Wat is een eiken trap?

Eikenhout staat bekend als een erg stevige houtsoort. Het zorgt bovendien voor een zeer duurzame en tijdloze uitstraling.

Wil je een moderne trap of heb je toch liever een landelijke uitstraling? Met eikenhout is het allemaal mogelijk. Er zijn bovendien verschillende ontwerpmogelijkheden. Hierdoor passen eikenhouten trappen onwijs goed bij verschillende interieurstijlen.

Kortom, een eikenhouten trap kan voor elke woning een meerwaarde zijn.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met deskundigen in jouw regio.

Hoeveel kost een eikenhouten trap?

Net als bij elke andere materiaalsoort hangt de prijs van meerdere factoren af. Denk hierbij aan het aantal treden, de vorm van de trap en natuurlijk de afwerking.

Een rechte open trap van eikenhout heeft een startprijs die tussen de 2.000 en 2.500 euro ligt. Kies je voor een trap met een kwartslag of een bordes? Hou er dan rekening mee dat de prijs al gauw kan oplopen.

eiken trap

De voordelen van een trap uit eik

Een eiken trap past bij veel interieurstijlen. Er zijn echter nog veel andere voordelen. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Voordelen

  • Natuurlijk karakter: Een trap uit eik heeft een rustgevende en warme uitstraling. De houtnerfstructuur is bij ieder stuk hout uniek.
  • Breed scala aan ontwerpmogelijkheden: Eikenhouten trappen zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Het kan bewerkt worden tot een spiltrap, een rechte trap of een wenteltrap. Wat voor soort trap je ook zoekt: met eikenhout is alles mogelijk.
  • Langleefbaarheid: Een eikenhouten trap staat bekend om zijn lange levensduur. Het is een sterk materiaal en is bovendien goed bestand tegen dagelijks gebruik.
  • Tijdloos karakter: De robuuste uitstraling van eikenhout past goed bij verschillende interieurstijlen. Het uiterlijk heeft een tijdloos karakter.
  • Geluidsabsorberend: Houten trappen zijn zeer geluidsdempend. Eiken traptreden zorgen voor aanzienlijk minder lawaai dan bijvoorbeeld metalen traptreden.
  • Afwerkingsmogelijkheden: Eikenhout heeft ook verschillende soorten afwerkingen. Je kunt bijvoorbeeld olie of een transparante beits aanbrengen. Zo behoudt het eikenhout zijn natuurlijke uitstraling en blijven de houtnerven goed zichtbaar.
  • Vriendelijk in onderhoud: Een eiken trap is zeer onderhoudsvriendelijk: het schoonmaakproces is eenvoudig.

Hoe behandel je een eiken trap? [Afwerkingsmogelijkheden]

Zoals reeds vermeld, kan je de look van eikenhouten trappen in grote mate zelf bepalen. Er zijn namelijk veel afwerkingsmogelijkheden voor eikenhout. Dit heeft een grote invloed op het eindresultaat van de trap.

1. Eiken trap oliën

Wil je jouw eiken trap goed beschermen? Dan is het verstandig om je eikenhout met olie te behandelen. Hiervoor gebruik je een soort olie die speciaal voor hout gemaakt is.

Meestal breng je twee lagen aan. De eerste laag dunne olie wordt aan de hand van een spons in het hout geschrobd. Eenmaal dit droog is, kan je de tweede laag aanbrengen. Dit gebeurt op dezelfde wijze als de eerste laag.

2. Eiken trap beitsen

Een andere afwerkingsmogelijkheid is het beitsen van het eikenhout. Beits dringt dieper in hout dan olie en zorgt daarom voor een extra goede bescherming.

Transparante beits is ideaal voor wanneer je de natuurlijke uitstraling van het hout wil behouden. Er bestaat ook gekleurde beits voor wanneer je jouw trap een andere kleur wil geven.

eiken trap met draai van 180 graden

3. Eiken trap vernissen

Door een eikenhouten trap met vernis te behandelen, creëer je eveneens een sterke beschermingslaag. Hiervoor wordt meestal parketvernis gebruikt.

Deze klus is vrij gemakkelijk en kan prima met een kwast voltooid worden. Breng 2 à 3 vernislagen aan om de eiken trap goed tegen slijtage te beschermen. Zo kun je lang genieten van een mooie trap die aan alle wensen voldoet.

4. Eiken trap verven

Een laatste afwerkingsmogelijkheid is het verven van je eiken trap. Voordat je het hout begint te verven, breng je best eerst een grondlaag aan. Wanneer deze laag is opgedroogd, kan je met het verven beginnen.

Dit doe je best met een lakverf die speciaal voor hout gemaakt is. Schilder in dezelfde richting als de nerven. Wanneer de verf goed is opgedroogd, kun je de trap nogmaals met een vernislaag behandelen. Zo zorg je ervoor dat de verf goed blijft zitten.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Bespreek jouw opties met 1 of meerdere vakmannen
arrow Ontvang offertes

Ter inspiratie: enkele mogelijkheden voor een eikenhouten trap

Eiken trappen kunnen een woning ongetwijfeld meer karakter geven. Ben je nieuwsgierig hoe jouw eiken trap eruit kan zien? Dan is het zeker de moeite waard om volgende foto’s te bekijken. Ze kunnen je inspiratie geven voor jouw toekomstige trap en interieur.

1. Metalen trap met eiken traptreden

eiken trap in moderne woning

2. Landelijke eiken trap

landelijke trap van eikenhout

3. Moderne eikentrap met een eiken leuning

elegante eiken trap met eiken trapleuningen

Wil je een eiken trap laten plaatsen? Vergelijk gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes

Kom via onderstaand offerteformulier direct in contact met erkende vakmannen. Ze beschikken over de nodige kennis en ervaring op het gebied van traprenovaties. Bijgevolg kunnen ze je gepast adviseren.

Door meerdere offertes te vergelijken, krijg je alvast een beter beeld van de huidige prijzen voor nieuwe trappen en voor traprenovaties. Verstuur vandaag je aanvraag en ontvang de eerste prijsvoorstellen al binnen enkele dagen.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen