Wat is een 11 kW paal?

11-kw-laadpaal-1.jpg

Een 11 kW paal is simpelweg een laadpaal die op 11 kW kan laden. Dat betekent dat de accu veel sneller geladen wordt dan met een gemiddelde 3,7 tot 7,4 kW lader. Het grote verschil zit in de soort fase aansluiting van de laadpaal. Voor een laadpaal van 11 kW heb je namelijk een 3 fase aansluiting nodig en dat is helaas niet standaard in elk Nederlands huishouden.

Hoe werkt een laadpaal op 11 kW?

Bij een laadpaal met 11 kW laadvermogen wordt een 3-fase aansluiting gebruikt in plaats van de 1-fase aansluiting van de langzamere laadpalen. Omdat er drie fasen gebruikt worden, is het laadvermogen van deze laadpalen aanzienlijk hoger. Neem je een gemiddelde 1-fase laadpaal, dan heb je een laadvermogen dat doorgaans 3,7 kW is (gelijk aan een stopcontact op een lege groep dat voorbereid is voor het laden van elektrische auto’s).

Een 3-fase 11 kW paal kan sneller laden. Naast de 11 kW paal zijn er ook 3-fase laadpalen die op 22 kW kunnen laden. Aangezien hiervoor de aansluiting nog verder verzwaard moet worden geven veel mensen de voorkeur aan een laadpaal van 11 kW, om zo te besparen op de maandelijkse kosten.

laadpaal 11 kw thuis een van de meest veelzijdige thuisladers

Wat voor soort aansluiting heb je nodig?

Voor een 11 kW paal heb je dus een 3-fase aansluiting nodig. Lang niet elke woning of elk bedrijfspand in Nederland is voorzien van een groepenkast met 3 fasen. Zeker in oudere woningen en zakelijke panden kom je nog vaak groepenkasten tegen die een 1-fase aansluiting hebben.

Voorheen was dat nog genoeg om alle elektrische apparaten te laten werken, maar tegenwoordig kiest men standaard voor de 3-fase aansluiting. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat we aanzienlijk meer elektriciteit gebruiken én met de laadeisen van de elektrische auto.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Verzwaring van je 1 fase aansluiting

Heb je geen 3-fase aansluiting thuis en wil je wel optimaal kunnen laden? Dan moet de 1-fase aansluiting verzwaard worden naar 3 fasen. Een nieuwe 3-fase aansluiting tot 35 meter kost je gemiddeld tussen de € 700 en € 1200, afhankelijk van het aantal ampère dat je op de fasen wil hebben.

22 kW laadpaal

Voor een laadpaal van 11 kW heb je overigens slechts 3x16A nodig. Overweeg je een 22 kW laadpaal zodat je direct klaar bent voor de komende jaren, dan heb je een 3x32A aansluiting nodig en hiervoor betaal je hogere vastrechtkosten. Je kunt hierbij rekenen op een prijskaartje van € 1000 per jaar. Dit is waarom de 11 kW paal interessanter is voor veel mensen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vraag advies aan specialisten
arrow Ontvang offertes

Is een 11 kW laadpaal geschikt voor jouw elektrische auto?

Aangezien er tegenwoordig ongelooflijk veel verschillende elektrische auto’s zijn, is het onmogelijk om een volledige lijst met modellen op te zetten die op 11 kW kunnen laden. We hebben een kleine greep genomen uit populaire EV’s die met een 11 kW paal optimaal geladen kunnen worden:

 • Audi Q4 e-tron
 • Audi e-tron 50 en 55 Quattro
 • Audi e-tron GT
 • BMW i3 120 Ah
 • Citroën e-C4
 • Citroën e-Spacetourer M 50 kWh
 • Citroën e-Jumpy
 • Fiat 500E Berlina 42 kWh
 • Ford Mustang Mach-E ER RWD
 • Hyundai Kona Electric 2
 • Jaguar i-Pace EV400
 • Mercedes EQA 250
 • Mini Electric
 • Nissan Ariya e-4orce 87 kWh en Performance (tot 22 kW)
 • Peugeot e-Expert
 • Peugeot e-Boxer (tot 22 kW)
 • Polestar 2
 • Renault Zoe R90, R240, Ze50 R110 en ZE50 R135 (allemaal tot 22 kW)
 • Tesla’s

Staat jouw electrische auto er niet tussen en wil je kijken of een 11 kW paal geschikt is voor jouw auto? Kijk dan in het instructieboekje of kijk online naar het maximale laadvermogen van jouw elektrische auto.

Is dit 3,7 of 7,4 kW, dan is een 11 kW paal geen interessante investering voor jou, tenzij je van plan bent binnen korte tijd over te stappen op een nieuwe elektrische auto. Nagenoeg alle moderne elektrische auto’s die nu de fabriek uitrollen, zijn geschikt om met 11 kW of zelfs 22 kW te laden.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Zakelijke gebruikers

Voor zakelijke gebruikers wordt doorgaans een 11 kW of zelfs 22 kW laadpaal aangeraden. De reden hierachter is dat alle elektrische auto’s op deze manier optimaal kunnen laden, waarmee je je klanten, gasten en/of werknemers altijd een prettige ervaring kunt bezorgen. Zelfs wanneer zij zeer kortstondig bij jou geparkeerd staan, kun je de accu van een flinke hoeveelheid stroom voorzien.

Ook zijn de stroomaansluitingen van (middelgrote en grote) bedrijfspanden doorgaans al sterk genoeg om de laadpaal direct aan te sluiten op het gewenste vermogen. Bij huishoudens is dat niet altijd het geval: daar zal een afweging gemaakt moeten worden tussen kosten en baten.

Wat kost een 11 kW laadpaal?

Bij het kijken naar de kosten van een 11 kW paal komen een aantal factoren kijken. Heb je al een 3 fase aansluiting en wil je deze laten verzwaren naar bijvoorbeeld 3x24A, dan betaal je hier een paar honderd euro voor.

Heb je nog geen 3 fase aansluiting en zit de meterkast momeneel op een 1-fase aansluiting? Dan kun je rekenen op een extra kostenpost die rond de € 900 uitkomt. Daarnaast moet er rekening gehouden met installatiekosten en in veel gevallen het aan laten passen of vervangen van de groepenkast.

Dan heb je de laadpaal om met 11 kW te laden nog niet. De eenvoudige 11 kW laadpalen heb je al voor zo’n € 600. Wil je een uitgebreider model inclusief volledig backoffice of zelfs een tweede lader op het laadstation? Dan kijk je toch al snel naar modellen van € 1000 of meer.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een privé of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Laadpalen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor 11 kW laadpaal: wat is het en is een laadpaal op 11 kW geschikt voor jou?