Welke kabels heb ik nodig voor de installatie van een laadpaal?

Voor de installatie van een eigen laadpaal heb je in alle gevallen een voedingskabel (ook wel een installatiekabel genoemd) nodig. Het is verstandig om direct een datakabel mee te trekken. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor dynamic load balancing.

Heb je een laadpaal gekozen die dynamic load balancing niet kan? Dan raden we alsnog aan om de datakabel mee te trekken. Grote kans dat je op een later moment namelijk wél een laadstation hebt waarbij een datakabel nodig hebt. Regel je dit nu alvast, dan hoef je op een later moment niet weer alles open te leggen om die ene kabel nog te plaatsen.

Afhankelijk van de situatie kunnen er ook grondkabels nodig zijn. Het is verstandig om deze in een grondbuis te plaatsen. Niet alleen voor de levensduur van de grondkabel zelf, maar ook voor een extra veiligheid in het geval er op een later moment gegraven wordt in de buurt van de grondkabel.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang vrijblijvend advies en offertes

Installatie- en grondkabels voor laadpalen

Voor de stroomkabels zijn er twee verschillende kabels die gebruikt worden. Wordt de kabel niet in de grond geplaatst, dan is een YMVK-kabel genoeg. De 5x4mm2 YMVK wordt gebruikt bij 3-fase (16A) laadpalen met kabels met een maximale lengte van 50 meter. Heb je een langere kabel nodig, dan kies je de 5×6 YMVK.

Moet de kabel in de grond geplaatst worden, dan is een YMVK-AS de juiste kabel, idealiter met een kabelbuis voor de veiligheid. Voor maximale lengtes tot 50 meter kies je de 4×4. Voor langere 3-fase kabels kies je 4×6 YMVK-AS.

We raden aan om altijd een 3 fase kabel te gebruiken, zelfs wanneer je een laadpaal aan wilt sluiten op 1 fase. Vanwege de technologische vooruitgang neemt de maximale laadsnelheid van de laadpalen flink toe, waardoor binnenkort 11/22kW de standaard zal worden. Gebruik je nu al 3 fase kabels, dan hoef je niet alles te vervangen wanneer je op een later moment kiest voor een 3-fase laadpaal.

3 fase kabel voor laadpaal thuis

Kabeldikte

Dunnere kabels zijn goedkoper dan de dikke stroomkabels. Toch is het van groot belang dat je de adviezen opvolgt. Wanneer er te veel stroom door een dunne stroomkabel geleid wordt, krijg je namelijk te maken met oververhitting wat kan zorgen voor brand op plekken die je nagenoeg altijd te laat op zal merken.

Dit heeft te maken met hoe lang en dun de kabel is. Stroom heeft namelijk te maken met weerstand wanneer het door een kabel geleid wordt. Hoe hoger de weerstand is, hoe heter de kabel zelf wordt. Aangezien er altijd een flink aantal ampère door een stroomkabel naar een laadpaal moet, is het daarmee belangrijk om voor een dikkere kabel te kiezen vanwege de veiligheid.

Om het je nog makkelijker te maken, hebben we hieronder een tabel geplaatst met de juiste kabeldikte. Voor een niet-ingegraven kabel gebruik je de YMVK met vijf draden. Voor een ingegraven kabel gebruik je de YMVK-AS met vier draden.

 Lengte minder dan 25mLengte tussen de 25 en 50mLanger dan 50m
16A4mm24mm26mm2
25A4mm26mm210mm2
32A4mm26mm210mm2

Wil je de stroomkabels laten plaatsen door een elektricien of heb je meer informatie nodig over de laadpaal met vaste kabel of welke grondkabel je voor de laadpaal nodig hebt? Vul dan onderstaand formulier in.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een privé of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Laadpalen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Welke kabel voor laadpaal?