Een privé laadpaal bij een rijtjeshuis, kan dat?

prive-laadpaal.jpg

Er zijn veel verschillende soorten rijtjeshuizen. Het ligt eraan waar je precies woont om te bepalen of je een privé laadpaal kunt laten installeren om je elektrische auto op te laden bij een rijtjeshuis. Hierbij is het vooral de vraag of je een plek hebt om de laadpaal te (laten) plaatsen. Heb je geen plek en geen mogelijkheid om een aansluiting te installeren voor je EV, dan ben je aangewezen op een openbare laadpaal die je zelf aan kunt vragen bij de gemeente. Heb je wel plek, dan zijn onderstaande laadpaalinstallaties mogelijk de beste optie voor jouw situatie.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis offertes

Oplaadpunt op de oprit of op een parkeerplaats

Heb je bijvoorbeeld een parkeerplek op je eigen grond voor of naast je woning? Dan is een eigen laadpaal geen enkel probleem. Kun je een laadpunt (laten) installeren op je eigen grond met een laadkabel naar de plek waar je je EV parkeert? Ook dan kun je een laadpunt laten installeren. Ook is het mogelijk om een laadpaal op eigen grond te laten plaatsen naast de parkeerplaats. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een laadpaal die op een paal gemonteerd wordt met een ingegraven stroomkabel naar de meterkast

Laadkabel over de stoep

Wanneer je de openbare stoep over moet steken met de laadkabel, dan wordt het een lastiger verhaal. Je kunt immers geen laadpaal laten plaatsen op gemeentegrond en losliggende kabels zijn ook niet toegestaan omdat dit voor onveilige situaties kan zorgen. Je mag alleen laadpalen installeren op je eigen terrein. Omdat de Nederlandse gemeenten het elektrisch rijden aan willen jagen, is er een oplossing bedacht voor dit probleem. Een oplossing die je wellicht al eens gezien hebt tijdens een wandeling in het dorp. Dit zijn de kabelgoottegels, kabelgoten of andere manieren om stroomkabels op een veilige manier over de openbare stoep te kunnen leggen.

In deze gevallen wordt de laadpaal aan jouw gevel geïnstalleerd, vaak zo dicht mogelijk bij de plek waar de auto geladen moet worden. Vervolgens wordt de kabel over de grond naar de plek geleid waar jij je EV parkeert (idealiter een parkeerplaats gekoppeld aan kenteken). Op de plek waar mensen (voetgangers, fietsers, auto’s) veilig moeten kunnen passeren, wordt de kabel vervolgens op een veilige manier met goten, tape of drempels weggewerkt in het trottoir. Het is wel goed om hierbij rekening te houden met andere mensen én met de gemeente. Er zijn regels die vanuit de gemeente opgesteld zijn, waar je aan moet voldoen. Doe je dit niet, dan moet je de kabel weer verwijderen en heb je zomaar de kans dat je tegen een boete aanloopt.

Het nadeel is dat dit meer werk is dan het plaatsen van een laadpaal op je eigen grond waar de EV direct geladen kan worden. Voordeel hier (tegenover de openbare laadpaal als alternatief) is echter dat het nog steeds gewoon jouw eigen laadkabel is en dat je deze altijd zelf kunt gebruiken.

korte-laadkabel.jpg

Openbare laadpaal aanvragen

Wanneer je in een huurwoning woont of simpelweg geen mogelijkheid hebt om een laadpaal te laten installeren, dan kun je aankloppen bij de gemeente. Het is namelijk in veel gevallen mogelijk om een openbare laadpaal te laten plaatsen. Hierbij is het goed om te weten dat deze nooit van jou zal worden. Het wordt een laadpaal die naast een openbare parkeerplaats geplaatst wordt en waar alle elektrische auto’s mogen laden. Dat jij de aanvrager bent van de openbare laadpaal, geeft je geen enkel voorrecht of voorrang bij het laden van je elektrische auto.

De stappen die je moet doorlopen om de openbare laadpaal aan te vragen, zijn de volgende:

  • Laadpaalaanvraag indienen op de website van de gemeente, waarbij je verzoekt om de aanleg van een laadoplossing voor jouw elektrische auto in de buurt van jouw woning.
  • De gemeente beoordeelt de aanvraag om te zien of aan alle voorwaarden voldaan is. Is dat het geval? Dan gaat het traject door naar de volgende stap hieronder.
  • De locatie moet bepaald worden. Jij mag een voorkeur uitspreken waar de gemeente rekening mee probeert te houden. Tegelijkertijd kijkt de gemeente naar de bereikbaarheid, beschikbaarheid van andere (bestaande én geplande) laadpalen en hoe druk de parkeerplaats is.
  • Wanneer er een definitief akkoord is, word je hiervan op de hoogte gebracht en vraagt de gemeente een aansluiting aan bij de beheerder van het net. Ook wordt de laadpaal geregeld en geïnstalleerd.

Dit proces kan makkelijk enkele maanden in beslag nemen. Ga er dus vooral niet van uit dat je een week na de aanvraag je EV al kunt laden voor je deur.

Heb je de hulp nodig van een vakman bij het installeren van een laadpaal of wil je meer informatie over de mogelijkheden rond een laadpaal installeren bij een rijtjeshuis? Vul je gegevens dan hieronder in.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een privé of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Laadpalen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Laadpaal voor een rijtjeshuis: wat zijn de mogelijkheden?