

Nadelen

 • Prijs. Molenaarstrappen zijn relatief duur.
 • Veiligheid. Molenaarstrappen kunnen door hun draaiende vorm gevaarlijk zijn. Door de draai van de trap zijn de treden aan de kant van de spil smaller. Als je per ongeluk je voet niet correct neerzet, bestaat de kans dat je valt. Beklim de trap daarom altijd aan de rechterkant en gebruik de trapleuning.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk gratis meerdere offertes
arrow Ontvang offertes

Aandachtspunten tijdens de voorbereiding

Voordat je begint met de installatie van de nieuwe trap hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

 • De ruimte en afmetingen. Zorg dat er voldoende ruimte is en dat de afmetingen nauwkeurig zijn.
 • Materialen en constructie. Koop alle juiste materialen en gereedschap aan.
 • De bouwvoorschriften. Zorg ervoor dat jouw gewenste traprenovatie aan de vereiste bouwvoorschriften voldoet. Een trap mag bijvoorbeeld maar een maximale hoogte hebben.
 • De uitstraling. Kijk of de stijl van de trap goed samengaat met het interieur van je huis.
molenaarstrap

Hoe een molenaarstrap zelf plaatsen? [Stappenplan]

Om kosten te besparen, kun je een molenaarstrap kopen in de vorm van een bouwpakket. Deze pakketen zijn meestal direct thuis leverbaar. Met behulp van de handleiding kun je de trap eenvoudig zelf in elkaar zetten. We geven hieronder de negen stappen weer.

Stap 1: Meet de ruimte

Voordat je met de montage begint, meet je best de ruimte op waar je de trap wil plaatsen. Op basis van de beschikbare ruimte kun je vervolgens de afmetingen van de trap bepalen. Zorg ervoor dat de structuur en de afmetingen van de trap aan de bouwvoorschriften voldoen.

Stap 2: Kies de materialen

Kies welk type materiaal je voor de trap wil gebruiken. Dit heeft een grote invloed op de kostprijs en hoe de trap er uiteindelijk uit zal zien.

Stap 3: Maak een schets

Maak een schets van de trap om een overzichtelijk beeld te krijgen van de constructie. Vermeld ook de afmetingen van de trap erbij. Deze zijn de trapsteek, de afmetingen (in centimeter) en de hoek van de trap.

Stap 4: Controleer de bouwvoorschriften en veiligheid

Ga na of de gegevens op de schets aan de bouwvoorschriften voldoen. Indien dit niet het geval is, maak je de nodige aanpassingen.

Hou tijdens de traprenovatie rekening met jouw eigen veiligheid. Zorg ervoor dat je in bezit bent van de juiste werkkleding en gereedschap. Zo kan je op een correcte manier te werk gaan.

Stap 5: Plaats het framewerk

Bouw daarna het frame van de trap. Dit zijn de trapbomen en de trapbalken. Zorg ervoor dat deze stevig en recht geïnstalleerd zijn.

Stap 6: Installeer de treden

Vervolgens ga je het frame voorzien van de traptreden. Bevestig de treden gelijkmatig aan de trapbalken en zorg ervoor dat er voldoende steun is om het gewicht te dragen. Controleer zeker dat alle schroeven goed aangedraaid zijn.

Stap 7: Monteer de trapleuningen en balustrade

Plaats een balustrade om de zijkanten van de trap extra te beveiligen. Zorg ervoor dat de balustrade en trapleuningen de juiste hoogte hebben. Bevestig ze stevig zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Stap 8: Werk de treden af

Indien je de trap houten treden wil geven, kun je ze een afwerkingslaag geven. Verf geeft de trap een mooie uitstraling. Bovendien kan je lak aanbrengen om de trap onder andere tegen slijtage te beschermen. Laat dit vervolgens goed drogen.

Stap 9: Controleer de trap

Is je trap volledig geïnstalleerd? Test het dan zeker eens uit. Zo garandeer je de veiligheid van de trap voordat anderen ze willen beklimmen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag gerust extra professioneel advies
arrow Ontvang offertes

Heb je genoeg ruimte in huis voor een ronde molenaarstrap?

Als je wil weten of je genoeg ruimte in huis hebt voor de installatie van een ronde molenaarstrap, controleer je best de volgende zaken:

 • De hoogte. Dit meet je vanaf de vloer waarop de trap begint tot en met de vloer van de verdieping waar de trap stopt. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om de trap te plaatsen.
 • De diameter van de trap. Meet de diameter van de trap om te zien hoeveel ruimte het in beslag neemt.
 • De locatie van de trap. Indien er op de gewenste locatie te weinig ruimte is, kun controleren of je de trap op een andere locatie kunt plaatsen. Hou altijd rekening met de bouwvoorschriften.

Moet een dit type trap recht zijn?

Nee, een molenaarstrap hoeft niet noodzakelijk recht te zijn. Sterker nog: de molenaarstrap staat bekend om zijn spiraalvormige structuur.

Kan je het combineren met een bordes?

Ja, je kunt een molenaarstrap met bordes combineren. Zo kan je de richting van de trap gemakkelijk veranderen. Bovendien kan de bordes als een rustpunt dienen omdat molenaarstrappen vaak lang kunnen zijn.

molenaarstrap metaal en hout

Een molenaarstrap laten installeren? Ontvang gratis prijsvoorstellen van trapspecialisten

Wil je een molenaarstrap laten plaatsen door een erkend installateur? Heb je nog bepaalde vragen?

Het loont in elke situatie om onderstaand offerteformulier in te vullen. Op die manier kom je in contact met 1 of meerdere specialisten die je extra info en advies op maat kunnen geven. Ze sturen je ook gratis vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen op maat die je makkelijk onderling kan vergelijken.

Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw situatie en budget. Een vakman kan met zijn competenties, kennis en ervaring jouw trappenproject alvast meehelpen voorbereiden en uiteindelijk tot een goed einde volbrengen.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen