Wat is een 22 kW laadpaal?

Een 22 kW laadpaal is een laadpaal met een vermogen van 22 kW. Met zo’n laadpaal kan je dus je elektrische auto sneller opladen dan met de gebruikelijke laadpaal van 11 kW. 

Hoe werkt een 22 kW laadpaal?

Een 22 kW laadpaal heeft altijd een 3-fase aansluiting nodig. De stroom wordt door de drie aansluitingen geleid. 

Een 11 kW laadpaal heeft ook een 3-fase aansluiting nodig.Bij een 11 kW laadpaal wordt er ​​3 x 16A x 230V (= 11.040 Watt = 11 kW) aan stroom geleverd. 

In het geval van een 22 kW laadpaal is dit 3 x 32A x 230V. Dit komt neer op 22.080 Watt, of 22 kW. Dit is dus twee keer zo veel als bij een 11 kW laadpaal, waardoor je sneller kunt laden.

De voor– en nadelen

Het grote voordeel van een 22 kW laadpaal is de laadsnelheid. Omdat er meer stroom naar de auto wordt geleid kan de elektrische sneller opladen.

Er kleven echter ook significante nadelen aan een 22 kW laadpaal. Als je huis nog niet over een 3-fase aansluiting beschikt zal er bijvoorbeeld eerst een meterkast verzwaring moeten plaatsvinden. kDit kan wel wat kosten. Bovendien betaal je bij het hebben van een 3-fase aansluiting hogere netbeheerkosten.

Bovendien heeft niet iedere auto een maximaal laadvermogen dat 22kw aankan. In dit geval heeft het dus geen zin om zo’n laadpaal te gebruiken, aangezien je auto zijn eigen laadvermogen niet kan overschrijden.

Als particulier is het aanleggen van een 22 kW laadpaal daarom misschien niet voordelig. Als bedrijf kan het echter wel nuttig zijn. Met een 22 kW laadpaal kunnen werknemers snel en zorgeloos hun elektrische auto opladen. 

Geïnteresseerd in een laadpaal thuis of voor je bedrijf?
Ontvang vrijblijvend advies en offertes!

Hoe snel laadt een 22 kW laadpaal?

Hoe snel je elektrische voertuig opgeladen is hangt af van de batterijcapaciteit van de auto. Dit kan dus voor iedereen verschillen. Met de volgende berekening kan je een inschatting maken van de laadtijd van jouw elektrische auto bij het gebruik van een 22 kW laadpaal.

Deel de batterijcapaciteit (uitgedrukt in kWh) door het vermogen van de laadpaal (uitgedrukt in kW). Bijvoorbeeld: 24 kWh / 22 kW = ongeveer 1 uur. 

Installatie

Het installeren van een nieuwe laadpaal laat je het beste doen door een professionele installateur. Soms kan er veel bij komen kijken.

Als je huis nog over een 1-fase aansluiting beschikt zal de meterkast eerst verzwaard moeten worden voor er een 22 kW laadpaal geïnstalleerd kan worden. 

Welke auto’s kunnen aan 22 kW laden?

 Niet alle elektrische auto’s kunnen aan 22 kW opladen. De meeste elektrische auto’s hebben een oplaadcapaciteit van maximaal 11 kW. Je auto kan altijd slechts even snel laden als de oplaadcapaciteit aankan. Een elektrische auto met een capaciteit van 11 kW zal dus aan 11 kW laden, ook al zit aan aangesloten aan een 22 kW laadpaal.

Welke auto’s dit wel kunnen verschilt per merk en model. Om zeker te weten wat op jouw auto van toepassing is kan je het beste contact opnemen met je dealer. 

kw laadpaal
kw aansluiting

Wat kost een 22 kW laadpaal?

De totale kosten van het installeren van een 22 kW laadpaal verschillen natuurlijk per situatie. 

Voor de laadpaal zelf betaal je ongeveer tussen de 500 en 1000 euro, afhankelijk van het soort paal dat je kiest. 

Heb je echter een 1-fase meterkast die verzwaard moet worden naar 3-fasen? Dan kan je op ongeveer 200 tot 300 euro aan bijkomende kosten rekenen. Als je al een 3-fasen aansluiting hebt die niet zwaar genoeg is geldt dit ook. Voor een 22 kW paal heb een een aansluiting van minimaal 3x32A nodig. 

Bovendien moet je rekenen op een verhoging van je netbeheerkosten. Bij een 3-fase aansluiting van 3x32A betaal je al gauw 1.000 euro tot zelfs 2.000 euro meer per jaar. Om deze reden is het aanschaffen van een 11 kW laadpaal dan ook populairder. 

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een privé of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Laadpalen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor 22 kW laadpaal thuis: doen of toch maar niet?