Mag ik een laadpaal thuis laten installeren?

zelf-installatie-laadpaal.jpg

Wanneer je een eigen woning hebt en de laadpaal op je eigen grond kunt installeren, dan mag je een laadpaal thuis installeren. Hierbij gaat het wel om laadpalen die particulier gebruikt worden. Bij het plaatsen van openbare laadpalen komt meer kijken, wat vooral neerkomt op veel papierwerk. Zolang het gaat om een privé laadpaal thuis installeren, is de laadpaal installatie zelf het enige dat geregeld moet worden.

Heb je veel ervaring met elektrotechniek en heb je de tijd om de installatie van de laadpaal zelf te regelen? Dan is dat gewoon toegestaan. Heb je weinig ervaring en ben je op zoek naar online handleidingen voor installatie van laadpalen? Dan raden we je sterk aan om een professional in te schakelen. Niet alleen omdat het installeren van een laadpaal gevaarlijk werk is, maar ook omdat de werking en levensduur van de laadpaal afhankelijk zijn van correcte installatie van het laadpunt.

Waarom thuis een laadpaal installeren?

Er zijn tal van redenen waarom thuis een laadpaal installeren aantrekkelijk is. Hierbij kun je vooral denken aan de veiligheid tijdens het laden, de snelheid en de prijs van het laden van je elektrische of hybride auto.

Veiliger laden

Er is geen veiligere manier om de elektrische auto te laden dan via een laadpaal die op de juiste manier geïnstalleerd is. Laden via een standaardstopcontact kan brandgevaarlijke situaties veroorzaken door oververhitting. De EV laden met een verlengkabel om zo bij een veiliger stopcontact te komen, is minstens zo gevaarlijk omdat de stroomkabel in brand kan vliegen.

Al deze risico’s vallen weg wanneer je een laadpaal laat installeren. Deze zijn ontwikkeld om grote hoeveelheden spanning te verwerken, zijn getest en gekeurd zodat deze direct ingezet kunnen worden. Uiteraard gaat dit alleen op bij correcte installatie van de laadpaal.

Sneller laden

Kijken we naar de snelheid van het laden, dan is deze vele malen hoger bij een laadpaal. Zo zijn er 11 kW laadpalen waarmee de gemiddelde elektrische auto bij lange na geen volledige nacht nodig heeft om volledig te kunnen laden. Uiteraard is de uiteindelijke laadsnelheid afhankelijk van het vermogen van de laadpaal, de maximale laadsnelheid van de auto en de stroomaansluiting die je thuis hebt. Wel zal een laadpaal altijd sneller kunnen laden dan een standaardwandcontactdoos.

Goedkoopste manier om de elektrische auto op te laden

Heb je een publieke, openbare laadpaal bij jou in de buurt staan die eigenlijk altijd beschikbaar is en wil je daarom geen laadpaal kopen? Vergelijk dan even het tarief per kWh dat je betaalt bij de openbare laadpaal en leg daar jouw eigen prijs per kWh naast. Grote kans dat je de eigen laadpaal al binnen korte tijd terug kunt verdienen door het prijsverschil.

Gemak

Kies je voor een laadpaal installatie thuis, dan heb je de auto gewoon op de oprit staan tijdens het laden. Je bepaalt zelf wanneer je gaat laden en wanneer je de EV van de laadpaal haalt. Dat is een stuk aantrekkelijker dan moeten gokken op de beschikbaarheid van openbare laadpalen of bij een 100% melding direct je bed uit te moeten om de auto van de laadpaal te halen.

Wil je helemaal optimaal gemak? Kies dan een laadpaal die je op afstand kunt bedienen of waarbij je de laadmomenten zelf in kunt stellen om zo altijd op daltarief te kunnen laden.

zelf-auto-opstarten-dankzij-een-laadpaal.jpg

Wat zijn de kosten van een laadpaal installatie?

Het is niet mogelijk om op voorhand te zeggen wat jouw laadpaal installatie gaat kosten. Dit heeft namelijk te maken met een zeer breed aantal verschillende factoren én de prijs per uur van de vakman die je kiest. Bij het bepalen van de kosten wordt onder andere gekeken naar:

  • De vraag of het een laadpaal op 1 fase of 3 fasen is.
  • De afstand tussen de meterkast en de laadpaal.
  • De staat van de meterkast (in veel gevallen moet deze aangepast of vervangen worden).
  • De vraag of er graafwerkzaamheden nodig zijn.

Doorgaans kun je rekenen op een installatieprijs tussen de € 300 en € 800. In deze prijs zitten de kosten van de laadpaal zelf nog niet. De complete prijs van installatie plus laadpaal ligt hiermee grofweg tussen de € 750 en € 2000. Bij uitzonderlijke situaties (lange afstanden, verouderde meterkast) kan de prijs uiteraard hoger uitvallen. Vraag de specialist daarom altijd eerst om een geschatte prijs van de installatiekosten.

laadpalen

Kan ik zelf een laadpaal installeren?

Je mag zelf een laadpaal installeren op je eigen terrein. Er zijn geen regels met betrekking tot bekwaamheid of opleidingsniveau, wat betekent dat iedereen een eigen laadpaal mag installeren, zolang het op eigen grond is. De vraag is echter of je dit ook daadwerkelijk kunt.

Om een laadpaal goed te kunnen installeren, heb je veel kennis nodig van elektrotechniek en een gezonde hoeveelheid tijd, zodat je de laadpaal zonder haast kunt installeren. Op laadpalen staat een relatief hoge spanning, wat het een gevaarlijk klusje kan maken.

Heb je de tijd, de kennis en het gereedschap? Dan kun je de laadpaal uiteraard zelf installeren. Heb je de kennis of tijd niet? Dan kan het verstandiger zijn om een gecertificeerde installateur in te schakelen.

Laadpaal laten installeren door een professionele installateur

Wanneer je kiest voor een professionele installateur, dan weet je zeker dat de laadpaal binnen korte tijd geïnstalleerd wordt op de juiste manier, inclusief garantie en getest wordt op correcte werking. Je kan er vanuit gaan dat een installateur rekening houdt met alle factoren die komen kijken bij laadpaal installaties. Uiteraard komen daar kosten bij kijken, maar in dit geval wegen de voordelen in nagenoeg alle gevallen op tegen de kosten.

Waar moet ik rekening mee houden?

Het is niet zo dat je een professional inschakelt en vervolgens nergens meer aan hoeft te denken. Zo moet je nog altijd zelf een laadpaal kopen, waarbij je de modellen vergelijkt op de functies en features. Ook is het soort elektrische aansluiting van groot belang.

Daarom moet je ook naar de meterkast kijken. Heb je een 1-fase meterkast thuis en ga je daar de laadpaal op aansluiten? Of kies je toch voor een verzwaring van de aansluiting en ga je voor een 3-fase laadpaal zodat je direct klaar bent voor de toekomst?

Een ander punt dat minstens zo belangrijk is, is het bepalen van de plek waar de laadpaal geïnstalleerd moet worden. Idealiter is dit zo dicht mogelijk bij de meterkast, maar dat is lang niet altijd mogelijk. Twijfel je over de beste locatie voor de laadpaal? Vraag de professional dan vooral eens om met je mee te kijken. Zij hebben doorgaans goed zicht op de mogelijkheden en de eventuele extra kosten die hierbij komen kijken.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan een specialist

Hoe verloopt de installatie?

Tijdens de installatie zal de professional eerst de meterkast voorbereiden en meestal voorzien van een extra aardlekschakelaar, waarop de laadpaal aangesloten zal worden. Nadat de muur doorboord is, trekt de installateur de kabels naar buiten. Afhankelijk van waar de laadpaal staat worden de kabels ingegraven of direct met de laadpaal verbonden. De installateur zal de laadpaal verbinden en de werking testen.

Let erop dat het verloop van de eigenlijke installatie van de laadpaal bij jou thuis afhankelijk is van de situatie en de afspraken die op voorhand gemaakt zijn. Het verloop dat hierboven beschreven is, is meer een samenvatting dan een handleiding.

Wat moet ik zelf doen?

Wanneer je een gecertificeerd installateur inschakelt voor de installatie van een laadpaal, zijn er alsnog een aantal dingen die je zelf kunt doen. Zorg er in ieder geval dat je thuis bent op de dag van installatie of zorg ervoor dat de installateur toegang heeft tot je woning. Hij of zij moet namelijk bij de meterkast kunnen komen. Ook is het verstandig om de ruimte alvast vrij te maken in de meterkast en alle andere plekken waar gewerkt moet worden.

Zorg er in ieder geval voor dat je thuis bent wanneer de installateur de installatie afrondt. Je krijgt dan namelijk belangrijke informatie over de werking van de laadpaal, zodat je zelf de EV direct voor de eerste keer aan kunt sluiten om te beginnen met laden.

Zoek je een professionele installateur of wil je weten wat de kosten zijn voor jouw thuisinstallatie? Vul dan je gegevens hieronder in.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een priv� of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Laadpalen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Laadpaal thuis installeren: waar moet je op letten?