Prijs traprenovatie

Onderstaande tabel geeft de richtprijs per soort trap weer. Hou er rekening mee dat dit slechts gemiddelden zijn. In werkelijkheid kan de kostprijs hoger of lager liggen.

Soort trap Prijsindicatie (inclusief montage)
Steektrap € 1.500 – 5.000
Draaitrap Vanaf € 2.000
Wenteltrap Vanaf € 3.000
Zwevende trap Ca. € 4.000

Handig om te weten: Wil je dat de nieuwe trap ook een laagje verf krijgt? Hou er dan rekening mee dat de totaalprijs in dat geval hoger kan uitvallen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk gratis 1 of meerdere trapspecialisten
arrow Ontvang offertes

Alle voor- en nadelen van een nieuwe trap in een bestaande woning

Laat je je oude trap vervangen door een nieuwe trap? Dan heb je heel wat creatieve mogelijkheden. Zowel het materiaal, de kleur als de soort trap kan je volledig aan jouw stijl aanpassen. Een nieuwe trap komt bovendien met enkele voor- en nadelen. We bespreken deze hieronder.

Voordelen

Verbetering van de veiligheid
Een bestaande trap met structurele problemen of bepaalde vormen van slijtage, is vaak een grote uitdaging om weer in een goede staat te krijgen. Het plaatsen van nieuwe overzettreden zal in dat geval bijvoorbeeld weinig uitkomst bieden.

Het voordeel van een gloednieuwe trap is dat deze wel veilig is. Met stevige en materialen en een goede stabiele constructie kun je zorgeloos je nieuwe trap gebruiken.

nieuwe trap in bestaande woning

Visuele upgrade

Ook esthetisch gezien is een nieuwe trap een leuke upgrade. Er bestaan verschillende afwerkingsmogelijkheden: een rechte trap, draaitrap (met bijvoorbeeld een dubbelkwart draai), open trap en gesloten trap zijn maar enkele voorbeelden.

De trap is een belangrijk onderdeel van je woning. Je kunt jouw woning een nieuwe uitstraling geven door de trap naar jouw smaak te renoveren.

Waardeverhoging van je woning

Het plaatsen van een nieuwe trap heeft nog meer voordelen. Het zorgt bijvoorbeeld ook voor een hogere woningwaarde. Zeker een trap met mooie en duurzame materialen doet de waarde van je huis stijgen.

Functionaliteit

Ook het gebruiksgemak en functionaliteit van de trap kan je volledig zelf bepalen. Kies bijvoorbeeld voor bredere treden of zelfs een lift als ondersteuning voor mindervaliden.

Twijfel je nog tussen een open of gesloten trap? Denk dan praktisch na. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt, is het verstandiger om voor een gesloten trap te kiezen. De stootborden van dit type trap zorgt ervoor dat het een stuk veiliger is om te beklimmen.

Geluidsverbetering

Bij oude trappen gebeurt het vaak dat er op den duur kraakgeluiden ontstaan als je de trap beloopt. Een nieuwe trap lost dit probleem op.

Gemakkelijke onderhoud

Moderne trappen worden meestal van duurzame materialen gemaakt zoals metaal, glasvezelversterkende kunststof of hout. Over het algemeen zijn deze materialen eenvoudig schoon te maken. Ook vereisen ze veel minder onderhoud dan de materialen van een oudere trap.

Nadelen

Kosten

Het is een behoorlijke investering om een nieuwe trap te installeren. Op basis van het gekozen trapontwerp kan de prijs aanzienlijk variëren.

Ook het gebruikte materiaal, de complexiteit van de installatie en de aanpassingen aan de bestaande trapstructuur hebben een grote invloed op de kostprijs. Bepaal op voorhand het budget dat je wil uitgeven voordat je grote beslissingen maakt.

Bouwverstoring

Als je een nieuwe trap laat plaatsen, zorgt dit voor een tijdelijke overlast. Zo zijn er voor een bepaalde periode bouwwerkzaamheden in huis. Dit betekent dat je last kan hebben van stof, lawaai en een beperkte toegang tot bepaalde ruimtes. Hou hier rekening mee.

Ruimtegebruik

Een trap laten vervangen kan de beschikbare ruimte in je woning aantasten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je woning een gedeeltelijke herinrichting nodig heeft.

Ook kan er bij de aangrenzende ruimtes ruimte verloren gaan. Dit is echter afhankelijk van hoe de trap geconfigureerd en ontworpen is. De indeling van je ruimtes kan veranderen.

Bouwvoorschriften

Bij het plaatsen van de nieuwe trap is het belangrijk om de vergunningsvereisten en lokale bouwvoorschriften goed door te nemen. Soms is het verplicht om enkele vergunningen aan te vragen of bepaalde regels op te volgen.

Dit kan extra tijd, moeite en kosten met zich meebrengen. Neem deze procedures serieus en voldoe aan de wettelijke vereisten.

Open trap in de woonkamer

Een nieuwe trap laten plaatsen: waar hou je best rekening mee?

Laat je een nieuwe trap plaatsen? Dan hou je best een aantal zaken in je achterhoofd. We bespreken deze hieronder.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio

1. Ruimte

Bij de keuze van een trap is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte. Heb je een kleine woning? Dan kies je best voor een spiltrap of wenteltrap. De bocht bovenaan zorgt ervoor dat de trap om zijn as heen kan draaien. Zo bespaar je heel wat ruimte in vergelijking met andere trappensoorten.

Heb je een grote woning? Dan kan je bijvoorbeeld voor een rechte trap kiezen.

Het is een verstandig idee om altijd eerst meetwerk uit te voeren. Wanneer je de afmetingen van de beschikbare ruimte hebt, kan je jouw opties veel beter bepalen. Je kunt dit zelf doen of een specialist inschakelen.

2. Open trap versus gesloten trap

De keuze tussen een open en gesloten trap is niet altijd even gemakkelijkte maken. Vroeger was de keuze voor een dichte trap vanzelfsprekend. Vandaag komen open trappen vaker voor, zeker in moderne woningen. De trap staat dan in de woonkamer.

Een gesloten trap komt eerder in de hal voor. De meeste mensen kiezen dan ook voor een kleine opslagruimte onder de trap. Bij open trappen is dit moeilijker omdat het vuil van de treden in de opslagruimte terecht kan komen.

3. Kinderen versus geen kinderen

Voordat je aan een traprenovatie begint, is het belangrijk om na te denken wat je precies met je traptreden wil doen. Hou bij je keuze rekening met je thuissituatie en budget.

Wil je bijvoorbeeld graag een rechte en open trap hebben, maar wonen er ook kinderen thuis? Dan is het misschien beter om voor een veiliger alternatief te kiezen. In dat geval kun je stootborden laten plaatsen om de rechte trap dicht te maken.

Treden open trap vastlijmen

Met welke materialen kan je een trap afwerken?

Er bestaan heel wat materiaalsoorten die voor je trap geschikt zijn. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Eikenhout
  • Vurenhout
  • Beukenhout
  • Staal of metaal
  • Beton

Tip: Je hoeft je trap niet tot één materiaal te beperken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een stalen trap met glazen of houten overzettreden te laten installeren.

Extra afwerkingsmogelijkheden

Heb je het design voor je trap vastgelegd? Dan kan je eventueel ook nog voor een of meerdere extra afwerkingen kiezen. Vaak is dit decoratie zoals trapverlichting of balustrades. Maar ook op praktisch vlak kan je enkele toevoegingen doen. Denk dan bijvoorbeeld aan anti-slip strips. We bespreken enkele populaire mogelijkheden hieronder.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis offertes aan.

1. Trapverlichting

De laatste jaren kiezen heel wat mensen LED-strips als decoratieve aanvulling voor hun trap. Je kunt de lichtjes gemakkelijk laten monteren onder de neus van elke traptrede of aan de zijkant van de trap.

Monteur plaatst trapverlichting

2. Balustrades en trapleuningen

Nadat je trap geplaatst is, kan je beter kiezen welke trapleuning en balustrade met jouw trap samengaan. Zo geef je jouw trap een finishing touch.

Installateur meet trapleuning op

3. Anti-slip

Wil je de veiligheid van je trap verbeteren? Dan is anti-slip een goede keuze. Zeker wanneer er kleine kinderen of oudere mensen thuis wonen, kan de extra veiligheid geen kwaad. Er bestaan zowel anti-slip strips als anti-slip matten.

anti-slip matten nieuwe trap

Vul het offerteformulier in en ontvang advies en prijzen op maat van trapspecialisten

Heb je interesse in de installatie van een nieuwe trap in een bestaande woning door specialisten? Of, krijg je graag advies op maat?

Via onderstaand offerteformulier kom je in contact met meerdere vakmannen tegelijk. Ze sturen je gratis vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen.

Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, vind je de beste oplossing voor jouw situatie. Bovendien heeft een vakman veel ervaring en kennis. Zo garandeert hij werken die op een veilige en correcte manier worden uitgevoerd.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen