Kies je voor beits of verf? 

Voor je begint aan je klus moet je eerst kiezen tussen verf of beits

Verf is dekkend en laat niets meer van de houtnerven zien. Om je schutting te verven moet je eerst een grondverf aanbrengen. Het vereist daarom wat meer werk dan beits.

Voor buitengebruik op een houten ondergrond is beits een heel goede optie. Beits dringt diep door tot in het hout en laat het hout ademen, waardoor het goed beschermd is tegen verschillende weersomstandigheden. Beits is dus een goede keuze voor je houten schutting.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag advies en prijzen aan vakmannen in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

De beste beits

Je kan beits kopen op terpentinebasis of op waterbasis. Welke van de twee het beste is voor jouw klus hangt af van je persoonlijke voorkeuren.

Beits op terpentinebasis droogt langzamer dan beits op waterbasis. Het is daarom makkelijker om foutjes te corrigeren en een egaal effect te verkrijgen. Het is echter wel veel schadelijker voor je gezondheid en voor het milieu. Gebruik beits op terpentinebasis daarom ook nooit binnen.

Beits op waterbasis wordt vaak gebruikt. Deze beits is sneldrogend en geurarm en een stuk milieuvriendelijker dan beits op terpentine basis. Dit type beits droogt wel wat sneller, maar is nog steeds prima te gebruiken door de amateur doe-het-zelver. 

Je hebt dekkende beits, semi-transparante beits en transparante beits. Dekkende beits laat bijna niets meer van de onderliggende houtstructuur zien. Semi-transparante beits daarentegen geeft je schutting wel een nieuw kleurtje, maar laat ook de houtnerven doorschemeren. Transparante beits is kleurloos, waardoor het hout van je schutting mooi zichtbaar blijft. 

schutting beitsen

De beste verf

Als je ervoor kiest om je schutting te verven, moet je eerst de juiste grondverf kiezen. Kies voor een grondverf met een hoog vullend vermogen. Let er goed op dat de grondverf die je kiest geschikt is om op hout te gebruiken.

Kies vervolgens een verfsoort. Veel verfsoorten die geschikt zijn voor buitengebruik zijn acrylverf: een verf op waterbasis. Watergedragen verf is kleurvast en slijt niet snel. 

Verf op waterbasis vereist wel de juiste weersomstandigheden om te gebruiken. Bij volle zon of wind droogt de verf te snel waardoor het lastig wordt om het goed aan te brengen. Verf daarom het liefst op droge dagen met een temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius

Er bestaat ook solventgedragen verf. Dit soort verf is verf met een ander oplosmiddel dan water. Het voordeel van solventgedragen verf is dat het makkelijker is in het gebruik dan watergedragen verf. Omdat het minder snel droogt. Daar staat wel tegenover dan het makkelijker slijt en heel sterk ruikt. 

Let op: Het is belangrijk dat de verf die je kiest echt voor buitengebruik bedoeld is. Het hout van je schutting krimpt en zet uit door de weersomstandigheden die het te verduren krijgt. Je verf moet dus elastisch zijn om hiermee om te kunnen gaan. Binnenverf is dit niet, en zal snel barsten of afbladderen als je het buiten gebruikt.

Hoe je schutting verven of beitsen? [Stappenplan]  

Zelf je schutting verven of beitsen is een stuk makkelijker dan je denkt. Met onderstaand stappenplan heb je voor je het weet een schutting die splinternieuw aanvoelt. 

schutting schilderen

Stap 1: De schutting schoonmaken

Voor je een houten schutting gaat schilderen is het belangrijk dat je de schutting goed schoonmaakt. Verwijder vuil en aanslag van de schutting met behulp van een emmer water met wat soda en een harde borstel. 

Stap 2: Ontvetten en reinigen

Wanneer de schutting schoon is, is het tijd om de schutting te ontvetten. Door het hout te ontvetten zorg je ervoor dat de beits of verf nog beter hecht aan het oppervlak. Na het ontvetten kan je de schutting reinigen met een hogedrukspuit op de spray stand.

schutting beitsen of verven

Stap 3: Schuren

Als de schutting helemaal droog is na het reinigen is het tijd om de schutting te schuren. Gebruik middelgrof schuurpapier en schuur altijd met de houtnerf mee voor het mooiste resultaat. Na het schuren kan je het stof verwijderen met een zachte borstel. 

Schutting beitsen zonder te schuren? 

Je schutting beitsen zonder te schuren is mogelijk, maar wel alleen als de schutting nieuw en onbehandeld is. Een schutting verven zonder te schuren kan echter niet. Dit komt omdat je voor verf altijd een grondlaag nodig hebt, en je deze grondlaag moet opschuren voor je de verf aanbrengt. 

Stap 4: Grond afdekken

Dek de grond rondom de schutting goed af met afdekfolie. Hierdoor komt er geen beits of verf op je planten of tegels. Tijdens het verven kan je hier ook je verf en kwasten op kwijt. 

Stap 5: Roer je verf of beits goed door

Voor je start met beitsen of verven is het belangrijk je verfproduct goed door te roeren met een houten roerstaafje. Op die manier komt alle beits of verf los van de bodem van de pot. Roer gedurende ongeveer 1 minuut de verf om voor je begint met beitsen of verven. 

Stap 6: Het schilderen kan beginnen

Het is dan eindelijk tijd voor het echte werk! Heb je voor verf gekozen, begin dan met het aanbrengen van je grondverf. Schuur de droge grondverflaag op met fijn schuurpapier voor je de verf aanbrengt. Gebruik je beits, dan is een grondverflaag niet nodig. 

Breng de dekkende laag aan met een blokkwast of verfroller voor de grote oppervlakken. Voor randjes en hoekjes kan je een platte kwast gebruiken. 

schutting beitsen

Hoeveel lagen heb je nodig? 

Voor een goede dekking heb je minimaal twee lagen beits of verf nodig. Als je over een bestaande verflaag heen verft die donkerder is dan de nieuwe verf, kan het zijn dat je er zelfs minimaal drie nodig hebt. 

Je schutting beitsen of verven kan dus best wat tijd in beslag nemen. Als je hier geen tijd voor hebt kan je altijd een professionele schilder inschakelen om de klus te klaren.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Welke kleur voor je schutting? 

Welke kleur je kiest is natuurlijk afhankelijk van je smaak. Hou je van naturel, dan is een transparante beits een goede keuze. Op die manier komt het natuurlijke hout van je schutting goed tot zijn recht.

Als je van modern houdt, is matzwart een goede keuze.. Dit zorgt onmiddellijk voor een mooie strakke look in je tuin, die zowel hip als tijdloos aanvoelt. 

Of ga voor iets compleet anders en kies een zonnige kleur zoals geeltinten, om je tuin een vrolijke uitstraling te geven. 

houten schutting beitsen

Hoe vaak moet je een schutting verven of beitsen?

In principe moet je iedere 4 tot 5 jaar je schutting beitsen of verven. Als je voor verf hebt gekozen kan het zijn dat je iets meer onderhoud hebt, omdat verf kan afbladderen. Beits daarentegen gaat wat langer mee. Omdat het in het hout trekt.

Als je aan tussentijds onderhoud doet door jaarlijks je schutting te inspecteren en plaatselijk eventuele herstellingen uit te voeren gaat je schutting zelfs nog langer mee. 

Veelgestelde vragen over schutting verven of beitsen

Kun je een schutting verven?

Je kan er zeker voor kiezen om je schutting te verven in plaats van te beitsen. Weet wel dat gebeitst hout beter kan ademen dan geverfd hout. Als je voor verf kiest in plaats van beits zal je de schutting vaker moeten onderhouden om afbladderende verf en houtrot te voorkomen. 

Kun je over groene aanslag heen beitsen? 

Nee, dit is niet verstandig. Door over groene aanslag heen te beitsen kan de beits zich niet goed hechten, en kan het niet tot diep in het hout intrekken. Hierdoor beschermt de beits minder goed en kan je oneffenheden krijgen.

Verwijder groene aanslag en zaken zoals mos, schimmel en algen altijd voordat je begint met beitsen.

Hoe schutting schuren?

Een schutting schuur je het beste op met korrel 80 schuurpapier. Als je tussen beitslagen in schuurt doe je dit het beste met fijn schuurpapier. Zo kan de volgende beitslaag zich goed hechten. 

Welke kleur schutting schilderen?

In welke kleur je jouw schutting wil schilderen is geheel afhankelijk van je eigen smaak. Er zijn dekkende en transparante beitsen te vinden in tal van kleuren. Kies voor mooi mat zwart voor een strakke look of juist groen voor een frisse uitstraling. Of doe eens wat anders en ga voor hip Scandinavisch rood.

Voor iedere voorkeur valt wel een passende beits te vinden. 

Hoe vaak moet je een schutting beitsen?

Als je voor een hoge kwaliteit beits hebt gekozen en minimaal twee lagen hebt aangebracht, moet je ongeveer eens per vijf jaar je schutting opnieuw beitsen. Het is verstandig om jaarlijks even je schutting te controleren en eventueel bij te werken waar nodig. Op die manier kan je jaren plezier hebben van je beitswerk. 

Vraag advies aan vakmensen

Zelf je schutting beitsen of verven is niet zo moeilijk als je denkt, maar neemt wel veel tijd in beslag. Besteed je het werk liever uit? Vraag met onderstaand formulier vrijblijvend offertes en advies aan specialisten in jouw regio. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw schutting vakkundig van een nieuwe laag verf of beits wordt voorzien.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Schutting verven of beitsen: Hoe pak je het aan? Stappenplan