Voordelen van een laadstation voor elektrische auto’s  

Als je een elektrische auto hebt, is het erg fijn om een eigen laadstation te hebben. Met je eigen laadstation hoef je niet meer te sukkelen met stopcontacten en losse kabels. Dit is een stuk veiliger laden. Ook laadt een laadstation je elektrische auto sneller op dan een regulier stopcontact.

Bovendien is het fijn om niet afhankelijk te zijn van de beschikbaarheid van openbare laadpalen. Met een eigen laadpaal kan je altijd op een volle accu rekenen. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een installateur van laadstations in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Hoeveel kost een eigen laadstation?

Als je geinteresseerd bent in het aanschaffen van een laadstation wil je wellicht weten hoeveel dat ongeveer kost. Het is moeilijk om een precieze kostprijs te geven. De kosten hangen namelijk af van jouw specifieke situatie. We kunnen je wel een richtprijs meegeven.

Gemiddeld kost het aanschaffen en installeren van een laadstation tussen de 500 en 1.500 euro. Dit zijn eenmalige kosten. Wanneer het laadstation eenmaal in gebruik is, betaal je gemiddeld 3,50 cent per kilometer voor het opladen van je elektrische auto.

Aangezien je voor een benzine auto ongeveer 11 cent per kilometer betaalt, is een elektrische auto met eigen laadstation een stuk voordeliger.

Subsidies voor oplaadstations

Het is voordeliger om een elektrische auto te hebben dan een benzine auto. Bovendien kan je zelfs een tegemoetkoming krijgen voor het plaatsen van je eigen laadstation(s). Verschillende gemeentes bieden subsidies aan. Controleer dit zeker eens bij je eigen gemeente wanneer je van plan bent een laadstation te plaatsen.

Fastned snelladers langs autostrade

Alle verschillende soorten oplaadstations

Er valt uit verschillende soorten oplaadstations te kiezen. We sommen ze hieronder voor je op.

1. Type 2 Laadstations

Type 2 laadstations zijn laadstations met een 3-fase aansluiting. In deze aansluiting zitten 3 kabels die de stroom geleiden. Met een 3-fase aansluiting kan je jouw elektrische auto sneller opladen.

Om een laadstation met een 3-fase aansluiting te gebruiken, heb je ook een 3-fase aansluiting nodig in je meterkast. Vandaag hebben bijna alle huizen zo’n aansluiting.

Het kan zijn dat je in een ouder huis woont waarin de meterkast nog een 1-fase aansluiting heeft. In dat geval moet de 1-fase aansluiting omgezet worden naar een 3-fase aansluiting. Dan pas kan je een type 2 laadstation kan gebruiken. 

Ben je niet zeker wat voor soort aansluiting jouw meterkast heeft? Dan kan je deze informatie altijd opvragen bij je netbeheerder.

2. Slimme laadstations

Een slim laadstation zorgt ervoor dat het piekvermogen van je hoofdzekering nooit wordt overschreden. Zo vermijd je onverwachte, hoge kosten.

Een slim laadstation meet constant het stroomverbruik van je hele huis. Het laadstation bepaalt vervolgens zelf hoeveel stroom er naar de elektrische auto gaat. Dit fenomeen heet Peak Shaving of Dynamic Charging.

Bovendien kan je met een slim laadstation meerdere elektrische voertuigen aan één lader aansluiten. Het laadstation zorgt ervoor dat het vermogen op de juiste manier over de verschillende voertuigen verdeeld wordt. 

Is een van de aangesloten elektrische auto’s al volledig opgeladen, maar de andere nog niet? Dan wordt het volledige vermogen overgezet naar de auto die nog stroom nodig heeft. Dit noemt load balancing

3. Snelladers

Tot slot bestaan er nog snelladers. Met een snellader kan je de elektrische auto in een korte tijd tot 80 % opladen. Dit kan soms zelfs al in 15 minuten

Voor thuisgebruik zijn deze laders echter minder geschikt. Wanneer 80 % van de accu is opgeladen, neemt het laadvermogen flink af. Daarom duurt het lang om de accu volledig (tot 100 %) op te laden.

Controleer goed welk type lader het voordeligste is voor jouw situatie.

Op zoek naar een specialist?
Vind een installateur in jouw regio

Hoe moet je een laadstation gebruiken? 

Een laadstation wordt in je garage of op je oprit geïnstalleerd. Een gecertificeerd installateur voert de installatie voor je uit. Vervolgens test hij of het laadstation naar behoren werkt.

Na de installatie is het niet moeilijk om het toestel te gebruiken. Steek de kabel in de auto en het oplaadproces begint.

Geschikt voor particulier en zakelijk gebruik

Een eigen laadstation is niet alleen aantrekkelijk voor particulieren, maar ook voor bedrijven.

Als je bedrijf gebruik maakt van elektrische auto’s loont het zeker om bijvoorbeeld eigen laadstations bij het kantoor te plaatsen. Zo zijn je werknemers niet meer afhankelijk van dure snelladers langs de snelweg. Ze kunnen op die manier altijd met een volle accu naar afspraken en vergaderingen. 

oplaadstation elektrische auto

Laadstation voor elektrische voertuigen laten installeren? Onvang meerdere offertes op maat

Heb je interesse in de installatie van een eigen laadstation voor elektrische voertuigen? Of wil je meer informatie of advies op maat van specialisten?

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Zo kan je meerdere offertes met elkaar vergelijken en de oplossing voor jouw situatie vinden. Een vakman installeert jouw laadstation op een correcte en veilige manier.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een privé of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Laadpalen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Laadstation voor elektrische voertuigen: prijs, soorten en voordelen