Waarop letten bij het aansluiten van een laadpaal?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je besluit zelf een laadpaal aan te sluiten. Deze aandachtspunten bepalen onder andere of je zelf aan de slag gaat of toch liever een vakman inschakelt.

  • Aandachtspunt 1: Werken met hoge spanning is gevaarlijk en brengt risico’s met zich mee. Een kleine vergissing kan grote gevolgen hebben, zowel tijdens de installatie als later.
  • Aandachtspunt 2: Het is zeker niet altijd een simpele installatie. Bijna altijd moet er een aanpassing in de meterkast gebeuren zoals het maken van een extra groep of het plaatsen van een extra aardlekschakelaar.
  • Aandachtspunt 3: Hou rekening met de toekomst. Wil je op een later moment nog een laadpunt installeren, dan kun je dit nu al voorbereiden.

Let in alle gevallen op de veiligheid. Haal de spanning van de meterkast en zorg ervoor dat de groep waarmee je werkt spanningsloos blijft tot het moment dat je helemaal klaar bent. Bij elke stap van de installatie komen risico’s kijken.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen aan laadpaalspecialisten
arrow Ontvang offertes

Laadpaal installeren: stappenplan

Zelf een laadpaal aansluiten is dus prima mogelijk. We hebben alle stappen hieronder uitgewerkt tot een compleet plan waarmee je direct aan de slag kunt.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met de installatie, is het belangrijk om te bepalen waar de laadpaal precies moet komen.

Komt deze aan de buitenmuur en is de afstand tot de meterkast gering? Dan is er niet zoveel werk meer.

Wordt de laadpaal aan de buitengevel geplaatst, maar is de afstand tot de meterkast groter? Dan komen er meestal ook graafwerken bij kijken.

Moet de laadpaal verder weg geplaatst worden en komt deze niet aan de buitengevel? Dan kijk je tegen een flinke klus aan. Er is graafwerk nodig en vaak moet de bestrating er ook uit.

Aan de hand van de locatie van de laadpaal maak je een planning met alle werkzaamheden. Bij graafwerk huur je best een graafmachine in omdat de kabel diep in de grond geplaatst moet worden.

Stap 2: Bekabeling

De tweede stap (na eventuele graafwerkzaamheden) is het leggen van de bekabeling. Daarbij heb je altijd een extra datakabel nodig.

Wordt de kabel niet ingegraven? Dan kies je voor een YMVK 5x4mm2. Als de kabel wel ingegraven wordt, kies je best voor de YMVK-AS 4x4mm2. Pas bij lengtes boven de 25 meter heb je een dikkere kabel nodig, maar dit zijn uitzonderlijke gevallen bij het installeren van een laadpaal.

Stap 3: Monteren van het oplaadpunt

De derde stap is het monteren van de laadpaal zelf. Dit kan zowel op de buitengevel als langs de inrit. Hiervoor gebruik je de handleiding die standaard met de laadpaal meegeleverd wordt. Zorg voor een nette afwerking waarbij alle kabels mooi afgewerkt zijn.

Controleer zeker of het laadstation volledig waterdicht is. Is dit niet het geval? Dan kun je extra rubber ringen of kit gebruiken.

Stap 4: Aansluiten op de meterkast

De laatste stap is het aansluiten van de kabel op de meterkast zelf.

Maak de meterkast eerst spanningsloos voor de veiligheid. Vervolgens hangt het af van de situatie wat er precies moet gebeuren. Is er al een groep voorbereid? Dan sluit je de kabel op de vrije groep aan. Moet ook de dynamic load balancing geplaatst worden? Dan trek je de datakabel meteen door en koppel je deze aan de slimme meter.

Heb je nog geen slimme meter? Neem dan contact op met de netbeheerder. De installatie is gratis.

Klintk dit proces wat moeilijk? Dan kun je ervoor kiezen om dit uit te besteden aan een vakman. Hij regelt alles op een correcte en veilige manier.

laadpaal zelf installeren: binnen of buiten?

Is een doe-het-zelf laadpaal kostenbesparend?

De vraag is in hoeverre zelf een laadpaal installeren kostenbesparend is. Bij uitgebreide werkzaamheden inclusief graven en plaatsen van grondkabels zou dit een flinke besparing kunnen betekenen. Maar deze werken zijn ingewikkeld, vragen veel ervaring en nemen heel wat tijd in. Je betaalt weliswaar minder, maar garantieaanspraken en de kwaliteit van de installatie kunnen redenen zijn om toch voor een erkend installateur te kiezen.

Bespaar je werkelijk kosten?
Vergelijk gratis offertes van installateurs

Laadpaal zelf installeren of uitbesteden?

Over het algemeen wordt het afgeraden om zelf aan de slag te gaan met de installatie van een laadpaal. Wanneer je elektricien bent of je hebt veel ervaring met dit soort werken, dan kan je natuurlijk zelf de handen uit de mouwen steken. Ook wanneer je bijvoorbeeld een deel van de werkzaamheden uit kunt voeren (zoals het graven van de geul voor de grondkabels), bespaar je al gedeeltelijk op de installatiekosten.

Mensen die weinig tijd hebben of geen technische kennis bezitten, laten het werk liever over aan een specialist. Een correcte en nauwkeurige installatie van je laadpaal zorgt ervoor dat het toestel correct en veilig werkt.

voordelen professionele installatie van een laadpaal

Voordelen vakman: veiligheid, garantie op installatie en langere levensduur

Er zijn heel wat voordelen aan het inschakelen van een vakman. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Je bespaart veel tijd.
  • Het werk wordt op een veilige en betrouwbare manier uitgevoerd.
  • Je weet zeker dat het stroomnetwerk thuis helemaal in orde is.
  • Gegarandeerde en geteste werking van de laadpaal.
  • Langere levensduur plus garantie omdat de laadpaal geïnstalleerd is door een erkend installateur.
  • De laadpaal is sneller klaar voor gebruik.

Wil je weten wat het kost om een laadpaal te laten installeren door een erkend installateur? Vul dan het offerteformulier hieronder in. Zo kom je in contact met meerdere specialisten die je prijsvoorstellen opsturen. Door meerdere offertes te vergelijken, kan je de oplossing vinden die het beste bij jouw situatie past.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een privé of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Laadpalen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zelf laadpaal installeren: aandachtspunten en stappenplan