Hoe ga je te werk?

Met de nieuwste tips leggen we stap voor stap leggen we uit hoe je het best te werk gaat. Een juiste voorbereiding is van groot belang wanneer je een bakstenen muur gaat schilderen. Anders loop je vroeg of laat tegen problemen aan en kost het heel veel moeite en tijd om dit weer te herstellen.

Wens je net wat meer informatie te krijgen over het verven van een bakstenen muur?
Vraag hier meerdere offertes aan en krijg advies op maat
arrow Ontvang offertes

Voorbereiding

Een bakstenen muur schilderen begint met goed voorbereidend werk. Om te beginnen met klussen is het essentieel dat je een stofborstel hebt.

Borstel de muur grondig af tot de muur goed schoon is. Het is belangrijk dat ook de moeilijk bereikbare plekken goed afgeborsteld worden.

Om de muur te verven zijn een blokborstel, een ronde borstel, afplaktape en een langharige roller (voor grote oppervlakken) alles wat je nodig hebt.

gereedschap-verfklus

Bekijk de voegen van de muur en repareer deze indien nodig. Na de muur goed geborsteld te hebben en eventuele reparatie te hebben toegebracht aan de voegen, plak je de randen af.

Breng vervolgens een laag primer aan op de onbeschilderde muur, dit doe je met een blok borstel.
Wanneer de primer goed is opgedroogd kan de eerste eindlaag aangebracht worden.

Tip: Bij een eventuele oude laag verf gebruik je het best een speciale verfföhn en verfkrabber om de oude verf te verwijderen.

Schilderen: bakstenen binnen- en buitenmuur


De volgende stap is het beginnen met schilderen. Ga je een bakstenen muur transparant verven of met kleur verven? Met een muurrol kun je de grote vlakken het beste schilderen terwijl je de randen en andere moeilijk bereikbare plekken afschildert met een blokborstel.

Het is van cruciaal belang om met een muurrol twee richtingen op te werken. Begin met het verven van enkele verticale strepen om deze vervolgens horizontaal uit te rollen. Hiermee zorg je voor een goede verdeling van de verf.

verven-van-een-bakstenen-muur

Rol de grote oppervlakken hierna nog een laatste keer uit van onder naar boven voor een egaal resultaat. Dit geld voor zowel een binnenmuur als een buitenmuur.

Het is belangrijk om de verf voorafgaand goed op te roeren om een monotoon kleurresultaat te krijgen. Zodra de eerste eindlaag goed gedroogd is kan de tweede en laatste eindlaag aangebracht worden. Ook ditmaal begin je de verf te kruizen en eindig je in dezelfde richting.

Tijdens dat de verf nat is dient de afplaktape al verwijderd te worden. Wanneer dit pas gedaan wordt als de verf al opgedroogd is, kan de verf beschadigd raken.

Belangrijk: De ideale temperatuur om te schilderen is tussen de 10 en 20 graden (indien het om binnen schilderen gaat). Als het te warm in de kamer is droogt de verf te snel.

Als de temperatuur weer te laag ligt kan de verf niet goed drogen of droogt de verf zelfs helemaal niet. Laat de verf dus langzaam drogen in een goede temperatuur voor het beste resultaat!

Hulp nodig bij het verven van een bakstenen muur?
Vraag hier gratis offertes aan voor advies op maat voor het verven van een bakstenen muur.

Welke verf?

Voor het verven van een bakstenen binnenmuur gebruik je een andere verfsoort dan voor het verven van een bakstenen buitenmuur.

Bij een binnenmuur kies je het best voor een speciale verf die geen vluchtige organische stoffen bevat. Deze verdampen namelijk gemakkelijk bij kamertemperatuur en blijven lang in de ruimte hangen.

Het gevolg hiervan is dat dit schadelijke voor de gezondheid van de bewoner en van de schilder is. Houdt er dus goed rekening mee dat je de juiste verf gebruikt.

Verf-kwasten-en-afplaktape

Aantal lagen

Hoeveel verflagen je aanbrengt hangt af van een aantal factoren. Een bakstenen muur heeft vaak een vrij donkere kleur. Wanneer deze met een lichte kleur geschilderd moet worden kan het goed mogelijk zijn dat er meerdere verflagen nodig zijn voor een mooi dekkend resultaat.

Ook de kwaliteit van de verf speelt hier een grote rol in. Bij goedkope verfsoorten is er een grotere kans aanwezig dat er met meerdere lagen geschilderd moet worden.

Belangrijke tip: Haal na elke verflaag de afplaktape er af wanneer de verf nog nat is. Ongeacht of er slechts één verflaag of meerdere verflagen aangebracht moeten worden, na elke laag dient de afplaktape eraf gehaald te worden.

FAQ: Kan je elke baksteen schilderen?

Een bakstenen muur schilderen begint allereerst met goed voorbereidend werkt, namelijk het aanbrengen van een goede primer.

De bakstenen en het voegwerk zijn erg poreus, zet hier dus niet direct een verflaag op. Dat zorgt er namelijk voor dat de poriën in het metselwerk trekken. Met een goede voorbereiding zou elke baksteen normaliter geschildert kunnen worden.

Welke primer voor baksteenmuur?

Alpha Aquafix van Sikkens Is de best hechtende primer voor baksteenmuren.

Welke verf voor bakstenen schouw gebruiken?

Deze bakstenen muur kun je het beste verven met een verfsoort die geen vluchtige organische stoffen bevat. De hitte die vrijkomt bij een bakstenen schouw kunnen er namelijk voor zorgen dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Let dus goed op welke verf je gebruikt.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Bakstenen muur verven: hoe ga je te werk en waar let je op?