Hoe werkt trapverlichting?

Wil je trapverlichting plaatsen? Dan is het goed om te weten hoe trapverlichting werkt. Zo heb je ook een beter inzicht in de mogelijkheden.

Bij het aanbrengen van trapverlichting worden er led-strips aan de onderkant van de treden in de trap geplaatst. De led-verlichting is alleen zichtbaar wanneer hij aanstaat. De bekabeling wordt namelijk bij iedere trede achter de stootborden weggewerkt. Vervolgens wordt het aangesloten op een stopcontact in de buurt van je trap.

Omdat de bedrading verborgen wordt, is het niet mogelijk om led-strips bij een open trap te plaatsen. Heb je een open trap en wil je wel graag led-verlichting? Dan zijn er gelukkig wel enkele alternatieven.

Zo kan je bijvoorbeeld led spots wegwerken in de wangen of zijkanten van de trap. Zo kan je ook met een open trap van extra sfeer genieten.

Led-verlichting bedien je met een afstandsbediening. Zo kan je de verlichting dimmen en kiezen voor bijvoorbeeld warm licht of koud licht. Zo is je trap altijd verlicht op de manier die past binnen de sfeer die jij wil.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met deskundigen uit jouw regio.

De voordelen van trapverlichting

Een traprenovatie met verlichting biedt heel wat voordelen.

De meeste trappen zijn slecht verlicht. Hierdoor kan je ’s avonds en ’s nachts niet goed zien waar je loopt. Door led-verlichting te plaatsen heb je niet enkel meer sfeer in huis, het is bovendien een manier om je trap veiliger te maken: ook in het donker zijn de traptreden nu zichtbaar. Zeker als je jonge kinderen hebt is het hebben van een veilige trap zeer belangrijk.

Bovendien geeft het plaatsen van led-verlichting een sfeervolle uitstraling aan je woning. Je kan de verlichting in verschillende kleuren instellen. Ook is de trapverlichting bedienbaar met een afstandsbediening. Zo kan je snel de verlichting van je trap aanpassen aan je stemming.

Traprenovatie met verlichting

Soorten traprenovatie met verlichting

Er bestaan verschillende manieren om verlichting op je trap te plaatsen. We leggen ze hieronder voor je uit.

Led-verlichting in de onderlat

Trapverlichting onder de traptreden komt het meeste voor. Deze verlichting zie je niet wanneer het uitstaat. Je kiest bijgevolg zelf wanneer je van de trapverlichting geniet. Enkel bij dichte trappen kan je led-verlichting in de onderlat aanbrengen. De bedrading wordt namelijk achter de treden en de stootborden weggewerkt. Een open trap heeft geen stootborden om de verlichting te kunnen verstoppen.

Open trap

Heb je geen dichte trap? Dan kan je trapverlichting laten plaatsen aan de zijkant of de wangen van de trap. Dit zullen geen led-strips zijn maar led spots. Het geeft niet precies hetzelfde effect, maar verlichting aan de zijkant van je trap geeft ook een sfeervolle uitstraling aan je huis. Bovendien maakt het je trap veiliger.

Trapleuning

Ook kan je ervoor kiezen om led-verlichting aan te brengen in je trapleuning. Het plaatsen van verlichting in je leuning is precisiewerk: je schakelt best een specialist in.

Soorten schakelaars

Je kan ook kiezen uit verschillende manieren van bediening voor je trapverlichting.

Je kan bijvoorbeeld een tijdschakelaar installeren. Met een tijdschakelaar wordt de trapverlichting op een vast moment aan- en uitgeschakeld. Zo moet je er zelf niet aan denken om de led-verlichting uit te schakelen.

Je kunt ook voor sensor gevoelige trapverlichting kiezen. De trapverlichting springt dan aan wanneer de sensoren beweging op de trap opmerken. Na een tijdje schakelt de verlichting zichzelf automatisch uit.

Tot slot kan je de led-verlichting ook met een afstandsbediening in- en uitschakelen. Je staat dan zelf in voor de verlichting. Bovendien kan je vaak ook de verlichting dimmen of de kleurtemperatuur van het licht veranderen.

Kosten traprenovatie met verlichting

Als je interesse hebt in een traprenovatie met verlichting wil je ook weten hoeveel het kost. De uiteindelijke prijs hangt voor een groot deel af van jouw specifieke wensen. Er zijn namelijk heel wat mogelijkheden voor trapverlichting, waarbij de ene al duurder is dan de andere. We kunnen nu wel een richtprijs meegeven.

Voor een luxe traprenovatie met verlichting betaal je bijvoorbeeld minimaal € 2.700. Afhankelijk van jouw gekozen specificaties (wel of geen sensoren, ook trapverlichting in de leuning etc.) kan dit bedrag oplopen.

Wil je precies weten hoeveel jouw traprenovatiekost? Neem dan contact op met een specialist via ons offerteformulier.

Installateur brengt led verlichting trap aan

Professioneel advies over traprenovatie met verlichting nodig? Raadpleeg specialisten in je buurt

Wil je een traprenovatie met verlichting laten plaatsen door erkende installateurs? Of wil je graag advies op maat ontvangen?

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij sturen je offertes op met prijsvoorstellen. Zo kan je ze met elkaar vergelijken. Bovendien ontvang je advies op maat voor jouw specifieke situatie. Een trappendeskundige installeert op een veilige en correcte manier jouw trapverlichting.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Hoelang gaat led-verlichting mee?

+
Led-verlichting gaat ongeveer 40.000 branduren mee. Kies je voor sensoren bij je installatie? Dan brandt je ledverlichting ongeveer 15 minuten per dag. Je led-verlichting kan dus jaren meegaan.

Is trapverlichting bij alle soorten trappen mogelijk?

+
Trapverlichting is bij alle soorten trappen mogelijk, weliswaar niet altijd op dezelfde manier. Verlichting met ledstrips onderaan de treden is enkel mogelijk bij dichte trappen.

Is het gebruiken van trapverlichting duurzaam?

+
Ledverlichting in je trap gebruikt uiteindelijk maar een klein deel van je energie. Gemiddeld varieert het stroomverbruik van trapverlichting van 0,000042 kWh tot 0,000083 kWh per dag.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen