Inhoud
Wat doet een slimme laadpaal?
Er is geen vaste definitie voor wat een slimme laadpaal precies is. Ooit was het een laadpaal die online was, zodat je op afstand het verbruik in kon zien en bijvoorbeeld laadsessies kon starten of stoppen via een applicatie op je telefoon of tablet. Tegenwoordig wordt met een slimme laadpaal vaak een laadpaal bedoeld die kan communiceren met beide kanten. Dat betekent communicatie met de auto zelf én met het stroomnet. Het voordeel hiervan is dat de laadpaal zelf weet hoeveel er nog geladen moet worden, hoeveel stroom er beschikbaar is en wanneer het daltarief bijvoorbeeld ingaat en de laadsnelheid opgevoerd moet worden.
Dynamisch laden (DLB) is daarom ook alleen mogelijk met een slimme laadpaal. Let er in dat geval wel op dat je een uitgebreide slimme laadpaal hebt. Een laadpaal die ‘alleen maar’ online is en via een online backoffice aangestuurd kan worden, is niet per definitie in staat om DLB mogelijk te maken.
Om het kiezen van de juiste slimme laadpaal voor thuis makkelijker te maken, komen in dit artikel verschillende functies van smart charging langs, zodat je direct weet wat je nu of in de toekomst nodig hebt.
Slim laden: auto opladen op het ideale moment
Een laadpaal heeft eigenlijk nooit de volledige tijd nodig om de elektrische auto volledig te laden. Kom je om zes uur thuis uit het werk en plug je de auto aan de lader om vervolgens zo’n 13 uur later weer in de auto te stappen, dan heeft de laadpaal dus 13 uur om de accu te laden. Meestal heeft deze echter zo’n 6-8 uur nodig.
Een laadpaal die geen slimme functionaliteiten heeft, start de laadsessie direct en zal de accu rond middernacht vol hebben. Dat is niet ideaal, want dat is het moment waarop het stroomverbruik in huis juist omlaaggaat en het daltarief voor de meeste huishoudens start. Daarom zal een slimme laadpaal de laadsessies pas starten (of versnellen wanneer er niet genoeg tijd is en het laden daarom eerder gestart moet worden) op het ideale moment. Niet alleen bespaart dit fiks op de kosten, het zorgt er ook voor dat je geen ongemak ervaart in huis door een laadpaal die op vol vermogen wil laden terwijl jij aan het koken en wassen bent.
Slimme laadpaal in combinatie met zonnepanelen
Aangezien de uitgebreide slimme laadpalen thuis met heel het netwerk kunnen communiceren, betekent dit dat zij ook eenvoudig te combineren zijn met PV-systemen. De zonnepanelen op je dak hebben namelijk geen constant rendement. Er zijn piekmomenten en momenten waarop de panelen eigenlijk nauwelijks stroom opleveren. De slimme laadpaal houdt hier rekening mee en gebruikt altijd zoveel mogelijk zonne-energie, om zo op de laadkosten te besparen. Veel van de slimme laadpalen hebben een veel lagere minimale laadsnelheid om zo optimaal profijt te kunnen halen uit de zonnepanelen op het dak. Zeker iets om naar te kijken wanneer je maximaal rendement uit je zonnepanelen wilt halen bij het laden van je elektrische auto.
Stroom uit je auto halen met V2G
De toekomst van het laden van je EV is niet in één richting, maar in twee richtingen. Het enorme accupakket van de gemiddelde elektrische auto kan namelijk gebruikt worden als een mobiele thuisaccu wanneer de auto ook stroom terug kan leveren aan het netwerk.
Laten we dit wat verduidelijken met een voorbeeld. Het is zaterdagmiddag en zonnig. Je zonnepanelen leveren maximaal rendement op, maar aangezien heel het gezin in de tuin zit, is er nauwelijks vraag naar stroom. De slimme laadpaal zorgt er dan voor dat de accu van de elektrische auto volledig geladen wordt op zonne-energie. Op het moment dat jullie naar binnen gaan, eten gaan koken, een was draaien en ineens veel stroom nodig hebben, schakelt de laadpaal om indien de zon al onder is. De elektrische auto levert dan stroom naar het netwerk. Wanneer ’s nachts het daltarief ingaat en de vraag naar stroom laag is, zal de slimme laadpaal het netwerk gebruiken om de accu van de elektrische auto weer bij te laden.
Voordelen van smart charging
Met alle bovenstaande functies is het grootste voordeel van smart charging thuis eigenlijk al duidelijk. De kosten voor het laden van de elektrische auto vallen veel lager uit, omdat de slimme laadpaal zoveel mogelijk goedkope of gratis energie gebruikt en daarbij samenwerkt met de rest van het netwerk. Bijkomend voordeel is het gebruiksgemak, omdat je met een slimme laadpaal eigenlijk nooit last hebt van overbelasting of apparaten die niet optimaal kunnen werken. Aangezien je daarnaast de slimme laadpaal met smart charging zo groen mogelijk in kunt stellen, haal je optimaal rendement uit je zonnepanelen én ben je echt groen onderweg met je EV.
App
Omdat slimme laadpalen online zijn (via de cloud, app of andere toepassing), kun je een slimme laadpaal altijd op afstand bedienen. Dat betekent niet alleen dat je kunt zien hoeveel er geladen is en welke stroom (zonnepanelen versus netwerk) geladen is, je kunt ook laadsessies op afstand stoppen of juist starten. Ook is het bij deze laadpalen doorgaans mogelijk om de laadpaal op afstand te vergrendelen. Zo kun je er altijd voor zorgen dat onbevoegden geen toegang hebben tot jouw laadpaal.
Wandmodel of laadpaal thuis
Wanneer je kiest voor een slimme laadpaal thuis, dan zijn er verschillende modellen waar je uit kunt kiezen. Kan de laadpaal gemonteerd worden aan de buitenmuur of binnen in de garage? Dan is een wandmodel de beste optie. Moet de laadpaal langs de oprit geplaatst worden of op een andere vrijstaande plek? Dan kies je voor een complete laadpaal.
Wil je meer weten over de kosten en mogelijkheden van slimme laadpalen, zodat jij ook smart charging kunt gebruiken voor het laden van je EV? Vul dan onderstaand formulier in.