Hoe houten meubels verven? 

Door je oude meubels te verven kan je je interieur weer laten stralen. Een nieuwe verflaag kan wonderen doen. Bovendien valt het heel goed zelf te doen.

Zelf je oude meubels verven hoeft niet moeilijk te zijn. Vooral het verven van houten meubels is makkelijk gedaan. Veel meubels, zoals stoelen, tafels en kastjes, zijn meestal ook van hout gemaakt. Onderstaand stappenplan is dan ook van toepassing op houten meubels.

Het meubelstuk goed ontvetten en reinigen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het belangrijk om als eerste het te verven meubelstuk grondig te ontvetten en te reinigen. Sla deze stap zeker niet over, want verf hecht een stuk beter om een gereinigde ondergrond. Dit zorgt dus voor een mooier eindresultaat.

Reinig het meubelstuk met ontvetter of een allesreiniger en wat water. Laat het vervolgens goed drogen. 

Het schuren van het meubelstuk

Als het meubelstuk goed schoon en droog is, is het tijd om het te schuren. Ook deze voorbereidende stap is essentieel. Als je hout verft zonder het te schuren zal de verf slecht hechten waardoor de verf niet mooi egaal zal dekken. 

Schuur het meubelstuk op met middelfijn schuurpapier (bijvoorbeeld korrelgrootte 150). Heeft het meubelstuk beschadigingen? Dan kan je beginnen met grover schuurpapier, zoals korrelgrootte 80. Werk het wel dan altijd af met fijner schuurpapier. 

Na het schuren is het belangrijk dat je de meubels stofvrij maakt met een vochtige doek en water. Laat het vervolgens weer goed drogen. 

Een grondverf aanbrengen

Als het meubelstuk goed geschuurd en droog is, kan je de grondverf aanbrengen. Grondverf zorgt ervoor dat de verf nog beter hecht, maar soms wordt deze stap overgeslagen. Kies je ervoor om grondverf te gebruiken, zorg er dan voor dat je een grondverf kiest op dezelfde basis en in dezelfde kleur als je dekkende verflaag. 

Opnieuw schuren

Laat de grondverf laag goed drogen, en houd altijd de droogtijd aan die op het verfblik staat. Als de grondverf helemaal droog is kan je het meubelstuk nog eens lichtjes schuren. Doe dit met fijn schuurpapier. Maak vervolgens het oppervlak weer stofvrij. Nu ben je klaar om te verven. 

Tijd om te verven!

Dan is het eindelijk tijd om te verven! Breng je dekkende laag aan met een blokkwast, of als het om een erg groot oppervlak gaat met een roller. 

Als je een groot oppervlak moet verven, deel het oppervlak dan op in denkbeeldige vakken. Werk ‘nat in nat’, dat wil zeggen dat je de vlakken laat overlappen voordat ze drogen. Hierdoor voorkom je strepen en oneffenheden.

Het kan zijn dat het nodig is om meerdere verflagen aan te brengen. Laat de lagen altijd goed drogen volgens de tijd op het verfblik. Schuur het meubelstuk tussen de verschillende lagen lichtjes op. 

meubels schilderen

Tips voor meubels schilderen

  • Verf je een meubelstuk waar veel glazen op worden gezet zoals een eettafel, of wat op een andere manier ntensief gebruik wordt? Gebruik dan een duurzame muurverf in plaats van latexverf. Latexverf is op waterbasis en slijt sneller als het in aanraking komt met vocht van bijvoorbeeld glazen of mokken.
  • Verf niet alleen je meubels maar ook je muren om je woning direct een compleet nieuwe uistraling te geven.
  • Het is altijd beter om meerdere dunne lagen aan te brengen dan een enkele dikke laag.
  • Bij de meeste verfzaken kan je ook grondverf laten mengen in je gewenste kleur. Gebruik een grondverf in dezelfde kleur als de laklaag voor een beter dekkend resultaat.

Hoeveel kost het om meubels te verven? 

Voor het schilderen van meubels rekenen schilders meestal een uurprijs, in tegenstelling tot een prijs per vierkante meter. Deze uurprijs ligt gemiddeld rond de 30 euro. Dit is inclusief materiaalkosten.

Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de klus is het ook mogelijk om een vaste prijs met een schilder af te spreken.

Als je ervoor kiest om zelf te schilderen, vergeet dan niet dat je buiten de verf ook geld moet uitgeven aan andere materialen, zoals schilderstape, kwasten en afdekfolie. Hou er ook rekening mee dat er vaak meerdere lagen verf nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen.

Zelf je meubels verven of de klus uitbesteden? 

In principe is het goed mogelijk om zelf je meubels te schilderen. Het is geen lastige klus, maar het vereist wel wat geduld. Besteed je je kostbare tijd liever aan iets anders? Laat je meubels dan schilderen door een professional. Zo ben je er verzekerd van een prachtig eindresultaat zonder dat je jezelf zorgen hoeft te maken. 

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Meubels verven: een stappenplan waarmee je zelf aan de slag kan