Inhoud
Hoe gecertificeerde laadpaal installateurs herkennen?
Voor de installatie van een laadpaal is het van cruciaal belang dat de installateur over de juiste papieren en de nodige expertise beschikt. Vandaag de dag zijn er veel vakmannen in het werkveld die niet over erkende certificaten beschikken. Dit wil het nog wel eens lastig maken om de juiste keuze te maken.
Een gecertificeerd installateur zou heel goed een vakman kunnen zijn die bijvoorbeeld al eens zonnepanelen heeft aangelegd en zich door middel van cursussen heeft laten bijscholen om laadpalen te installeren.
Ook andere technici die beschikken over een brede kennis van elektrische installaties kunnen prima bekwaam zijn voor deze werkzaamheden.
Hoe vergelijk je laadpaal installateurs?
Wil je voor je elektrische auto een laadpaal laten installeren? Dan is het het best om eerst een goede vergelijking tussen meerdere laadpaal installateurs te maken.
Het aanleggen van een laadstation blijft natuurlijk maatwerk waarbij het van groot belang is om de juiste installateur in dienst te nemen. Hieronder hebben we een aantal factoren op een rijtje gezet waar je het best rekening mee houdt:
1. Prijs
De prijs is net als bij elke andere klus een belangrijke overweging bij het laten uitvoeren van een laadpaal installatie.
Wanneer je de offertes vergelijkt, hou dan goed rekening met hetgeen wat er precies in de prijsofferte moet staan.
Denk daarbij aan de materiaalkosten, de kosten van een laadpaal installatie, onkostenvergoeding(en), onderhoudsabonnementen en natuurlijk de kosten van het laadpunt zelf. De kosten hiervan kunnen namelijk zeer verschillen per installateur.
2. Advies
Dat elke installateur zich zo goed mogelijk probeert te verkopen is natuurlijk aan de orde van de dag. Om die reden is het belangrijk om een vergelijking te maken van het advies van verschillende installateurs.
Denk bijvoorbeeld aan de vraag welke laadcapaciteit en welk type laadpaal ze voorstellen, of zijn er misschien bepaalde merken waar ze mee werken?
Je komt er echter het best achter als je meerdere installateurs hebt gesproken. Neem dus goed de tijd om met meerdere vakmannen te spreken, zodat je de juiste keuze maakt.
3. Model van de laadpaal
Een belangrijke factor bij een laadpaal installatie, is het model van het type laadstation dat je aanschaft en natuurlijk ook de ruimte die je tot je beschikking hebt.
Hou daarbij ook rekening dat elke installateur ook zijn eigen merkvoorkeur zal hebben. Enkele betrouwbare merken laadpalen zijn bijvoorbeeld Alfen, Zappi, Easee en Blue Current.
Of misschien heb je zelf wel een bepaalde merkvoorkeur. Neem dat zeker mee in je keuze door welke installateur je de laadpaal wilt laten aanleggen.
4. Installatietermijn
Ook de agenda van de installateurs kan een belangrijke rol spelen. Stel dat je op korte termijn je elektrische auto verwacht, is de kans groot dat je waarschijnlijk niet lang wilt wachten tot het moment dat de installatie gedaan wordt.
Sterker nog, waarschijnlijk wil je dat de installatie al voltooid is alvorens de auto geleverd is. Ook de uitvoeringstermijn speelt dus een grote rol bij de eindbeslissing.
Hoe gaat een laadpaal installateur te werk? (Stappenplan)
Elke installateur werkt op zijn eigen manier. Natuurlijk is de werkwijze van een laadpaal installatie in grote lijnen wel hetzelfde. Hieronder leggen we stapsgewijs uit wat je ongeveer mag verwachten bij de installatie van een laadstation:
1. Oriëntatiegesprek + advies
Een persoonlijke afspraak met de installateur zelf. Hierbij bekijkt hij de mogelijkheden en specifieke wensen voor jouw situatie.
Vragen die hij doorloopt zijn onder meer: De ruimte die je tot je beschikking hebt, of hij beter een staande laadpaal installeert of een laadpaal op de muur, het laadvermogen van de elektrische auto en de elektriciteitsaansluiting die je tot je beschikking hebt.
De monteur zal aan de hand van een analyse dan advies op maat geven.
2. Plaatsing van de laadpaal thuis
Verder bekijkt de installateur niet enkel hoe hij de laadpaal het best kan installeren. Hij kijkt ook naar de gewenste plek van de klant zelf.
Enkele factoren waarmee de installateur rekening houdt zijn: De ligging van de parkeerplaats, waar de kabels van de elektriciteit liggen en of de meterkast toegankelijk is.
Ook zal hij nadien nog een aantal opmetingen verrichten om na te gaan of de installatie op de gewenste locatie uitgevoerd kan worden.
3. Offerte op maat + planning
De analyse die de monteur heeft gemaakt tijdens het oriëntatiegesprek worden verwerkt in een offerte op maat, met daarin de kostenposten die hij erbij aanrekent.
Ook ontvang je een planning van wanneer de installateur zijn werkzaamheden kan komen uitvoeren.
4. Laadpaal installatie
Zoals afgesproken zal de installateur langskomen om zijn werkzaamheden te verrichten. Nadat het laadstation geïnstalleerd is, zal de installateur nog de nodige tips en tricks geven.
Zo weet je perfect waar je rekening mee moet houden en welke opties de laadpaal allemaal heeft.