Wat is Dynamic Load Balancing?

Dynamic load balancing (DLB) is hetzelfde als dynamisch laden, maar in Nederland wordt standaard de Engelse benaming gebruikt.

De werking van de dynamic load balancing laadpaal zit overigens volledig in de naam zelf. De laadpaal laadt dynamisch, waarbij er meer stroom gebruikt wordt wanneer weinig of geen andere apparaten stroom vragen. Wordt het drukker op het netwerk omdat bijvoorbeeld de waterkoker en wasmachine aangezet worden? Dan schakelt de laadpaal terug en wordt er op een lager vermogen geladen.

Dynamic load balancing is een goede oplossing om overbelasting te voorkomen. Het kan gebruikt worden bij alle aansluitingen (zowel op 1 fase als op 3 fasen).

Om dynamisch te kunnen laden, heb je een slimme energiemeter nodig. De dynamic load balancing laadpaal moet namelijk kunnen communiceren met de meter om te weten hoeveel stroom er binnen het netwerk beschikbaar is.

Heb je nog geen slimme meter? Neem dan contact op met de netbeheerder. Het vervangen van de traditionele meter door een slimme meter is namelijk gratis. Het is noodzakelijk om dynamic load balancing te kunnen starten.

Let op: een dynamic load balancing laadpaal is niet hetzelfde als een slimme laadpaal. Een slimme laadpaal kan namelijk veel meer dan een DLB laadpaal. Vaak is dynamic load balancing een onderdeel van alle features die smart charging biedt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen aan erkende installateurs van laadpalen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Hoeveel kost een laadpaal met dynamic load balancing?

Een laadpaal met dynamic load balancing kost je ongeveer € 150 extra. Dat is goedkoper dan het laten verzwaren van de aansluiting. Het is dus kostenbesparend.

Hier moet wel een kleine kanttekening gemaakt worden. Met een dynamic load balancing laadpaal kun je namelijk niet ineens met een hogere laadsnelheid laden. Het zorgt er alleen voor dat het netwerk niet overbelast wordt.

Tip: een grotere kostenbesparing en een ideale optie voor de toekomst voor het laden van de elektrische auto, vinden we in de combinatie van DLB laadpalen met zonnepanelen.

dynamic load balancing laadpaal in huis

Alle voordelen van een dynamic load balancing laadpaal

Een laadpaal met dynamic load balancing heeft tal van voordelen, zeker omdat de load balancer laadpaal ervoor zorgt dat er geen overbelasting plaatsvindt tijdens het laden van de elektrische auto. Daarom beslissen heel wat mensen om een laadpaal met dynamic load balancing aan te sluiten.

We geven hier nog enkele voordelen van een load balancing laadpaal:

  • Omdat overbelasting niet mogelijk is, wordt het laden van de elektrische auto niet onderbroken en kun je altijd met een volle accu wegrijden.
  • Het laden van de elektrische auto is nooit een stoorzender op het netwerk. Andere apparaten ondervinden hier geen hinder van wanneer je een laadpaal met dynamic load balancing hebt.
  • Er is geen verzwaring van een 1 fase meterkast nodig om de elektrische auto te kunnen laden.
  • Je kunt altijd laden met de optimale laadsnelheid.
  • DLB-laadpalen kunnen gecombineerd worden met zonnepanelen.
  • Het is mogelijk om meerdere elektrische auto’s tegelijkertijd te laden met dynamic load balancing.

Geschikt voor zowel particulier als zakelijk gebruik

Sommige oplossingen bij het elektrisch laden zijn enkel ideaal voor thuis of voor op het werk. Dit is niet het geval bij dynamisch laden. Een dynamic load balancing laadpaal is namelijk ideaal voor alle situaties waarin een auto geladen moet worden.

Voor thuis betekent dit bijvoorbeeld dat het energienetwerk (dat vaak beperkt is) niet overbelast wordt. Ook wordt het makkelijker om twee verschillende auto’s tegelijkertijd te laden.

Voor zakelijk gebruik is de dynamic load balancing laadpaal ideaal omdat veel meer auto’s tegelijkertijd geladen kunnen worden zonder dat de machines of apparatuur uitvallen.

Worden de laadpalen geschakeld geplaatst? Dan communiceren ze met elkaar. Er bestaat zelfs een app waarmee je bepaalde laadpalen voorrang kunt geven op andere laadpalen. Een auto die vroeger gebruikt zal worden, kan zo eerder opgeladen worden.

Voor deze functie heb je naast een DLB-laadpaal ook een slimme laadpaal met een slimme meter nodig.

Dynamic load balancing en zonnepanelen: een ideale combinatie

Laden met de stroom die jouw zonnepanelen opgewekt hebben is een duurzame manier om in je eigen energie te voorzien. Maar dit kan al snel een probleem worden wanneer het opeens bewolkt wordt. Constant schakelen in de app of naar de laadpaal lopen om handmatig de instellingen aan te passen, zijn situaties die je liever wil voorkomen.

Om dit op te lossen, kun je een dynamic load balancing laadpaal inzetten. De laadpaal communiceert niet alleen met de slimme energiemeter, maar ook met de zonnepanelen.

Ziet dit gecombineerde netwerk dat de opbrengst van de zonnepanelen te laag is om de accu volledig te laden binnen de beschikbare tijd? Dan gaat de laadpaal tijdelijk over op het bijladen met netspanning. Zijn de wolken voor de zon verdwenen en is het rendement van de zonnepanelen ineens weer hoger? Dan wordt er uitsluitend op zonne-energie geladen. Zo kan je volledig groen de weg op met een volle accu!

laadstroom van de auto past zich dynamisch aan naargelang het energieverbruik

Een load balancing laadpaal door installateurs laten plaatsen? Krijg meerdere prijsvoorstellen op maat via het offerteformulier

Heb je interesse in de installatie van een load balancing laadpaal? Of wil je nog extra informatie of advies op maat van specialisten?

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je de oplossing vinden die het beste bij jouw situatie past. Een deskundige plaatst jouw load balancing laadpaal op een correcte en veilige manier.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een privé of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Laadpalen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Load Balancing laadpaal: een verstandige keuze?