Wat is salderen?

Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht om de elektriciteit die je levert te verrekenen met de elektriciteit die je jaarlijks afneemt. Dat heet salderen. Je betaalt alleen de verbruikskosten, energiebelasting en btw voor het nettoverbruik (gebruikte elektriciteit min teruggeleverde elektriciteit).

Je betaalt altijd een vast bedrag voor energietransport, ook als je nettoverbruik nul is. Je krijgt altijd een korting op de energiebelasting en het maakt niet uit of de zonne-energie teruggeleverd wordt of niet.

Dus, met zonnepanelen kopen kan je totale elektriciteitsrekening gemakkelijk negatief zijn. Als je gas niet kwijt bent, moet je er natuurlijk nog voor betalen. Je energierekening zal niet nul zijn.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Voordelen van salderen

teruglevering zonnepanelen

Voordeel 1: financiële voordelen

Huishoudens kunnen de elektriciteit die ze opwekken via zonnepanelen direct verrekenen met hun eigen elektriciteitsverbruik, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.

De zomer kent veel warme maanden met veel zon, alle zonne-energie wat hiermee opgewerkt wordt kan op een ander moment (in de winter bijvoorbeeld) verbruikt worden.

Voordeel 2: kortere terugverdientijd

Het is algemeen bekend dat de aanschaf van zonnepanelen op lange termijn wordt terugverdiend.

De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren en kan daarom per huishouden verschillen. Door de mogelijkheid om te salderen kan de terugverdientijd van zonnepanelen verder worden verkort.

Voordeel 3: milieuvriendelijk

De mogelijkheid om te kunnen salderen stimuleert mensen om over te stappen op zonnepanelen, aangezien het hen in staat stelt om hun eigen opgewekte energie te gebruiken en te verrekenen met hun energieverbruik, wat resulteert in financiële voordelen.

Salderingsregeling 2024, wat is er nieuw?

Op 13 februari 2024 is er een wijziging doorgevoerd betreffende de saldering van zonnepanelen. Hieronder bespreken we die veranderingen:

Geen afbouw van salderingsregeling in 2025

De salderingsregeling voor huishoudens die zonnepanelen bezitten, blijft voorlopig bestaan. Het wetsvoorstel van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) voor een stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 heeft geen meerderheid gekregen in de Eerste Kamer.

Het betekent dat huishoudens ook in de toekomst kunnen blijven profiteren van de salderingsregeling.

Hoe lang heeft het nog zin om zonnepanelen te nemen?

Aangezien het wetsvoorstel voor een stapsgewijze afbouw door de Eerste Kamer van tafel is geveegd, blijft het zeker lonen om daken in de komende jaren te voorzien van zonnepanelen.

In de toekomst kunnen wel nog steeds nieuwe reglementen worden ingevoerd in de Tweede Kamer. Wat zou kunnen betekenen dat de huidige regeling opnieuw verandert.

Hoewel het er nu op lijkt dat zonnepanelen de komende jaren zullen blijven profiteren van de salderingsregeling, is dit geen garantie voor de nabije of verre toekomst.

Meer weten?
Stel je vragen aan specialisten en ontvang advies op maat

Hoe kan je zelf salderen?

Wil je zelf salderen? Dan moet je je via energieleveren.nl melden bij jouw netbeheerder. Die controleert of de meter geschikt is om te salderen en vervangt ze indien nodig. Het is geheel gratis.

De netbeheerder regelt de verwerking van de afrekening met je energieleverancier. Ook als je al zonnepanelen hebt en extra koopt, dien je je opnieuw te registreren. Om te mogen salderen, moet de omvormer gecertificeerd zijn. Er is een lijst met gecertificeerde omvormers wanneer je je geregistreerd hebt op energieleveren.nl.

Plafond zonne-energie terugleveren en terugleververgoeding

De energieleverancier betaalt een terugleververgoeding. Er geldt wel een maximum: lever je meer stroom af dan je per jaar verbruikt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘overschot’ dat je produceert. De teruglevertarieven verschillen per energiebedrijf en variëren momenteel van 3 tot 12 eurocent per kilowattuur.

Als je het netplan aanpast, valt het overtollige deel van de elektriciteit die je na 2024 opwekt niet meer in het netplan. Dit deel zal na 2024 geleidelijk toenemen. Uiteraard krijg je hiervoor een vergoeding. Dit wordt retourbetaling genoemd. Deze vergoeding ontvang je voor elke kWh die je teruggeeft, exclusief energiebelasting, duurzame energieopslag en btw.

Hoe eigen zonnestroom optimaal gebruiken?

Hieronder vind je een zevental tips die je kunnen helpen het meeste uit je opgewekte zonne-energie te halen, zodat salderen (haast) overbodig wordt.

Tip 1: Wasmachine en vaatwasser overdag aanzetten

Zet overdag de wasmachine en vaatwasser aan zodat ze werken op zonne-energie. De meeste wasmachines en vaatwassers kunnen worden geprogrammeerd.

Tip 2: Overdag wasdroger aanzetten

Je kunt de droger ook overdag aanzetten als je thuis bent. Doe dit best niet als er niemand thuis is. Er is namelijk steeds een risico op brand.

Tip 3: Elektrische auto opladen op piekmoment zonne-energie

Je kan jouw elektrische auto opladen wanneer de zonnepanelen veel stroom leveren.

Tip 4: Close-in boiler met tijdschakelaar

Je kan een timer gebruiken om een ​​close-in boiler te programmeren om die in te schakelen wanneer de zon schijnt.

Tip 5: Laat airco overdag draaien

Meestal gebruik je de airco op zonnige dagen. Je zet dus best de airco aan als de zon nog steeds schijnt en je zonnepanelen elektriciteit opwekken.

Tip 6: Beurtelings toestellen aanzetten

Schakel de apparaten één voor één aan, anders verbruik je mogelijk meer stroom dan je produceert.

Tip 7: Slimme apparaten

Steeds meer slimme apparaten gaan aan als je elektriciteit opwekt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor warmtepompen. Controleer bij de aankoop of je het apparaat intelligent kan gebruiken.

salderen na 2023

Meer weten over salderen zonnepanelen? Vraag advies en ontvang gratis offertes

Je vraagt best professioneel advies voor meer details over salderen en de meest recente regels voordat je zonnepanelen gaat kopen.

Vraag via onderstaand offerteformulier gratis naar vrijblijvende offertes om heel eenvoudig prijzen en diensten te kunnen vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zonnepanelen