Hoe werkt een snellader voor een elektrische auto? 

Als je een elektrische auto hebt, ben je vast wel eens snelladers tegengekomen. Heel handig, want deze laders laden je auto een stuk sneller op dan een normale lader. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Je hebt twee soorten laadpalen: AC laders en DC laders. Een normale, “langzame” laadpaal is een AC lader. Een snellader is een DC lader.

AC staat voor ‘Alternating Current’. In het Nederlands noemen we dit wisselstroom. Bij wisselstroom verandert de polariteit constant van richting. Hoe snel dit per seconde gebeurt, wordt gemeten in Hertz (Hz). 

De elektriciteit van de stopcontacten in je huis werkt op wisselstroom. Deze stroom staat gelijk aan 230 Volt met een snelheid van 50 Hz

Een tweede laadpaal is DC of ‘Direct Current’. In tegenstelling tot AC verandert de polariteit bij DC niet van richting. Batterijen geven bijvoorbeeld ook DC stroom. Veel apparaten in je huis werken op DC stroom. Daarom heb je een adpater nodig: dit toestel zet AC stroom om in DC stroom.

Een snellader werkt dus op DC stroom. Omdat er bij DC stroom geen richtingsverandering is voor de polariteit laadt een DC lader sneller op dan een AC lader. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen direct aan meerdere installateurs in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Wat kost het snelladen van een elektrisch voertuig (EV)?

De prijzen voor het snelladen van een elektrische auto verschillen per aanbieder. Onderstaande tabel geeft de kosten op een overzichtelijke manier weer.

Aanbieder Prijs per kWh Prijs per kWh bij abonnement
Tesla* € 0,68 € 0,29
Fastned € 0,68 € 0,45
Shell Recharge € 0,64 € 0,53**

Enkele opmerkingen bij de tabel:

*Deze prijs geldt voor het gebruiken van Tesla snellaadpalen zonder Tesla auto. Heb je een Tesla auto? Dan kan het zijn dat het gebruik van de Tesla Supercharge palen gratis is. Dat is het geval wanneer je dit hebt afgesproken bij de aankoop van je auto. Heb je niet zo’n overeenkomst getekend maar je hebt wel een Tesla? Dan kost het gebruik van de snellaadpaal € 0,35 per kWh.

**Deze prijs geldt alleen voor het gebruik van de Shell snellaadpalen bij de Shell tankstations. Per laadbeurt komen hier hier ook nog transactiekosten van € 0,32 bij, tot maximaal € 6,32 per maand.

Het kan dus erg voordelig zijn om bij een van de aanbieders een abonnement af te sluiten. Zeker als je maandelijks veel kilometers rijdt.

snelladen elektrische auto

Hoe lang duurt het snelladen? 

Maar hoeveel tijd bespaar je nou door een snellader te gebruiken? Een snellader kan je auto al binnen 15 tot 45 minuten genoeg opladen om je rit voort te zetten. De precieze laadtijd verschilt wel per situatie en hangt af van een aantal factoren.

Factor 1: Laadstroom

Hoe lager het percentage van je accu, hoe sneller je auto laadt. Dit is zo ingesteld om de levensduur van je accu te verhogen. De laatste 20% van je accu opladen duurt ongeveer even lang als je accu van 20% naar 80% opladen.

Factor 2: Weersomstandigheden

De accu van je elektrische auto is gevoelig aan verschillende temperaturen. Met name koude temperaturen kunnen de laadsnelheid verminderen.

Factor 3: Vermogen

Het vermogen van de laadpaal speelt ook een belangrijke rol. Hoe hoger de output van de laadpaal, hoe sneller je auto opgeladen zal zijn. Een laadpaal met een vermogen van 350 kW is natuurlijk een stuk sneller dan eentje met een vermogen van 50 kW.

Let wel dat het vermogen van je auto hier ook in meespeelt. Als je auto een vermogen heeft van 50 kW, zal hij niet sneller opgeladen zijn door hem aan een lader van 350 kW te leggen. De auto kan immers maar 50 kW aan.

Heb je vragen over de compatibiliteit van jouw auto met een snellader en overweeg je om een snellader bij jou thuis of op kantoor te installeren? Neem dan contact op met een specialist.

Meer weten?
Stel je vragen aan specialisten

Waarop letten bij het gebruik van een snellader?

Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten bij het gebruik van een snellader. We sommen ze hieronder voor je op.

1. Tussen 20 % en 80 % laden 

Door een snellader te gebruiken, belast je de accu van je auto een stuk meer dan bij een gewone lader. Als je dus regelmatig gebruik maakt van een snellader vermindert de capaciteit van je accu. Het is daarom verstandig om alleen een snellader te gebruiken wanneer je onderweg bent en even snel moet laden om de rest van je rit af te maken.

Gebruik de snellader dus om je accupercentage onderweg tussen de 20 % en 80 % te houden. Zo heb je genoeg stroom om bij je bestemming te geraken, zonder dat je daarbij de accu overbelast.

2. Welke stekker en aansluiting heb ik nodig?

Snelladers hebben een andere aansluiting dan gewone laders. De stekker is ook groter en dikker. Veel voorkomende stekkers zijn CCS stekkers voor Amerikaanse en Europese auto’s en CHAdeMO stekkers voor Aziatische auto’s. 

CCS stekkers kunnen gebruikt worden voor AC en DC laden. CHAdeMO stekkers hebben echter een andere aansluiting voor AC laden. Bovendien kunnen ze niet meer dan 50 kW aan. Het is dus belangrijk om na te gaan wat voor aansluiting jouw auto heeft.

3. Niet elke EV kan snelladen 

Bijna iedere elektrische auto kan snelladen, maar er zijn uitzonderingen. Het vermogen dat de auto aankan, speelt een belangrijke rol. Heeft je auto een laag laadvermogen? Dan heeft een supersnelle laadpaal van 350 kW niet veel zin. 

Er is ook een kleine hoeveelheid auto’s die niet met snelladers compatibel zijn. Dit komt omdat hun accu te klein is. De Fiat 500 is hier een voorbeeld van. Ga dus altijd even na of jouw auto geschikt is voordat je een snellader gaat gebruiken.

Kan ik een auto snellader thuis plaatsen? 

Het is zeker mogelijk om thuis of op kantoor een snellader te plaatsen. De vraag is eerder of het de moeite waard is. Het plaatsen van een snellader kan handig zijn in de volgende twee situaties:

  1. Je hebt een bedrijf met een kantoor waarbij de werknemers vaak voor afspraken onderweg zijn. Door een snellader op kantoor te plaatsen, kunnen de werknemers wanneer ze tussendoor op kantoor komen snel hun auto opladen. Zo hoeven ze niet constant gebruik te maken van de dure snelladers langs de snelweg.
  2. Je hebt een auto die maar met een 1-fase laadpaal opgeladen kan worden, maar die wel een hoge capaciteit heeft. In zo’n geval kan het soms wel 20 uur duren voordat de auto opgeladen is. Met een snellader kan je dan dus flink wat tijd besparen, maar bedenk wel dat dit niet goed is voor de accu van de auto.

In all andere gevallen is een AC lader voor thuisgebruik voldoende. Met een AC lader laad je de auto in 4 tot 8 uur op. Als je de auto aan de oplader legt wanneer je gaat slapen, merk je eigenlijk niks van de langere wachttijd.

Fastned - Snelladers langs autostrade voor opladen auto

Meer weten? Stel je vragen aan specialisten en ontvang gratis advies en offertes op maat

Heb je nog bijkomende vragen over snelladers? Overweeg je om een snellader te laten installeren bij jou thuis of op kantoor? Kom via onderstaand formulier in contact met 1 of meerdere erkende specialisten uit jouw regio. Zij geven je info, advies en prijsvoorstellen op maat. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een privé of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Laadpalen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Snellader auto: Kostprijs, werking en geschikt voor thuisgebruik?