Prijs traprenovatie 2024: wat zijn de kosten?

Het prijskaartje voor een traprenovatie verschilt per type trap en naargelang jouw persoonlijke wensen. Wat je al kunt doen, is een eerste kosteninschatting maken op basis van het type trapbekleding.

Materiaal Kosten per overzettrede (inclusief btw, exclusief arbeidsloon)
Laminaat € 35
PVC € 45
Eikenhout

€ 65

Continues Pressure Laminate (CPL)/High Pressured Laminate (HPL) € 70
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een specialist in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Welke factoren bepalen de prijs van een traprenovatie?

Er zijn verschillende zaken die de kostprijs van een traprenovatie bepalen, zoals:

1. Vorm van de trap

Om te beginnen is de vorm van de trap van belang. Een rechte trap betekent een eenvoudigere traprenovatie in vergelijking met een gedraaide trap. Het is mogelijk om een gedraaide trap te renoveren. De kosten voor een complete traprenovatie zullen wellicht gevoelig hoger liggen.

Bij een gedraaide trap is de mate van de draai ook relevant. Een trap met een kwartdraai bijvoorbeeld is makkelijker om te laten renoveren dan een trap in een halve draai.

2. Soort trap

Het soort trap heeft ook een invloed op de prijs. Heb je een open trap of een dichte trap? Bij een dichte trap moeten onder meer ook nieuwe stootborden worden geplaatst. In het geval van een open trap moet de volledige traptrede bekleed worden. Het is alvast goedkoper om een open trap te renoveren.

Heb je een open trap maar wil je liever een gesloten trap? Het is mogelijk om bij een traprenovatie een open trap dicht te maken. Dit brengt uiteraard wel extra kosten met zich mee.

3. Grootte van de trap

De grootte van de trap is ook een grote factor in de traprenovatie kosten. Een eenvoudige trap van een paar treden renoveren is goedkoper dan een lange trap.

Bedenk wel dat je altijd vaste kosten zoals voorrijkosten betaalt wanneer je een professional inschakelt. De kosten van een kleine trap opknappen kunnen dus soms relatief hoger uitvallen dan die voor een grotere trap.

traprenovatie

4. Trapbekleding

Een belangrijke prijsbepaler is het soort traprenovatie die je laat uitvoeren. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om overzettreden te laten plaatsen. Overzettreden zijn een vorm van trapbekleding waarbij er een hard materiaal over de oude traptreden wordt geplaatst.

Op die manier heb je een nieuwe trap zonder dat de bestaande trap verwijderd moet worden. Overzettreden gaan bovendien, afhankelijk van het gekozen materiaal, erg lang mee.

Je kan ook kiezen voor geluiddempende trapbekleding, zoals tapijt. Dan worden je traptreden gestoffeerd. Dit is fijn als je bijvoorbeeld in een druk huishouden met jonge kinderen woont. Een gestoffeerde trap maakt bijvoorbeeld minder geluid wanneer hij gebruikt wordt.

5. Materiaal

De keuze van het materiaal heeft absoluut een invloed op de traprenovatie kosten. Er zijn meerdere opties als je jouw trap wil laten bekleden. Zo kan je bijvoorbeeld jouw trap bekleden met een pvc trapbekleding. Pvc is slijtvast en geluiddempend.

Bij een standaard traprenovatie wordt vaak geopteerd voor laminaat. Laminaat is één van de goedkopere materialen waaruit te kiezen valt.

Heb je een houten trap? Wil je graag de natuurlijke uitstraling van hout behouden? Dan kan je jouw trap bekleden met een houten toplaag. Die houten toplaag hoeft niet noodzakelijk overeen te komen met de houtsoort van je oude trap. Hou je bijvoorbeeld van eikenhout? Dan kan je jouw trap voorzien van een eikenhouten trapbekleding.

Het bovenstaande is slechts een greep uit de opties die je hebt wanneer je kiest voor een traprenovatie.

A-kwaliteit versus B-kwaliteit

Wees zorgvuldig in je keuze van een trapspecialist. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook. Goedkope vakmensen gebruiken vaak materiaal dat eigenlijk bestemd is voor vloeren voor traprenovaties. Bij een traprenovatie moet het materiaal speciaal voor een trap gemaakt zijn. Het moet namelijk stroef, geluidsdempend en duurzaam zijn.

6. Vakman inschakelen

Wil je niet enkel je oude trap bekleden, maar ook wat extra’s toevoegen? Kies dan voor een luxueuze traprenovatie. Er zijn verschillende opties om je trap net dat tikkeltje extra te geven.

Zo kan je kiezen voor ledverlichting in je trap. Met ledverlichting worden er lampjes onderaan de traptreden of bijvoorbeeld op de trapleuning geplaatst. Zo voorkom je dat je in het donker op de trap struikelt!

Een andere optie zijn antislipstrips. Met antislipstrips weet je zeker dat je niet zal uitglijden op de traptreden.

Als je een gesloten trap hebt, kan je er ook voor kiezen om de stootborden in een andere kleur te laten schilderen dan de traptreden.

Wil je weten wat er nog allemaal mogelijk is? Neem dan contact op met een vakspecialist en bespreek jouw wensen voor je toekomstige traprenovatie. Een trapspecialist kan je ook informeren over eventuele bijkomende kosten als je kiest voor extra opties bij het renoveren van de trap.

Vergelijk trapspecialisten bij jou in de buurt
Ontvang advies en vrijblijvende offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Hoe kan je de kosten drukken?

Afhankelijk van jouw wensen durven de traprenovatie kosten wel eens hoog oplopen. Toch is het fijn om je trap te laten renoveren door een vakspecialist. Zo weet je zeker dat je trap wordt gerenoveerd en voorzien van een nauwkeurige afwerking.

Door zelf een aantal dingen te doen kan je gelukkig de prijs voor jouw traprenovatie lager laten uitvallen.

1. Zelf klussen

Vind je het niet erg om zelf de handen uit de mouwen te steken? Dan kan je zelf klussen. Door zelf al het werk aan de trap uit te voeren, bespaar je alvast flink op de traprenovatie kosten.

Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van oud tapijt of oude bekleding. Of je kan het oppervlak van de trap schuren. Zo kan de trapspecialist makkelijker jouw trap renoveren.

Doe dit soort klusjes wel altijd in overleg met jouw trapspecialist. Op die manier weet je zeker dat je het juiste doet en ontstaat er geen miscommunicatie over de werken.

2. Trap schilderen

Als je huidige trap nog in een vrij goede staat verkeert, is er misschien niet een volledige traprenovatie nodig. In plaats daarvan kan je jouw trap laten schilderen. Met een likje verf ziet je oude trap er weer uit als nieuw. De prijzen voor schilderwerken liggen doorgaans lager dan die voor een gemiddelde traprenovatie.

3. Complete set kopen

In plaats van ieder onderdeel voor je traprenovatie los van elkaar te kopen, kan je een complete set kopen. Je hoeft dan niet ieder onderdeel, zoals stootborden of overzettreden apart uit te zoeken en aan te schaffen.

Vaak kom je op die manier goedkoper uit. Het nadeel is wel dat de traprenovatie minder afgestemd is op jouw wensen.

4. Specialist uit de buurt inschakelen

Bij het kiezen van een trapspecialist of vakman is het verstandig om te letten op de locatie van zowel jouw woning als die van de specialist. Er is een kans dat een vakman extra kosten in rekening brengt voor reis- en voorrijkosten.

Hoe dichterbij je woont, hoe lager de voorrijkosten zullen zijn. Het is een makkelijke manier om kosten te besparen.

5. Meer klussen tegelijk laten uitvoeren

Zijn er nog andere klussen die gedaan moeten worden in huis? Door ze te combineren betaal je vaste kostenposten zoals voorrijkosten slechts eenmalig.

Zo bespaar je kosten op lange termijn.

trap inmeten

Meer weten? Vind de juiste
trappenspecialist in jouw regio

Door 1 of meerdere offertes onderling te vergelijken, kan je ook kosten besparen. Zo weet je precies wat het aanbod is op de markt en kies je de specialist die het meest geschikt is voor jouw klus.

Via onderstaand formulier kan je snel en eenvoudig meerdere vrijblijvende offertes aanvragen en met elkaar vergelijken. Kies de juiste vakspecialist voor jouw project en voor je het weet heb je een gerenoveerde trap.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen