Inhoud
Wat is salderen?
Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht om de elektriciteit die je levert te verrekenen met de elektriciteit die je jaarlijks afneemt. Dat heet salderen. Je betaalt alleen de verbruikskosten, energiebelasting en btw voor het nettoverbruik (gebruikte elektriciteit min teruggeleverde elektriciteit).
Je betaalt altijd een vast bedrag voor energietransport, ook als je nettoverbruik nul is. Je krijgt altijd een korting op de energiebelasting en het maakt niet uit of de zonne-energie teruggeleverd wordt of niet.
Dus, met zonnepanelen kopen kan je totale elektriciteitsrekening gemakkelijk negatief zijn. Als je gas niet kwijt bent, moet je er natuurlijk nog voor betalen. Je energierekening zal niet nul zijn.
Voordelen van salderen
De zonne-energie die je opwekt is vaak goedkoper dan de energie van je energieleverancier. Dus voor elke kWh die je teruglevert, krijg je geld terug. Het is een slimme investering.
Neem de huur als voorbeeld: een huurcontract van 15 jaar voor tien 375 WP panelen en Growatt omvormers kost 19 cent per kilowattuur. De netto prijs is ongeveer 24 cent. Je verdient dus 5 cent voor elke kWh die je opwekt dankzij het verhuursysteem. Dit kan oplopen, je kan er dus aan verdienen.
Saldering zonnepanelen 2023
Soms produceren zonnepanelen meer elektriciteit dan je op dat moment nodig hebt. Die opgewekte stroom lever je vervolgens aan het net. Vanaf 2023 wordt het plan beëindigd. Wat betekent dat voor na 2023?
Wat is de situatie vandaag?
Dankzij de huidige salderingsregeling nu is de stroomvoorziening heel voordelig. Je kan de stroom namelijk verrekenen met de stroom die je bij het energiebedrijf koopt. Voor dezelfde prijs: 22 cent per kWh, inclusief alle belastingen (prijspeil januari 2021).
Salderen zonnepanelen na 2023
Vanaf 1 januari 2023 kun je niet meer de volledige teruggeleverde stroom aftrekken van de stroom die je ontvangt. Vanaf 2023 is het slechts een percentage daarvan. De onderstaande tabel toont over welke percentages van de nieuwe regeling het gaat:
Jaar | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 | 2029 | 2030 | 2031 |
Salderings-percentage | 100% | 91% | 82% | 73% | 64% | 55% | 46% | 37% | 28% | 0% |
De percentages gelden alleen voor elektriciteit die je zelf niet nodig hebt en aan je energieleverancier levert. Deze wijzigingen hebben geen effect op de elektriciteit die je direct opwekt en verbruikt. Je hoeft hiervoor geen energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE) te betalen.
Om de afbouw van de salderingsregeling te kunnen toepassen zijn digitale of slimme meters noodzakelijk. Alleen dan wordt duidelijk hoeveel energie het huishouden ontvangt en levert. Alle woningen met of zonder zonnepanelen krijgen tot 1 januari 2023 de tijd. Als je de meter weigert te plaatsen, riskeer je een boete te zullen moeten betalen. Je krijgt een vergoeding voor de stroom die je niet mag salderen.
Laat je gratis adviseren door een expert
Hoe kan je zelf salderen?
Wil je zelf salderen? Dan moet je je via energieleveren.nl melden bij jouw netbeheerder. Die controleert of je meter geschikt is om te salderen en vervangt ze indien nodig. Het is gratis.
De netbeheerder regelt de verwerking in de afrekening met je energieleverancier. Ook als je al zonnepanelen hebt en extra koopt, dien je je opnieuw te registreren.
Om te mogen salderen, moet de omvormer gecertificeerd zijn. Er is een lijst met gecertificeerde omvormers wanneer je je registreert op energieleveren.nl.
Plafond zonne-energie terugleveren en terugleververgoeding
De energieleverancier betaalt een teruglevergoeding. Er geldt wel een maximum: lever je meer stroom af dan je per jaar verbruikt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘overschot’ dat je produceert. De teruglevertarieven verschillen per energiebedrijf en variëren momenteel van 3 tot 12 eurocent per kilowattuur.
Als je het netplan aanpast, valt het overtollige deel van de elektriciteit die je na 2023 opwekt niet meer in het netplan. Dit deel zal na 2023 geleidelijk toenemen. Uiteraard krijg je hiervoor een vergoeding. Dit wordt retourbetaling genoemd. Deze vergoeding ontvang je voor elke kWh die je teruggeeft, exclusief energiebelasting, duurzame energieopslag en btw.
Vraag gratis en vrijblijvend naar offertes voor zonnepanelen
Hoe eigen zonnestroom optimaal gebruiken?
Hieronder vind je een zevental tips die je kunnen helpen het meeste uit je opgewekte zonne-energie te halen, zodat salderen (haast) overbodig wordt.
Tip 1: Wasmachine en vaatwasser overdag aanzetten
Zet overdag de wasmachine en vaatwasser aan zodat ze werken op zonne-energie. De meeste wasmachines en vaatwassers kunnen worden geprogrammeerd.
Tip 2: Overdag wasdroger aanzetten
Je kunt de droger ook overdag aanzetten als je thuis bent. Doe dit best niet als er niemand thuis is. Er is namelijk steeds een risico op brand.
Tip 3: Elektrische auto opladen op piekmoment zonne-energie
Je kan jouw elektrische auto opladen wanneer de zonnepanelen veel stroom leveren.
Tip 4: Close-in boiler met tijdschakelaar
Je kan een timer gebruiken om een close-in boiler te programmeren om die in te schakelen wanneer de zon schijnt.
Tip 5: Laat airco overdag draaien
Meestal gebruik je de airco op zonnige dagen. Je zet dus best de airco aan als de zon nog steeds schijnt en je zonnepanelen elektriciteit opwekken.
Tip 6: Beurtelings toestellen aanzetten
Schakel de apparaten één voor één aan, anders verbruik je mogelijk meer stroom dan je produceert.
Tip 7: Slimme apparaten
Steeds meer slimme apparaten gaan aan als je elektriciteit opwekt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor warmtepompen. Controleer bij de aankoop of je het apparaat intelligent kan gebruiken.
Meer weten over salderen zonnepanelen? Vraag advies en ontvang gratis offertes
Je vraagt dus best professioneel advies om te achterhalen wat de juiste situatie is als je zonnepanelen gaat kopen. Vraag via onderstaand offerteformulier gratis naar vrijblijvende offertes om prijzen en diensten te kunnen vergelijken.