De esthetische kenmerken van een beuken trap

Beukenhout staat bekend als een stevige en gladde houtsoort. Dit zijn echter niet de kenmerken die een beuken trap van andere houtsoorten onderscheidt.

Wat deze Europese houtsoort wél onderscheidt, zijn ongetwijfeld de fijne nerfstructuren en de lichtbruine kleur. Kies je nou voor een modern of een landelijk interieur? De rustige uitstraling van beuk sluit bij de meest uiteenlopende interieurstijlen aan.

We zien vaak dat beuken trappen gecombineerd worden met een beuken trapleuning. De afbeelding hieronder is een voorbeeld.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Verstuur je aanvraag en word gecontacteerd door vakmannen in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Hoeveel kost een beuken houten trap?

Voor een rechte trap in beukenhout schommelt de prijs rond de 1.750 euro. Indien het een rechte open trap betreft, ligt de prijs vaak lager dan wanneer het een gesloten trap betreft.

beuken trap

Waarom voor beuk kiezen?

Eikenhout, essenhout en beukenhout vallen onder de categorie “hardhout“. Waarom zou je dan uiteindelijk kiezen voor beukenhout?

Hieronder bespreken we de verschillende soorten houten trappen. Je krijgt zo direct een beter beeld van welke houtsoort het beste aansluit bij jouw wensen.

1. Beukenhouten trap versus eikenhouten trap

Zowel beuken trappen als eiken trappen staan bekend om hun rustieke uitstraling. Beide houtsoorten zijn voorzien van duidelijke nerfpatronen. Dit kenmerk wordt door velen beschouwd als een van de esthetisch onderscheidende eigenschappen van beide houtsoorten.

Toch zijn er enkele verschillen tussen een beuken trap en een eiken trap. Beukenhout is namelijk licht crèmeachtig van kleur. Eikenhout daarentegen varieert in een breder scala aan kleuren, van lichtgeel tot diepbruin.

Ook zijn er verschillen in de nerfpatronen. Die patronen zijn bij beukenhout eerder subtiel en gelijkmatig. Eikenhout staat bekend om zijn opmerkelijke en karakteristieke nerfmotieven, die variëren van kwartiersgezaagd tot dosse gezaagd.

Beide houtsoorten vallen onder de naam ‘hardhout’. Toch is eikenhout meestal net dat tikkeltje harder dan beukenhout. Hierdoor worden eiken trappen meestal gebruikt wanneer de omstandigheden extra stevigheid vereisen.

Een eiken trap is van nature heel goed bestand tegen insecten en rot. Dat maakt het ook perfect geschikt voor buitenomgevingen. Voor binnenomgevingen presteren beuken trappen weer beter. Al met al is eikenhout ook zeer geschikt voor toepassingen in huis.

Een beuken trap is normaal gesproken voordeliger dan een trap in eik. Daardoor is het een aantrekkelijke optie voor wie over een beperkt budget beschikt.

Tip: Zoek je inspiratie voor een nieuwe zolder- of keldertrap, maar wil je niet te veel betalen? Dan is een beuken steektrap zeker het overwegen waard. Voor een steektrap betaal je gemiddeld 500 euro.

2. Beukenhouten trap versus essenhouten trap

Ook beuken en essen trappen hebben een aantal verschillen. Een beuken trap heeft meestal een licht crèmeachtige kleur. Essenhout heeft een lichtgele kleur die ook wel richting lichtbruin gaat.

Er bestaan ook verschillen in de nerfmotieven tussen beide houtsoorten. De nerfpatronen van beukenhout zijn wat fijner en gelijkmatiger. Bij essenhout zijn de patronen eerder golvend en opvallend.

Essen is over het algemeen steviger dan beukenhout. Essen is daarom beter bestand tegen zware omstandigheden.

Hoewel de prijzen redelijk gelijklopen, is een essen trap meestal een tikkeltje duurder dan een beuken trap. Toch durft dit te verschillen, aangezien de prijzen mede afhankelijk zijn van de marktomstandigheden.

Tip: Ook vurenhout wordt vaak voor traptreden gebruikt. Hou er rekening mee dat dit materiaal niet zo hard is als de bovengenoemde houtsoorten.

De voordelen van een beuken trap

Een beuken trap heeft de volgende voordelen:

  1. Een beuken trap is erg duurzaam. De hardheid van dit materiaal zorgt voor dat het goed bestand is tegen slijtage en dagelijks gebruik.
  2. Het heeft een natuurlijke uitstraling en past goed bij een breed scala aan interieurstijlen.
  3. Naast het feit dat een beuken trap een lange levensduur heeft, is het ook redelijk voordelig. Ideaal voor mensen die niet te veel geld willen uitgeven, maar wel van een waardevolle trap willen genieten.
  4. Ook wat de trapontwerpen betreft is er veel mogelijk. Of het nou gaat over een trap met of zonder stootborden, met beukenhout is het allemaal mogelijk.
  5. Omdat dit materiaal onder ‘hernieuwbare houtsoorten’ valt, is het ook nog eens milieuvriendelijk.
  6. Verder is een beuken trap makkelijk in onderhoud. Om die reden behouden ze moeiteloos hun frisse uitstraling.
Wil je in graag een beuken trap in jouw woning?
Vind snel en eenvoudig de juiste vakman via ons offerteformulier.
arrow Ontvang offertes

Alle afwerkingsmogelijkheden

Het is aangeraden om een beuken trap correct af te werken. Op die manier voorkom je algemene slijtage en behoudt de trap zijn natuurlijke uitstraling. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Elke afwerkingsmethode heeft andere eigenschappen.

Optie 1: Oliën

Je kunt een beukenhouten trap behandelen met olie. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een spons en een speciale olie voor hardhout. Breng de olie aan op de trap en schrob het goed in het hout.

Wanneer je dit hebt gedaan, breng je vervolgens de tweede olielaag aan. Dit doe je op dezelfde manier. Door deze transparante beschermlaag aan te brengen, komen de nerven goed tot hun recht.

oliën van beuk met doek

Optie 2: Vernissen

Een andere optie is om de trap te vernissen. Vernis is wederom kleurloos. Breng ze 2 à 3 keer aan op het hout. Daardoor behoudt de trap niet alleen zijn goede staat, maar bescherm je het ook tegen krassen en vlekken.

vernissen van beuk met verfroller

Optie 3: Beitsen

Tot slot kun je er ook voor kiezen om het hout te beitsen. Daarbij krijgt de buiten- en binnenkant van het hout een extra beschermlaag.

Beits is zowel transparant als in een tint verkrijgbaar. Welke beits je het beste gebruikt, kan verschillen. Het is daarom handig om steeds de gebruiksaanwijzingen grondig door te lezen. Zo weet je makkelijker welke beits het beste bij jouw trap past voor een optimaal resultaat.

beuk beitsen met dikke verfborstel

Overweeg je een beukenhouten trap? Vraag gratis offertes aan en ontvang advies op maat van specialisten

Heb je interesse in de plaatsing van een beukenhouten trap door een specialist? Of heb je nood aan advies op maat?

Door offertes aan te vragen kun je makkelijk meerdere vakmannen tegelijk vergelijken. Ook kun je steeds rekenen op advies op maat omtrent de mogelijkheden in jouw situatie. Op die manier kun je genieten van een mooie trap die aan al je wensen voldoet. Een specialist zorgt ervoor dat jouw trap op een veilige en correcte manier geïnstalleerd wordt.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen