Wat is een onderkwart trap?

Een onderkwart trap is de ideale oplossing voor kleine ruimtes. Dit type trap maakt aan het onderste deel van de trap een hoek van 90 graden, waarna hij recht omhoog gaat.

Deze trapsoort is efficiënt en integreer je naadloos in de beschikbare ruimte. Hij kan dus op maat gemaakt worden, waarbij precies afgemeten wordt wanneer de trap een draai hoort te maken. Op die manier geniet je van een mooie en efficiënte trap, waarbij er zo veel mogelijk ruimte overblijft in de kamer.

Het leuke aan deze trappen is dat er veel afwerkingsmogelijkheden zijn. Je kunt namelijk uit heel verschillende materialen kiezen. Wil je een houten onderkwart trap van massief vurenhout? Dan is dat zeker mogelijk.

Ook wat betreft extra toevoegingen is er veel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een trap hekwerk of een bovenste trede trapleuning. In beide gevallen wordt er goed rekening gehouden met de bovenverdieping in de draairichting van de trap. En creëer je een unieke trap die aan alle esthetische wensen voldoet.

Onderkwart trappen komen zowel voor in een open als in een gesloten variant. Een dichte of gesloten onderkwart trap is een model waarbij stootborden aanwezig zijn. Een open onderkwart trap daarentegen is niet voorzien van stootborden. Dit zorgt ervoor dat er een open uiteinde aanwezig is op elke traptrede.

Tip: Indien je kiest voor een gesloten trap, kies je het best voor een mdf-stootbord. Dit populaire stootbord is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk gratis offertes en meerdere vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

1. Gesloten uitvoering: veilig gevoel

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een dichte trap. Veiligheid speelt alvast een cruciale rol. Toch zijn er ook andere elementen die niet vergeten mogen worden. We bespreken hieronder de belangrijkste voordelen.

Veiligheid

Het biedt een verhoogde veiligheid. Zeker als er kinderen aanwezig zijn. Omdat de achterkant van de treden gesloten zijn, verkleint de kans op trapongevallen aanzienlijk. Kinderen kunnen hierdoor onder meer niet met hun armen, benen of hoofd tussen de traptreden uitsteken.

Esthetiek

Een andere reden waarom je zou kunnen opteren voor een gesloten model is het visuele aspect. Het kan best zo zijn dat dit simpelweg je persoonlijke voorkeur geniet. Anderzijds kan het ook zo zijn dat een gesloten trap beter past bij de rest van je interieur.

Bergruimte

Omdat de trap gesloten is, kun je de ruimte onder de trap prima ombouwen tot een opbergruimte. Het is de ideale manier om de ruimte in huis zo optimaal mogelijk te benutten. Je kunt er bijvoorbeeld een voorraadkast of misschien wel een washok van maken.

Temperatuurcontrole

Het feit dat de trap gesloten is, brengt ook voordelen met zich mee op het gebied van temperatuur. De ruimtes worden hierdoor namelijk goed gescheiden van elkaar.

Het heeft als gevolg dat een bepaalde temperatuur makkelijker vastgehouden kan worden in een ruimte. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een kachel in de woonkamer, zal de warme lucht minder snel uit de ruimte kunnen ontsnappen.

Naast het feit dat je hier een hoop geld mee bespaart, is het ook veel minder belastend voor het milieu. Genoeg redenen om een dichte trap te overwegen dus.

houten trap met onderkwart slag in moderne woning

2. Open uitvoering: ruimtelijk gevoel

Tóch zijn er elementen waarom je juist voor een open trap zou kunnen kiezen. Het betreft dan niet enkel het ruimtelijke gevoel dat dit kan opleveren. Net zoals bij de gesloten trap bespreken we hieronder de voordelen van een open trap met onderkwart.

Ruimtelijkheid

Een open trap brengt een heel ruimtelijk gevoel met zich mee. Het zonlicht dat door de treden heen schijnt creëert een gevoel van ruimte en verbondenheid van meerdere ruimtes in de woning.

Esthetiek

Open trappen worden door veel mensen bestempeld als ‘zeer modern’. Er zijn dan ook veel mensen die willen genieten van een moderne interieurstijl. In dat geval is een trap zonder stootborden ideaal. Esthetisch past het goed bij de rest van de woning.

Schoonmaakvriendelijk

De openheid van de trap zorgt ervoor dat ze makkelijk schoon te maken is. Er zijn weinig complexe structuren aanwezig waardoor je overal goed bij kunt.

Door het ontbreken van de stootborden heb je ook geen last van vuil dat vast blijft zitten in de hoeken. Het zorgt ervoor dat je de trap goed schoon kan houden.

onderkwart trap metaal woonkamer

Voordelen van een trap met een kwartslag

Zoals al besproken in het artikel biedt een onderkwart trap veel voordelen. Om een beter beeld te schetsten van deze trapsoort bespreken we hieronder de voordelen nog eens uitgebreid. Zo kun je aan de hand daarvan opmaken of deze trapsoort interessant kan zijn in jouw situatie.

Een kwartslag trap plaatsen?
Vraag info en advies op maat aan 1 of meer vakmannen

Ruimtebesparend

Een trap met onderkwart neemt aanzienlijk minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een steektrap. Indien je ze op maat laat ontwerpen en plaatsen, kun je echt onwijs veel ruimte besparen. Het maakt een trap met onderkwart echt perfect voor kleine woningen.

Visuele aantrekkingskracht

Een trap met onderkwart kan architectonisch een echte eyecatcher zijn in je woning. Door de interessante structuur geef je jouw woning wat meer persoonlijkheid en bovenal een gevoel van elegantie.

Verschillende afwerkingsmaterialen

Een onderkwart trap kan opgebouwd worden uit diverse soorten materiaal. Of het nou een vuren trap of een metalen trap betreft, met een onderkwart trap is het allemaal mogelijk. D

eze trappen kunnen in verschillende materialen en stijlen worden geplaatst, waardoor je ze makkelijk kunt modelleren naar de algehele esthetiek of het interieur van je huis.

Veiligheid en toegankelijkheid

Kwartslagtrappen worden beschouwd als veilig en toegankelijk. Door de simpele structuur kan de trap met veel gemak bewandeld worden. Ook voor ouderen is het efficiënt en veilig.

De treden hebben een normale en veilige constructie waardoor je goed je voet kunt plaatsen op de trap. Na de hoek die de trap maakt, gaat de trap recht naar boven. Ook kun je extra toepassingen toevoegen om de veiligheid op de trap nog extra te vergroten.

Tip: Wil je graag nog wat bijkomende ondersteuning op de trap? Voorzie dan elke traptrede van twee rijen antislip strips. Hierdoor verklein je de kans op trapongelukken.

trap met onderkwart en glazen balustrade

Kwartdraaislag naar links of rechts? 

Een overweging waar je mogelijk voor komt te staan, is het bepalen van de richting van de trap. Echter zijn er enkele zaken die belangrijk zijn om te overwegen. Het maakt de keuze ook een stuk makkelijker.

Indeling van de ruimte

Allereerst kijk je het best naar de indeling van de ruimte in kwestie. In sommige gevallen kun je hier al gelijk uit opmaken of de trap een draai naar links of naar rechts moet maken.

Als de trap bijvoorbeeld in de gang terecht komt en de binnendeur van de woningkamer aan de rechter kant zit, kun je de trap beter aan de linkerkant laten monteren. Zo houd je zoveel mogelijk beloopbare ruimte vrij om van de voordeur naar de woonkamer te lopen.

onderkwart-trap-rechts-min-min-1024x538.jpg

circulatie in de ruimte

Bij het bepalen van de kwartdraaislag hou je best ook rekening met de verkeersstroom in de ruimte. Loop je meestal aan de linkerkant van de ruimte, dan kun je deze ervaring gebruiken voor de bepaling van de kwartdraaislag. Zorg er altijd voor dat de trap er niet voor zorgt dat de ruimte als “onnatuurlijk” aanvoelt.

Esthetiek

Ook kun je het esthetische aspect betrekken in je keuze. Het kan zo zijn dat de ene kant van de woning toch wat meer geschikt is voor een mooi resultaat dan de andere kant. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om de trap aan die kant te laten monteren.

Tegelijk is het belangrijk om in eerste instantie je keuze te baseren op basis van de indeling van de ruimte en de verkeersstroom. Op het moment dat de ruimte als onnatuurlijk aanvoelt, gaat dit ook ten koste van de visuele aantrekkingskracht of schoonheid.

trap met onderkwart in woning

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Via onderstaand formulier kom je snel en eenvoudig in contact met ervaren professionals in jouw regio. Door hun kennis en ervaring op het gebied van traprenovaties kunnen ze je gepast advies geven voor een optimaal resultaat.

Vestuur vandaag je aanvraag en ontvang al binnen enkele dagen prijsvoorstellen op maat

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen