Mag je je huis wit schilderen? 

Je vraagt je misschien af of het is toegestaan om zomaar je huis wit te schilderen. Goed nieuws: in principe mag je altijd je huis wit schilderen. Dit komt omdat het wit schilderen van je huis niet wordt gerekend tot een grote aanpassing aan het gebouw.

Heb je een vergunning nodig om je huis te schilderen? 

Om je huis wit te schilderen heb je dus meestal geen vergunning nodig. Er zijn wel een paar mogelijke uitzonderingen. 

Als je bijvoorbeeld kunststof kozijnen of andere kunststof delen van je huis wit wil verven kan het zijn dat je wel een vergunning nodig hebt. Voor kunststof kozijnen geldt namelijk dat ze moeten passen bij de rest van de huizen in de omgeving. 

Het kan ook zijn dat alle huizen in jouw buurt zo ontworpen zijn dat ze een zwarte gevel hebben. In dat geval kan het zijn dat het je gevel wit schilderen wel als een grote aanpassing wordt gezien.

Je doet er daarom altijd verstandig aan om voor de zekerheid even bij de gemeente langs te gaan. Op die manier weet je zeker dat je zonder zorgen aan je klus kunt beginnen. 

huis wit schilderen

Hoeveel kost het om je huis te verven?

Als je je hele gevel wil laten schilderen door een professionele schilder ben je tussen de 1.200 en 3.000 euro kwijt. Hoe hoog de kosten precies oplopen hangt af van het type huis dat je hebt. Een hoekhuis heeft bijvoorbeeld een groter schilderoppervlak, en zal daarom wat duurder zijn.

Zorg ervoor dat je goed over de prijs hebt overlegd met een schilder voor de klus begint. Voor grote opdrachten zoals het schilderen van een gevel wordt namelijk meestal gewoon een vaste prijs afgesproken op basis van jouw wensen. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. 

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf te proberen je huis te schilderen. Je zal dan enkele honderden euro’s kwijt zijn aan de verf en de schildersbenodigdheden. Bedenk wel dat het schilderen van je huis een intensieve klus is die veel van je vraagt. Om zeker te zijn van een mooi resultaat en om flink wat moeite te besparen is het dus verstandig om een specialist in te schakelen

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes
arrow Ontvang offertes

Je huis wit schilderen: voor en na

Je huis aan de buitenkant wit schilderen zorgt ervoor dat je huis weer als nieuw aanvoelt. Als je dakpannen en kozijnen een andere kleur hebben, komen ze er bovendien extra goed uit met een witte gevel.

Bovendien zorgt je gevel schilderen ervoor dat je huis beter bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Verf voor buiten is namelijk slijtvast en uv-bestendig. Je huis is met een laag witte verf goed beschermd dus!

huis wit verven

Welke verf wordt gebruikt om een huis wit te schilderen? 

Welke verf jouw huis nodig heeft hangt af van de ondergrond van de gevel. Het is daarom verstandig om een specialist in te schakelen, zodat er altijd de juiste verf wordt gebruikt.

Over het algemeen wordt er wel meestal acrylverf gebruikt. Dit is verf op waterbasis. Acryl verf is slijtvast en waterbestendig. Dit is belangrijk omdat de verf tegen weer en wind bestand moet zijn. 

Zijn er ook nadelen? 

Het grootste nadeel van het wit schilderen van je huis is het feit dat viezigheid op een witte achtergrond natuurlijk een stuk meer opvalt dan op een donkere achtergrond. Om je witte huis mooi te houden zal je dus wat vaker je gevel moeten reinigen of zelfs opnieuw schilderen. 

Door ervoor te zorgen dat je gekozen verf vuil afstotend werkt bespaar je jezelf al wat schoonmaakzorgen.

Huis wit schilderen of stucen? 

In plaats van je huis wit te laten schilderen kan je er ook voor kiezen om je huis door een stukadoor te laten stucen. Bij het schilderen van je huis zal je de bakstenen door de verf heen blijven zien. Als je echter liever een compleet gladde witte muur wil, kies je beter voor stucwerk.

Bij stucwerk wordt een muur of wand glad gemaakt met cement of specie. Op deze manier kunnen oneffenheden erg goed worden weggewerkt. Vanwege de dikke laag verstevigt het ook de wand. 

Stucwerk geeft een andere soort uitstraling dan schilderwerk. Welke van de twee het beste is hangt af van je eigen voorkeuren. 

Ook voor je gevel wit laten stucen in plaats van schilderen geldt: ga voor de zekerheid voor je even langs bij je gemeente. Zo weet je zeker dat je niet in de problemen komt. 

Vraag advies aan een professional

Je huis wit schilderen of stucen is geen simpele klus. Om verzekerd te zijn van een resultaat waar je tevreden mee bent, doe je er daarom goed aan om een professionele schilder of stucadoor in te schakelen.

Vul gratis onderstaand formulier in en ontvang snel vrijblijvende offertes van vakmensen in jouw buurt.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
 

Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Huis wit schilderen