Voordelen houten traprenovatie

Een houten traprenovatie heeft veel voordelen. Elke plank is anders. Zo geef je jouw trap een unieke uitstraling. Er bestaan geen twee dezelfde houten trappen. Verder heb je ook een groot assortiment aan houtsoorten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je trap met massief eiken overzettreden renoveren.

Bovendien zorgt hout voor een warme en natuurlijke uitstraling. Een gerenoveerde, houten trap brengt ook een stukje natuur mee je huis in.

Door je oude trap te renoveren, zorg je ook voor een waardevermeerdering van je huis. Een traprenovatie met houten overzettreden staat er bovendien voor gekend stevig te zijn.

Ben jij op zoek naar een trappenspecialist?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

Nadelen houten traprenovatie

Een trap met houten overzettreden renoveren heeft ook enkele nadelen. Zo heeft hout behoorlijk wat onderhoud nodig. Wil je het materiaal mooi en strak houden? Dan moet je over het algemeen zeker 1 keer per jaar het hout met een goede laag vernis of speciale olie bedekken.

Ook is de prijs van hout erg uiteenlopend. Wil je een kwalitatieve en mooie houten trap? Dan kan dit wel aardig wat kosten. Gelukkig zijn er veel houtsoorten. Voor elke situatie en budget is er een geschikte optie.

Houten traprenovatie in een gebouw

Wat zijn de renovatie mogelijkheden?

Er zijn verschillende manieren om je houten trap te renoveren. Hieronder gaan we gedetailleerd in op alle opties.

Schuren

De eenvoudigste en goedkoopste manier om je trap te renoveren is door ze te schuren. Zo kan je eenvoudig al het vuil verwijderen en oneffenheden wegwerken. Na het schuren zie je weer de oorspronkelijke kleur van het hout.

Bij een trap van massief hout moet het materiaal echter wel in goede staat zijn voordat je begint met schuren. Heeft je trap bijvoorbeeld houtschimmel? Dan doe je meer kwaad dan goed door je trap te schuren.

Na het schuren kan je de trap in principe zo laten of nog bedekken met een laagje houtolie als extra bescherming.

Verven

Als de trap nog in goede staat is, kan je ervoor kiezen je houten trap een (nieuw) laagje verf te geven. Door de treden te schilderen, geef je jouw trap een nieuwe look die bij jouw stijl past.

Na het verven, kan je het hout ook nog vernissen. Dit is de beste manier om je trap tegen gebruikssporen te beschermen. Maar na een langere periode van intensief gebruik, is het onoverkomelijk dat er gebruikssporen zullen ontstaan.

Overzettreden

De snelste manier om je trap een volledig nieuwe uitstraling te geven, is aan de hand van overzettreden. Overzettreden zijn nieuwe traptreden die over de bestaande treden van de trap worden geplaatst. Ze hebben een bepaald formaat qua dikte. Dit zorgt ervoor dat ze niet van de originele treden te onderscheiden zijn.

Zandstralen 

Je kunt je houten trap ook zandstralen. Dit is een renovatietechniek waarbij er onder hoge druk korrels zand op de trap worden gespoten. Zo kan je oude verf en hardnekkig vuil gemakkelijk van je trap verwijderen.

Deze techniek zorgt ervoor dat de originele kleur van het hout weer zichtbaar wordt. Het doet je trap er weer als nieuw uitzien. Aan de hand van zandstralen kan je moeilijke plekken bereiken en schoonmaken.

Houten trap in woning die gerenoveerd wordt.

Prijs traprenovatie hout

De prijs van een houten traprenovatie hangt af van meerdere factoren. Zo is het bijvoorbeeld goedkoper om een open trap te renoveren dan een dichte trap. Dit komt omdat een dichte trap uit meer materiaal bestaat.

Ook het materiaal zelf speelt een rol. Zo is een trap met een eiken toplaag of massief eiken overzettreden duurder dan een goedkopere houtsoort zoals vurenhout. Maar ook het soort traprenovatie heeft een invloed op de kostprijs.

Het schuren van het hout is bijvoorbeeld een goedkope renovatietechniek die je ook zelf kunt uitvoeren. Massief eiken overzettreden laten plaatsen is een stuk duurder. Een volledige eiken traprenovatie met eiken houten overzettreden kost gemiddeld tussen de € 1.000 en € 2.000. Het zandstralen van een trap heeft een kostprijs die tussen de € 25 en € 45 per vierkante meter ligt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Hoe zelf een houten trap renoveren? [Stappenplan]

Het is ook mogelijk om zelf een houten traprenovatie uit te voeren. Voor de echte doe-het-zelver leggen we hieronder een handig stappenplan uit.

Stap: 1: Schoonmaken

Ten eerste verwijder je de oude trapbekleding, de lijmresten en het vuil dat onder de oude trapbekleding zat. Gebruik hiervoor een stofzuiger of een bezem voor het vuil.

Stap: 2: Meten

De tweede stap is het opmeten van alle treden. Om dit zo gemakkelijk en goed mogelijk te doen, is het verstandig om een trapspin te gebruiken. Als je geen perfect rechte trap hebt, moet je elke trede apart opmeten.

Stap: 3: Overtekenen

Nu je de treden hebt opgemeten, is het tijd om deze over te tekenen op de overzettreden. Doe dit voor elke trede.

Stap: 4: Uitzagen

Zaag vervolgens de platen uit met een daarvoor geschikte en scherpe zaag. Werk zo zorgvuldig mogelijk. De platen zijn niet meer bruikbaar eenmaal je ze verkeerd hebt afgezaagd.

Stap: 5: Vastzetten

Monteer nu de uitgezaagde traptreden met behulp van een montagekit.

Stap: 6: Stootborden opmeten en uitzagen

Meet eventueel de stootborden op en zaag deze vervolgens ook uit.

Stap: 7: Stootborden plaatsen

Monteer vervolgens de uitgezaagde stootborden op de juiste plekken met behulp van een montagekit. De renovatie is nu compleet.

Waarop letten bij houten trap renovatie? Aandachtspunten 

Bij een houten traprenovatie zijn er enkele belangrijke aandachtspunten die je best in je achterhoofd houdt. We geven ze hieronder weer.

Jaarlijks schuren en onderhouden

Om ervoor te zorgen dat je trap niet snel veroudert en in goede conditie blijft, is het belangrijk om je trap jaarlijks te schuren. Zo verwijder je het ophopende vuil. Ook is het verstandig om een speciale voedzame olie voor trappen te gebruiken. Deze olie houdt je trap in een goede staat.

Verwijderen oude trapbekleding

Voor je aan een traprenovatie kunt beginnen, is het noodzakelijk om eerst de oude trapbekleding te verwijderen. Dit klinkt logisch, maar veel mensen zien dit over het hoofd. Hierdoor verlies je tijd en betaal je extra kosten.

De veiligheid

Veiligheid is natuurlijk een aspect dat altijd voorop moet staan. Hout is van nature een glad materiaal. Om te voorkomen dat mensen uitglijden, kan je de trap van speciale antislipstrips voorzien. Deze zijn relatief goedkoop en hebben een goede werking.

Houten overzettreden worden geplaatst tijdens een houten traprenovatie

Houten traprenovatie laten uitvoeren? Raadpleeg specialisten in je buurt via het offerteformulier

Ben jij van plan om binnenkort een houten traprenovatie uit te voeren? Of wil je in contact komen met erkende trappen installateurs?

Dan kan je hier gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat aanvragen. Zo kan je je goed informeren en prijzen met elkaar vergelijken. Door verschillende offertes met elkaar te vergelijken, ben je in staat de keuze te maken die het beste bij jouw situatie past.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen