Hout verven, welke verf moet je daarvoor gebruiken? 

Een verfklus begint natuurlijk met het kiezen van de juiste verfsoort.  Hout is compatibel met verschillende soorten verf, maar welke verf het beste is voor jouw klus hangt af van een paar factoren.

Er bestaan twee soorten verf, watergedragen verf en synthetische verf. Ga je binnen schilderen? Dan gebruik je het beste watergedragen verf.

Verf op waterbasis, ook wel acrylverf genoemd, is geurarm en kleurvast. Dit maakt de verf ideaal voor binnengebruik. Bovendien droogt acrylverf sneller dan synthetische verf.

Acrylverf kan je verkrijgen in verschillende varianten, zoals zijdeglans verf en hoogglans verf. Hoogglans verf is een geschikte keuze voor als je bijvoorbeeld kozijnen van hout gaat verven, omdat het erg slijtvast is. Zijdeglans is een mooie optie voor meubels.

Vanwege de geur en de gezondheidsrisico’s is het beter om synthetische verf enkel buitenshuis te gebruiken. Een professionele schilder zal bijvoorbeeld nooit je houten trap met synthetische verf schilderen.

Als je buiten hout gaat verven, zoals een tuinhuis, schutting of andere houten constructie die blootgesteld wordt aan de weerelementen, kan je er ook voor kiezen om beits te gebruiken. In tegenstelling tot verf trekt beits het hout in, waardoor het langer beschermd blijft tegen vocht en minder snel scheurt zoals verf dat kan doen.

Rekening houden met de houtsoort

Hou bij het kiezen van de verf ook rekening met het soort hout dat je gaat schilderen. Is het eikenhout, grenen of spaanplaat? In de praktijk is verf die geschikt is voor hout meestal compatibel met bijna alle soorten hout. Toch is het verstandig om dit altijd voor de zekerheid na te gaan. 

Het belangrijkste is om altijd verf te gebruiken die specifiek is samengesteld voor gebruik op hout. Als je bijvoorbeeld net een betonnen schutting hebt geschilderd met betonverf kan het verleidelijk zijn om je houten trap met dezelfde verf te schilderen. Voor het mooiste resultaat gebruik je echter altijd houtverf. 

Zoek je een professionele schilder?
Ontvang vrijblijvend advie en offertes

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel voor een geslaagde schilderklus. Hoe grondiger je te werk gaat in de voorbereiding, hoe beter je eindresultaat zal zijn.

Ontvetten 

Voor een goede hechting van de verf is het allereerst belangrijk om het houtoppervlak goed te ontvetten. Gebruik hiervoor een ontvetter of allesreiniger gemengd met lauwwarm water. Laat het hout hierna goed drogen voor je begint aan de volgende stap.

Schuren en schoonmaken 

Wanneer het hout goed droog is, kan je het hout schuren. Ook dit is een noodzakelijke stap om een optimale hechting van de verf te garanderen. Schuur het hout met schuurpapier dat bij het hout past. Hoe grover het hout, hoe grover de korrel van het schuurpapier.

Schuur voor het mooiste resultaat met de houtnerf mee. Maak daarna het hout goed schoon met een zachte borstel en een vochtige doek, zodat er geen stofresten overblijven.

Afplakken 

Voor je begint met schilderen is het verstandig om alles wat niet mee geschilderd moet worden af te plakken. Hierdoor heb je een strakker eindresultaat.

Primer 

Een belangrijk onderdeel van het verfproces is het aanbrengen van een grondverf, ookwel primer genoemd. Primer zorgt voor een goede hechting van je dekkende toplaag. Zorg ervoor dat je een primer gebruikt die geschikt is voor gebruik op hout. 

Het aanbrengen van de grondverf doe je nadat je het hout geschuurd hebt. Wanneer de grondverflaag droog is, schuur je het hout nogmaals lichtjes op voordat je de dekkende verflaag aanbrengt. 

Kies een grondverf in een kleur die bij de kleur van je dekkende laag past. Ook grondverf kan gemengd worden in de kleur die je nodig hebt. Zo ben je verzekerd van een mooi eindresultaat!

Het hout verven

Als het hout schoon, geschuurd en beschilderd is met een laag grondverf is het dan eindelijk tijd om de dekkende verf aan te brengen. Het hout verven is eigenlijk de gemakkelijkste stap van het verfproces.

Net als de grondverf breng je de verf aan met een kwast of een roller, afhankelijk van de grootte van het oppervlak. Schilder altijd in de richting van de houtnerf. 

Dekt de eerste laag nog niet volledig? Laat de laag houtverf drogen, schuur hem lichtjes op, en breng nog een laag aan. Het is altijd beter om twee of drie dunnere lagen aan de brengen dan één hele dikke laag. 

verf voor hout

Onbehandeld hout verven 

Ga je onbehandeld hout verven? Dat verandert eigenlijk niets aan de stappen die je moet doorlopen om hout te schilderen. Het gebruik van een goede grondverf is echter in het geval van onbehandeld hout nóg belangrijker. Ontvet het hout goed, schuur het op, behandel het met een goede kwaliteits grondverf en je bent klaar om je onbehandelde hout te schilderen. 

Tape verwijderen 

Ben je klaar met je klus? Vergeet dan bij het opruimen niet om je afplaktape te verwijderen. Door de tape te verwijderen wanneer de verf nog niet helemaal droog is voorkom je dat je per ongeluk verf meetrekt wanneer je de tape verwijderd. Bovendien kan schilderstape de muur beschadigen als het te lang blijft zitten. 

Tips 

  • Schuur en verf altijd met de houtnerf mee.
  • Het is altijd beter om meerdere dunne lagen aan te brengen dan één dikke. Hou hier dus rekening mee bij het kopen van je verf!
  • De ideale temperatuur om bij de schilderen is ongeveer 20 graden. Bij deze temperatuur droogt de verf niet te snel of te langzaam.
  • Verlucht de ruimte waar je aan het verven bent altijd goed. Dit is beter voor je gezondheid én de verf.
  • Werk goed door bij het schilderen. Als je lange pauzes neemt tijdens het verfproces kunnen er kleurverschillen ontstaan.

Veelgestelde vragen over hout schilderen

Kan muurverf op hout? 

Het is in principe mogelijk om muurverf op hout te gebruiken. Voor het mooiste en duurzaamste resultaat is het echter beter om speciale houtverf te gebruiken. 

Kan je over gelakt hout schilderen? 

Het is mogelijk om over gelakt hout heen te schilderen, mits je het gelakte hout goed schoonmaakt en schuurt voor je begint. Doe je dit niet, dan zal de verf moeilijk hechten en niet lang mooi blijven. 

Hoeveel lagen verf op hout? 

Op kaal hout heb je meestal ongeveer 3 lagen nodig. Afhankelijk van de verf die je hebt gekocht en de dekking van de kleur die je hebt gekozen kan het ook iets minder of iets meer zijn.

Hoe bescherm je Douglas hout? 

Douglas hout kan je beschermen door het te behandelen met beits. Beits dringt diep door tot in het hout en is vochtwerend maar laat het hout ook ademen. Hierdoor is het goed beschermd tegen de weerselementen.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Hout verven: verfsoorten en stappenplan