Is er een subsidie voor een laadpaal thuis in 2024?

Er is helaas geen landelijke subsidie voor de aanschaf van een particuliere laadpaal thuis. Dat betekent dat je in 2024 géén subsidie kunt krijgen wanneer je een laadpaal op eigen naam aanschaft. Alleen voor zakelijke laadpalen wordt subsidie verstrekt door de overheid. Als particulier kun je wel subsidie krijgen voor de aanschaf van een elektrische auto. Je krijgt € 4000 subsidie voor een volledig elektrische auto met een aanschafprijs tussen de € 12.000 en € 45.000. Koop je een tweedehands elektrische auto, dan krijg je € 2000 subsidie. De kosten voor de laadpaal thuis moet je echter volledig zelf ophoesten.

Lokale subsidies: gratis oplaadpunt voor een elektrische auto aanvragen

Betekent dit dat je vastzit aan een mobiele lader met Schuko-stekker aangezien er geen subsidie is voor een laadpaal thuis in 2022? Geenszins, want er is nog een andere constructie mogelijk. Om het elektrisch rijden aan te jagen, hebben veel gemeentes in Nederland besloten lokaal laadpalen te plaatsen. Dat doen ze niet zomaar; jij moet een verzoek indienen voor het laten plaatsen van een laadpaal om je elektrische auto te laden.

Het gratis oplaadpunt voor de elektrische auto wordt na goedkeuring door de gemeente bij jou in de buurt geplaatst. Hier zijn geen enkele kosten aan verbonden voor jou (tegelijkertijd is het natuurlijk niet jouw laadpaal).

Subsidie laadpaal thuis

Een aantal punten om in de gaten te houden:

  • Niet alle gemeentes in Nederland doen mee; het beleid wordt lokaal bepaald
  • Veel gemeentes kijken eerst naar de beschikbaarheid van laadpalen in de regio. Staan er al laadpalen bij jou in de buurt, dan wordt de aanvraag meestal afgewezen
  • Sommige gemeentes stellen eisen aan de elektrische auto (100% elektrisch, een bepaalde actieradius of een minimale accucapaciteit) bij het beoordelen van de aanvraag
  • In nagenoeg alle gevallen moet je aan kunnen tonen dat je zelf geen laadpaal kunt laten plaatsen (bijvoorbeeld omdat je geen parkeergelegenheid hebt bij je huis of appartement)
  • Het aanvragen van de gratis laadpaal doe je altijd bij je eigen gemeente (online of aan het loket)
Op zoek naar een specialist?
Laat je informeren over de subsidie voor laadpalen

Subsidie voor een zakelijke laadpaal

Er zijn overigens wel subsidies voor laadpalen, maar die hebben uitsluitend betrekking op zakelijke aanschaf van een laadpaal of laadstation. De laadpaal subsidie die je als ondernemer kunt krijgen, bestaat uit de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investering. Hier geldt wel dat je onderneming aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Daarnaast krijg je als ondernemer ook fiscaal voordeel tijdens het laden met je eigen laadpaal; het belastingtarief voor de eerste 10.000 kWh valt namelijk in de tweede belastingschijf (en dus niet in de eerste schijf).

Kun je op deze manier voor de laadpaal thuis kosten subsidie krijgen als je bijvoorbeeld zzp’er bent? Jazeker, maar ook dan moet de onderneming aan bepaalde voorwaarden voldoen en moet de elektrische auto (voornamelijk) zakelijk gebruikt worden en op naam staan van het bedrijf.

Premie laadpaal thuis

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek heeft betrekking op alle investeringen die je in een boekhoudjaar doet waarbij investeringsaftrek geldt, zoals een laadpaal. Aangezien de KIA van de winst afgetrokken wordt, betekent dit dat je (in nagenoeg alle gevallen) minder belasting betaalt. Om gebruik te kunnen maken van de KIA moet er minstens € 2401 geïnvesteerd zijn in het boekhoudjaar, met een maximaal bedrag van € 332.994.

Aangezien een laadpaal plus installatie zo rond de € 2000 tot € 2500 komt te zitten, is het goed om op te letten met je investeringen. Zorg je dat je tussen de € 2401 en € 59.939 investeert, dan kun je 28% van het investeringsbedrag als aftrekpost op je winst gebruiken.

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Betaalt de onderneming vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting? Dan kun je 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst door de MIA-regeling te gebruiken. Hier geldt dat de minimale investering € 2500 moet bedragen en de laadpaal op het terrein van het bedrijf geplaatst is én ingezet wordt voor het laden van voertuigen van de onderneming zelf.

Willekeurige Afschrijving Milieu-investering (VAMIL)

Door versneld af te schrijven op bedrijfsmiddelen (eigendommen van de onderneming) kun je de fiscale winst van het bedrijf drukken. Je mag maximaal 75% versneld afschrijven, zodat het investeringsbedrag voor de laadpaal al grotendeels in het eerste jaar van de winst afgeschreven kan worden. Let wel op; net als bij alle andere vormen van afschrijving binnen de onderneming mag de boekwaarde (waarde van de laadpaal in de boekhouding) niet lager worden dan de restwaarde. Ook moet de investering voor VAMIL altijd boven de € 500 liggen, aangezien je niet af kunt schrijven op bedrijfsmiddelen met een lagere aanschafwaarde.

premies voor laadpalen

Zakelijke laadpaal subsidies combineren?

Wil je als ondernemer het maximale uit de subsidies halen? Dat doe je door VAMIL en MIA te combineren. Daar zijn (uiteraard) wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • De onderneming moet belasting (vennootschaps- of inkomstenbelasting) betalen
  • Het bedrijfsmiddel moet op de milieulijst staan (dat geldt voor de laadpaal) en mag niet eerder gebruikt zijn
  • Het moet minstens gaan om een investering van € 2500 dat volledig onder milieu-investeringen valt
  • De investering moet binnen 3 maanden gemeld zijn bij RVO

Wordt dat lastig, dan kun je ervoor kiezen om de MIA met de KIA te combineren. Het is niet mogelijk om MIA te combineren met de energie-investeringsaftrek. Let erop dat uiteindelijk de Belastingdienst (eventueel na consultatie bij RVO) besluit over de uiteindelijke toepassing van de regelingen.

Met bovenstaande laadpaalsubsidies wil de overheid het aantrekkelijker maken voor ondernemers om elektrisch te rijden en over te schakelen naar een (volledig) elektrische vloot. Je kunt alleen subsidie voor een laadpaal thuis krijgen in 2024 wanneer dit gaat om een zakelijke aankoop én je aan alle voorwaarden voldoet.  

Laadpalen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Subsidie voor een laadpaal thuis