Hoe oude trappen renoveren? Tips

Je trap renoveren kan op verschillende manieren. Het is een stuk eenvoudiger dan het laten plaatsen van een compleet nieuwe trap.

Om je trap te renoveren zijn onder meer beitsen, verven en je trap met tegels bedekken allemaal opties. Hieronder leggen we je in verschillende stappenplannen uit hoe je dit zelf kunt doen.

Hoe je trap beitsen? Stappenplan

Stap 1: Trap schuren

Allereerst is het schuren van de trap belangrijk zodat de beits goed overal door kan dringen in het hout.

Stap 2: Beits mengen en aanbrengen

Na het schuren van de trap roer je de beits goed stevig door en breng je het aan met een geschikte (platte) kwast. Blijf doorstrijken tot dat het hout goed verzadigd is. Zorg dat je met de kwast in de richting strijkt van de houtvezel.

Stap 3: Beits afvegen

Na het aanbrengen van de beits wil je het meteen weer afvegen voor het beste resultaat. Dit doe je ook weer in dezelfde richting. Je kan hier een speciaal papier voor gebruiken dat de beits goed absorbeert.

Stap 4: Alle stappen herhalen per trede

Het indrogen van de beits gelijk na het aanbrengen willen we niet. Daarom werk je per trede. Voltooi alle stappen voor een trede en ga dan pas naar de volgende. Werk van boven naar beneden en werk om de trede. Je laat er dus telkens eentje tussen en werkt dus twee keer van boven naar beneden.

Stap 5: Een dag laten drogen en opgerichte houtvezel verwijderen

Vervolgens laat je de beits drogen. Dit doe je voor 24 uur. Daarna kan je beginnen met het verwijderen van de op de trap opgerichte houtvezel. Om dit goed te doen zoek je een fijn stukje schuurpapier en schuur je er zachtjes overheen.

Stap 6: Vernissen

Als laatste stap kan je de trap afwerken. Gebruik hiervoor een slijtvaste vernis. Op deze manier maak je de trap slijtvast en kan de trap zijn kleur behouden.

Hoe beschilder je een trap? Stappenplan

Stap 1: Voorbereiden

Zorg ervoor dat je de juiste kleding draagt, dat je de ruimte helemaal met tape afplakt en dat je het benodigde materiaal hebt zoals de verf, kwasten en een ontvetter.

Stap 2: Schuren

Allereerst begin je met het schuren van de trap. Dit kan je met schuurpapier doen. Vervolgens verwijder je het stof met een natte doek.

Stap 3: Ontvetten

Na het schuren van de trap kan je de trap nog even goed ontvetten en vervolgens even laten drogen.

Stap 4: Open trap dicht kitten

Heb je een open trap? Dan kit je de open plekken dicht. Vervolgens kan je deze met een vochtige spons afstrijken en dan alles goed de tijd geven om te drogen.

Stap 5: Grondverf

Ga je je trap voor het eerst beschilderen? Dan moet je beginnen met een laag grondverf. Je laat deze ongeveer vijf uur drogen, waarna je eroverheen kunt lopen.

Stap 6: Opnieuw schuren

Schuur de trap nog een keer en verwijder daarna weer het stof met een natte doek.

Stap 7: Trap verven

Verf nu de trap. Verf eerst de leuning van de trap en de plekken waar je niet loopt. Verf dan de hoeken en randen en vervolgens de grote vlakken met een rollertje.

Stap 8: Tape verwijderen

Wacht vervolgens niet lang met het verwijderen van de afplaktape. Dit kan namelijk de verf en/of de muur beschadigen.

Hoe betegel je een trap? Stappenplan

Stap 1: Voorbereidingen

Allereerst breng je een primer aan. Vervolgens werk je eventuele beschadigingen of scheurtjes weg en wacht je tot de primer opgedroogd is.

Stap 2: Tegels leggen

Nu kan je beginnen met het leggen van de tegels op de trap.

Stap 3: Voegen invullen

Als laatste kun je de voegen tussen de tegels voegen. Belangrijk is dat er geen resten van tegellijm in de voegen zitten.

Kom je er zelf niet uit? Schakel dan een specialist in!
Vraag hier je offertes aan!

Wat zijn de nieuwste trends in traprenovatie? 

Trends veranderen altijd en zo ook de trends op het gebied van traprenovatie. Voor wat traprenovatie inspiratie zou je de trends een beetje in de gaten kunnen houden.

Een van de meest populaire trends van 2024 is het toepassen van natuurlijke materialen en structuren op de trap. Denk hierbij aan materialen zoals hout maar ook steen. Natuurlijke materialen hebben een moderne maar ook warme uitstraling en zijn vrijwel met elk interieur te matchen.

Ook zullen we in 2024 steeds meer het gebruik van LED verlichting op de trappen gaan zien. Dit heeft een moderne en indrukwekkende uitstraling en het geeft je trap extra karakter.

Welke kleuren zijn in de mode? 

Kleuren die de laatste tijd in de mode zijn, zijn onder meer aarde kleuren, felle accentkleuren en het contrast van dit soort kleuren met neutrale kleuren.

Ook contrasten van kleuren in het algemeen zijn in de mode voor traprenovaties. Zo zal je bijvoorbeeld een zwarte trap kunnen zien met witte stootborden of juist een witte trap met zwarte stootborden. Dit past ook bij een industrieel interieur en zal de rest van je woning een bijzondere uitstraling geven.

Laat je inspireren door onze traprenovatie ideeën

Ideeën traprenovatie nodig? Hieronder bespreken we 5 eventuele opties van traprenovaties.

Idee 1: Tegels gebruiken

Tegels zijn meestal niet de eerste optie waar je aan denkt bij het renoveren van een trap, maar desalniettemin is het een uitstekende optie. Tegels zijn er in een heleboel verschillende afmetingen en kleuren, en bovendien zijn tegels erg onderhoudsvriendelijk.

tegels

Idee 2: Zwart op zwart

Trappen van een lichtere kleur zijn de laatste jaren erg populair en niet zonder reden. Toch wordt er vaak geen recht gedaan aan zwarte trappen. Een zwarte trap is ontzettend modern, stijlvol en is het perfect met andere kleuren te combineren.

mooie zwarte trap in een kamer

Idee 3: Overzettreden vervangen 

Het vervangen van de overzettreden van de traptreden van een bestaande trap is een uitstekende manier om je oude trap zonder al te veel moeite volledig op te frissen. Je kan gaan voor de marmer look, dit kan met behulp van vinyl overzettreden, maar ook voor bijvoorbeeld een houtlook met licht eiken overzettreden.

man plaatst overzettreden tijdens traprenovatie

Idee 4: LED-verlichting gebruiken

Wil je je trap wat specialer maken? Dan zou je er voor kunnen kiezen om LED verlichting aan je trap toe te voegen. Dit maakt je trap niet alleen spectaculairder maar ook veiliger. Je ziet immer ook in het donker waar je loopt.

trap in woning met led verlichting

Idee 5: Combineer uiteenlopende kleuren

Een idee dat de laatste tijd populair is, is het gebruik van felle uiteenlopende kleuren. Mensen doen dit bijvoorbeeld met hun meubels of muren, maar ook met je trap is dit mogelijk. Je kunt namelijk talloze kleuren met elkaar combineren door bijvoorbeeld de traptreden in één kleur te doen en de stootborden in een andere kleur.

trap met vel kleurencontrast

Meer weten over trappen? Stel je vragen en ontvang gratis advies op maat!

Ben jij op zoek naar een nieuwe trap of wil je jouw trap renoveren en wil je professioneel advies? Dan kan je hier terecht voor gratis advies van een specialist en een offerte op maat. Ook kan je meerdere offertes met elkaar vergelijken.

Op deze manier vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen