Tips badkamer verven: welke opties zijn er?

Als het op het schilderen van de badkamer aankomt zijn er zeer veel mogelijkheden. Denk daarom op voorhand goed na over wat je wil gaan verven. Wil je enkel de muren van de badkamer schilderen of ook het plafond en de tegels van de badkamer schilderen? Of zelfs de badkuip?

Houd er goed rekening mee dat er voor badkamermeubelen andere verf gebruikt wordt dan voor de muren, wat kan resulteren in een kleurverschil.

Om dit te vermijden is het goed om te letten op de glansgraad van de verschillende soorten verf. Hoe gelijker de glansgraad is, des te beter het resultaat zal zijn.

Optie 1: Badkamer muur verven

Als het aankomt op het schilderen van de badkamer muren, zijn er veel mogelijkheden. Het is wel cruciaal dat ze met een waterdichte verf geschilderd worden. Werk daarom bij voorkeur met hoogglans- of zijdeglans verf.

Bij een hogere glansgraad is de verf namelijk beter bestand tegen vochtige omstandigheden. Zijdeglans verf daarentegen is minder glimmend dan hoogglans verf.

Bij het schilderen van de muren is het van groot belang dat je eerst een goede primer aanbrengt, ongeacht bestaand of nieuw schilderwerk. Een extra waterbestendige verflaag creëer je door een watervaste primer aan te brengen. Helemaal bij gladde muren is dit van cruciaal belang.

Tip: laat de badkamer goed doorluchten wanneer de primer aangebracht wordt.

Wens je advies te krijgen omtrent het verven van je badkamer?
Vraag hier gratis offertes aan en kom alles te weten over het verven van een badkamer.
arrow Ontvang offertes

Optie 2: Badkamermeubels verven

Door de badkamermeubels te verven, geef je een speciale touch aan je eerdere schilderwerk in de badkamer. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je juist enkel de meubels wil schilderen.

Ook bij het verven van badkamermeubels is het belangrijk dat je goed let op de soort verf dat je gebruikt. De badkamer is een vochtige ruimte met veel condens.

Maak daarom ook bij het schilderen van de meubels gebruik van waterbestendige verf die goed bestand is tegen schimmelvorming. Hiervoor gebruik je het best een vochtbestendige kwaliteitsverf of net zoals bij muren, een muurverf van hoge zijdeglans.

Ook hiervoor geldt: goede ventilatie tijdens het hele schilderproces is van groot belang.

Optie 3: Badkamertegels verven

Ook bij badkamer tegels verven is een goede voorbereiding is het halve werk. Vóór het schilderwerk begin je met het reinigen en ontvetten van de tegels.

Dit doe je best met een schuurspons en een universele reiniger. Ga daarna nog eens met een natte spons over de muur en droog deze daarna af met een propere handdoek. Zorg dat ook de voegen helemaal gedroogd zijn.

Als alles goed droog is, plak je de gedeelten die je niet wenst te schilderen af met afplaktape. Breng tot slot een waterdichte laag primer aan die goed hecht op de gladde ondergrond.

Shutterstock_2027192201-1.jpg

Gebruik om de badkamer tegels te schilderen een glanslak. Een lak is makkelijk afwasbaar en daarnaast goed bestand tegen vocht. Met een zeer hoge dekkracht zet deze lak zich goed vast op tegels.

Optie 4: Plafond van de badkamer schilderen

Voor het plafond van de badkamer is hoogglans verf de beste verf. Dit is eigenlijk hetzelfde type verf dat gebruikt wordt voor de muren in de badkamer. Deze verfsoort kan goed tegen vochtige ruimtes en is zeer weerbaar tegen schimmelvorming.

Matte verf daarentegen is minder waterafstotend, wat er toe kan leiden dat de verf achteraf afbladdert.

Optie 5: Badkuip schilderen of vervangen?

Ben je een oude woning aan het renoveren en kom je tot de conclusie dat de badkuip niet mooi aansluit bij de rest van de badkamer? Dan heb je natuurlijk twee opties, namelijk: de badkuip in de badkamer schilderen of vervangen. Dat laatste doe je het best met lakverf.

Je hebt alleen niet 100 % zekerheid dat de verflaag waterdicht is en dat je het gewenste resultaat bekomt. Met het aanschaffen van een nieuwe badkuip ben je er wél van verzekerd dat de nieuwe badkuip goed aansluit bij de zonet pas geschilderde badkamer.

Shutterstock_2164314971-1.jpg

Optie 6: Douchewand?

Het schilderen van de douchewand is mogelijk, maar niet aan te raden. Een douchewand is namelijk nooit 100 % een waterdichte oplossing. Omdat het een goede weerstand moet bieden tegen hoge vochtconcentraties. Ook voor de douchewand geldt dat nieuwe tegels zetten de beste en veiligste oplossing is.

Wil je alsnog je douchewand schilderen? Dan gebruik je best een verf voor problematische ondergronden. Die breng je aan in drie verlagen voor de meest waterdichte garantie. Wacht na het schilderen een week voordat je de douche weer gebruikt. Zo kan de verf zich goed hechten.

Wil je per sé die geschilderde look terug laten komen op de douchewand? Dan zijn tadelakt en beton cire wellicht overweegbaar. Deze alternatieven bieden een geschilderde look maar zijn beter bestand tegen water.

Zijn er nog een aantal onduidelijkheden voor het schilderen van je badkamer?
Vraag de gratis de offertes aan en creëer van jouw badkamer een echte eyecatcher.

Zelf de badkamer schilderen? Stappenplan

Door gezamenlijk het stappenplan en enkele handige te doorlopen ga je straks zelf op een efficiënte manier aan de slag.

Om een goed en duurzaam resultaat te bekomen verwijder je best eerst de oude verflaag. Dit doe je bijvoorbeeld met een staalborstel of een plamuurmes. Door de badkamer verf te verwijderen alvorens je begint te schilderen, voorkom je rare plekken en gaat de verf ook langer mee.

Shutterstock_2187531555-1.jpg

Stap 1: zorg ervoor dat de elektriciteit uitgeschakeld is

Begin met het uitschakelen van de stroom. Daarna kun je alle wandcontactdoosjes in de badkamer verwijderen van de muur.

Tip: Het is van groots belang om er zeker van te zijn dat de stroom uitgeschakeld is voordat je begint met klussen. Zo voorkom je ernstige gevaren.

Stap 2: schimmel verwijderen en muren ontvetten

Is er schimmelvorming aanwezig in de badkamer? Verwijder die dan alvorens je de badkamer begint te schilderen en zorg ervoor dat alle muren ontvet zijn.

Schimmel verwijderen doe je bijvoorbeeld met HG schimmelverwijderaar. Helpt dit onvoldoende, dan kun je er ook schuurpapier voor gebruiken.

Shutterstock_1923112061-1.jpg

Stap 3: het afplakken van onderdelen die niet geschilderd moeten worden

Plak de ruimtes af die je niet wenst te schilderen. Bijvoorbeeld leidingen, de vloer en de deur.

Stap 4: de badkamer voorstrijken voor een betere hechting

Voor het schilderen van de badkamer heb je allereest een goede waterdichte primer nodig. Dit zorgt voor een betere en meer natuurlijke hechting van de verf. Door gebruik te maken van sneldrogende voorstrijk kan het schilderwerk al binnen enkele uren beginnen.

Stap 5: randen en hoeken van de badkamer schilderen

Het schilderwerk begint met de meest uitdagende klus, het schilderen van de hoeken en de moeilijke plekken. Dit doe je best met een kwast.

Shutterstock_1920894599.jpg

Stap 6: de rest van de badkamer verven

Na het verven van de moeilijke plekken begin je met de rest van de badkamer. Egale badkamer oppervlakken werk je af met een kortharige roller. Ruwe badkamer oppervlakken verf je het best langharige roller voor een frisse uitstraling.

Stap 7: de tweede laag verf aanbrengen (optioneel)

Dekt de eerste verflaag nog niet genoeg? Het is een verschijnsel dat vaak optreedt als je geen voorstrijk gebruikt. Breng in dat geval nog een tweede verflaag aan.

Stap 8: verwijder de afplaktape

Heb je het gewenste resultaat bereikt? Dan kan je voorzichtig de afplaktape verwijderen in de geverfde badkamer. Doe dit echter wel direct na het verven om schade aan de geverfde muren te voorkomen.

Tip: Wees heel voorzichtig met het verwijderen van de afplaktape. Indien je dit pas doet wanneer de verf al opgedroogd is, bestaat de kans dat je verfstukken meetrekt..

Beste badkamerverf

Voor de badkamer gebruik je best een schimmelwerende verf, vocht doorlatend en makkelijk af te drogen is. Het is belangrijk dat de verf bestand is tegen zelfs een douchestraal. Daarom wordt er geadviseerd om te werken met de dekkende verf van bijvoorbeeld Sigma.

Shutterstock_334890608-1.jpg

Badkamer ventileren

De makkelijkste manier om de badkamer te laten ventileren is door het raam open te zetten. Ben jij nou net die persoon die geen badkamerraam heeft? In dat geval is het een slim idee om een badkamerventilator te installeren om de badkamer alsnog van voldoende ventilatie te voorzien.

Een andere makkelijke manier is om de deur open te laten na het douchen, zodat de badkamer goed kan doorluchten.

Ook is het slim om regelmatig de tegels schoon te poetsen met een borstel. Veeg ze daarna droog zodat je lang van een frisse en hygiënische badkamer kan genieten.

Badkamer laten verven? Schakel een professional in

Heb je na het lezen nog steeds behoefte in het renoveren van de badkamer? Maar, durf je het niet alleen aan? Geen zorgen, er zijn genoeg professionals die de klus op zich willen nemen. Vraag gratis vrijblijvende offerte aan en vergelijk de prijzen van schildermannen in jouw regio.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Badkamer verven