Waarom je open trap bekleden?

Verschillende redenen kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk beslist jouw open trap te renoveren. In de meeste gevallen liggen de volgende redenen aan de grondslag:

 1. Een versleten open trap. Na langdurig gebruik beginnen ook trappen te verslijten. In dat geval kan een nieuwe bekleding jouw trap weer opknappen.
 2. Gladde traptreden. Gladde treden kunnen heel gevaarlijk zijn. Daarom kiezen veel mensen uit veiligheid voor een materiaal dat meer grip biedt. Pvc trapbekleding staat bekend om zijn ruwe oppervlak.
 3. Geluidsoverlast. Na verloop van tijd is het mogelijk dat je trap begint te kraken of dat je trapbekleding geluid doorlaat of produceert. In de meeste gevallen is het aanbrengen van nieuwe trapbekleding een goede oplossing.
 4. Het vormt geen goede match met het interieur. Ben je van plan te verhuizen of je woning op te knappen? Dan is dit het ideale moment om je trap aan te passen aan je persoonlijke smaak of de rest van je interieur.
Open trap bekleden

Wat kost een open trap bekleden?

Wil je weten hoeveel een traprenovatie ongeveer kost? Onderstaande tabel geeft per materiaalsoort en aantal een adviesprijs weer. Zo kan je beter inschatten hoeveel jouw project in totaal zal kosten.

Benodigd materiaal Aantal Adviesprijs Totaalprijs
Beton antraciet overzettrede 100 x 30 cm 10 € 40,99 € 409,90
Beton antraciet overzettrede 130 x 38 cm 3 € 57,99 € 173,97
Achterkant trede open trapprofiel 12 € 13,99 € 167,88
Beton antraciet stootbord 1 € 30,24 € 30,24
Beton antraciet afwerkprofiel 1 € 27,99 € 27,99
Beton antraciet kantlaminaat (2st.) 1 € 5,95 € 5,95
Tool voor traprenovatie 1 € 34,99 € 34,99
Totaalprijs     € 850,92
Advies nodig voor het bekleden van je open trap?
Vraag hier gratis naar vrijblijvende offertes bij specialisten
arrow Ontvang offertes

Open trap versus gesloten trap

Er bestaan twee soorten trappen: een open en een gesloten trap. Wanneer je beide opties overweegt, is het verstandig de voor- en nadelen te kennen. Daarom geven we hieronder een handig overzicht. Zo kan je voor jezelf uitmaken welk type trap het beste bij je situatie past.

Open trap: voordelen

 1. Het geeft een open gevoel.
 2. Het laat veel daglicht door.
 3. Het combineert minimalisme en functionaliteit.
 4. Het is visueel aantrekkelijk.

Open trap: nadelen

 1. Het vuil glijdt door de openingen tussen de treden.
 2. Het biedt minder effectieve geluidsisolatie.
 3. De warmte ontsnapt makkelijker.
 4. De openingen kunnen gevaarlijk zijn voor kleine kinderen.

Kun je bij een open trap warmteverlies voorkomen?

Het voorkomen van warmteverlies is erg lastig bij een open trap, dit komt omdat er geen stootborden zijn en de warmte door de gleuven van de trap omhoog gaat. Indien warmte erg belangrijk voor je is, kun je de muren en de grond bij de trap isoleren.

Dichte trap: voordelen

 1. Het biedt een goede geluidsisolatie tussen de verschillende verdiepingen.
 2. Het voorkomt dat stof tussen de treden naar de ruimtes beneden valt.
 3. Het behoudt de warmte beter.
 4. Het is veiliger door de gesloten constructie.

Dichte trap: nadelen

 1. Het houdt de lichtinval tegen.
 2. Het doet de ruimte compacter lijken.
 3. Het vergt extra inspanning om schoon te maken.

Materialen om je open trap mee te bekleden

Er bestaan diverse materialen die geschikt zijn als trapbekleding. Hieronder bespreken we vijf goede opties.

Optie 1: Pvc traptreden

Pvc biedt veel mogelijkheden op het gebied van kleur en design. Ze hebben een lange levensduur en zijn slijtvast. Het materiaal is daarom goed bestand tegen intensief gebruik.

Bovendien hebben ze een anti-slip werking, wat de veiligheid van de trap bevordert. Pvc traptreden zijn tot slot waterbestendig. Ze worden dus niet aangetast door vloeistoffen en ze zijn gemakkelijk schoon te maken.

De ondergrond van pvc traptreden heeft egaliserende eigenschappen. Ze zorgen voor stabiliteit en zachtheid aan je voeten.

Optie 2: HPL traptreden

HPL heeft een lange levensduur en een anti-slip werking. Het is net als pvc waterbestendig: de vloeistoffen trekken niet in. Het materiaal zorgt voor een harde ondergrond met egaliserende eigenschappen.

Het is ideaal voor drukke huishoudens en bovendien gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast is het krasbestendig en slijtvast, waardoor het materiaal langdurig meegaat.

Optie 3: Tapijten traptreden

Tapijten traptreden bieden extra comfort en warmte, waardoor je trap prettiger aanvoelt. Omdat dit materiaal uit een dikkere en zachtere laag bestaat dan andere materialen, is er sprake van een maximale geluidsabsorptie.

Ook zorgt tapijt voor een betere grip en veiligheid. Het materiaal heeft veel ontwerpmogelijkheden: je kunt het gemakkelijk naar jouw smaak aanpassen.

Optie 4: Vinyl traptreden

Vinyl is goed bestand tegen dagelijks gebruik. Door de waterbestendige eigenschappen gaat dit type traptrede lang mee. Ook dit materiaal is in verschillende stijlen en kleuren verkrijgbaar. Zo kan je jouw trap volledig laten aansluiten bij de stijl van je woning.

Optie 5: Laminaat traptreden

Laminaat traptreden beschikken over enkele eigenschappen waar pvc en vinyl niet over beschikken. Ze hebben namelijk een hogere mate van warmtebestendigheid. Hierdoor zijn ze niet alleen beter bestand tegen hitte, maar zijn ze ook minder gevoelig voor vervorming.

Laminaat traptreden hebben ook een uitgebreid assortiment van authentieke houtstructuren en andere designs. Deze trapbekleding geeft je trap een elegante en eigentijdse uitstraling.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

Open traprenovatie: enkelzijdig of dubbelzijdig bekleden?

Wanneer je een open trap laat bekleden, kun je kiezen uit een enkelzijdige of dubbelzijdige bekleding. Zowel draaiende als rechte trappen kan je op beide manieren laten bekleden.

Open traprenovatie: enkelzijdige bekleding

Bij enkelzijdige bekleding wordt de overzettrede enkel over de voor- en bovenzijde van de traptrede geplaatst. In de praktijk komt dit eigenlijk zelden voor: wanneer een open trap versleten is, zien de meeste mensen liever een nieuwe trap die volledig bekleed is. Zo kunnen alle beschadigingen netjes weggewerkt worden.

Open traprenovatie: dubbelzijdige bekleding

Is je huidige open trap in een slechte staat? Dan is een dubbelzijdige bekleding de ideale oplossing zonder dat er enig sloopwerk aan te pas komt. Een open trap kan je dus wel degelijk renoveren zonder de bestaande structuur aan te passen.

De overzettrede bedekt niet enkel de voor- en bovenkant van de trap, maar ook de onder- en achterkant. De traptrede heeft dus een volledige bedekking.

Je kunt je nieuwe trap mooi laten afwerken aan de hand van decoraties zoals ingebouwde verlichting, passende ballustrades en een goede trapleuning.

Tapijten traptreden

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Heb je vragen over de bekleding van je open trap door specialisten? Of heb je nood aan bijkomende info of advies op maat?

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere deskundigen in jouw regio tegelijk. Ze bezorgen je advies op maat en sturen je gratis vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen.

Door meerdere offertes te vergelijken, kan je de ideale oplossing voor jouw situatie en budget vinden. Erkende installateurs beschikken over veel kennis en ervaring met trappen. Zo weet je zeker dat jouw open trap correct bekleed wordt.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen