Voorbereiding 

Voor je begint met je schutting beitsen is het belangrijk om je schutting goed voor te bereiden. Maak de schutting compleet vetvrij met reinigingsmiddel en water. Laat de schutting daarna goed drogen.

In plaats van water en zeep kan je ook ammoniak gebruiken. Je schutting is daardoor sneller droog, maar het is wel slechter voor het milieu en je gezondheid. Bovendien kan je schutting verkleuren. 

Na het ontvetten van de schutting is het tijd om de schutting op te schuren. Dit doe je het beste met fijn schuurpapier. Grof schuurpapier kan voor krassen zorgen, en omdat bij beits de houtstructuur zichtbaar blijft, zullen eventuele krassen ook zichtbaar blijven. 

Maak de schutting vervolgens helemaal stofvrij met een zachte borstel of een huishoudstoffer. Nu is je schutting klaar om gebeitst te worden. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen aan vakmannen
arrow Ontvang offertes

Hoe kan je een schutting zwart beitsen? Een stappenplan

Dus, je wil je houten schutting beitsen. Hoe begin je aan zo’n klus? Volg ons eenvoudige stappenplan en je kan zo aan de slag. Het beitsen van een schutting is makkelijker dan je denkt!

Stap 1. Reinig je schutting grondig

Staat je schutting er al even? Verwijder dan planten, algen, mos en andere soorten aanslag voor je begint. Dit kan je doen met een hogedrukspuit of een harde borstel en schimmelwerende reiniger. Laat de schutting goed drogen.

Stap 2. Schuur de oude verflaag op

Als er nog een oude beits, verf of laklaag op de schutting zit, doe je er goed aan die laag licht op te schuren. Hierdoor ben je verzekerd van een goede hechting van de nieuwe beitslaag. Als je een nieuwe schutting hebt van onbehandeld hout is deze stap niet nodig.

Stap 3. Maak de schutting stofvrij

Wanneer de schutting mooi opgeschuurd is, kan je de stofresten verwijderen met een zachte borstel. 

Stap 4. De schutting beitsen

Beits van boven naar beneden met een grote platte kwast. Het mooiste resultaat krijg je door met de houtstructuur mee te verven. Verf horizontale delen van de schutting dus in horizontale richting, en verticale delen in verticale richting. Gebruik voor moeilijk te bereiken hoekjes een kleinere platte kwast.

Stap 5. Breng meerdere lagen aan

Voor een optimaal resultaat breng je op onbewerkt hout best 3 lagen beits aan, en op behandeld hout 2 lagen. Herhaal stap 2 en 3 tussen elke laag voor een goede hechting. Door meerdere lagen aan te brengen gaat je schutting langer mee. 

schutting verven schutting schilderen

Welke beits kiezen voor een zwarte schutting?

Als je hebt besloten om je schutting zwart te beitsen is het natuurlijk belangrijk om de juiste beits te kiezen. Om je keuze wat makkelijker te maken hebben we wat info over de verschillende soorten beits gebundeld.

1. Transparante of dekkende zwarte beits? 

Ten eerste heb je de keuze uit een transparante of een dekkende beits. Beits staat erom bekend dat je de nerven van het hout kunt blijven zien, zelfs nadat je klaar bent met beitsen. Hoe zichtbaar de houtstructuur blijft, is echter afhankelijk van hoe dekkend je beits is.

Dekkende zwarte beits laat wel degelijk een beetje houtstructuur doorschemeren, maar is zoals de naam al impliceert een stuk dekkender dan transparante zwarte beits. Als je een zo natuurlijk mogelijke uitstraling wil is transparant dan een betere optie. Het voordeel van dekkende zwarte beits is dat het je hout een hogere bescherming biedt dan de transparante variant.

Transparante zwarte beits geeft je schutting een mooie matzwarte kleur zonder dat de houtstructuur verloren gaat. Je zal al de houtnerven nog onder de beitslaag kunnen blijven zien. Dit geef je houten schutting een strakke uitstraling die toch natuurlijk blijft.

Transparante beits biedt een iets minder grondige bescherming dan dekkende beits. Afhankelijk van de beitssoort die je hebt gekozen kun je er vanuit gaan dat je ongeveer iedere 2 tot 5 jaar je schutting opnieuw moet beitsen. 

schutting beitsen
schutting verven

2. Terpentine of watergedragen beits?

Naast dekkend en transparant heb je ook nog de keuze tussen terpentine of watergedragen beits. Allebei deze soorten verf zijn geschikt voor buitengebruik. Voor binnengebruik is enkel watergedragen beits geschikt.

Beits op terpentinebasis gaat langer mee dan watergedragen beits. Het is ook makkelijker om mee te werken omdat het langzamer droogt. Wat handig is voor een onervaren doe-het-zelver. Daar staat tegenover dat beits op terpentinebasis slecht is voor het milieu en een erg intense geur heeft.

Watergedragen beits is een veelgekozen optie. Deze beits droogt snel en is geurarm, en is stukken beter voor het milieu dan beits op terpentinebasis. Omdat het sneller droogt, is het iets lastiger om eventuele fouten te corrigeren. Desondanks is het een gebruiksvriendelijke beits.

schutting verven
schutting beitsen

Ontvang vrijblijvend offertes van professionals

Laat je liever een professionele schilder je schutting verven? Geen probleem! Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis offertes en advies van de beste schilders in jouw buurt. Zo ben je er zeker van dat jouw schutting prachtig geverfd wordt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Schutting zwart verven: Hoe aanpakken? Stappenplan