Hoe kan je een beton schutting verven? 

Het schilderen van je betonnen schutting is in feite heel makkelijk. Volg hieronder de eenvoudige stappen en voor je het weet ziet je schutting er weer uit als nieuw.

Tip: Heb je net een nieuwe beton schutting laten plaatsen? Check dan of je schutting al geverfd kan worden door een stuk tape op je schutting te plakken en dit 24 uur te laten zitten. Als er na 24 uur condens op de tape zit, bevat het beton nog te veel vocht om geschilderd te worden en kan je beter een tijdje wachten.

Stap 1: Reinigen

Is je betonnen schutting al wat ouder? Zorg er dan voor dat je de schutting grondig reinigt voor je begint met verven. 

Met een harde borstel en een mengsel van ammoniak en water kun je aanslag zoals algen en mos verwijderen.

Het is ook mogelijk om een hogedrukspuit te gebruiken. Maar neem gerust mee in je overweging dat je dan de schutting minstens een week moet laten drogen. 

Stap 2: Herstellen

Voor je begint met verven doe je er goed aan om de schutting goed te controleren op beschadigingen. Herstel eventuele schade met reparatiemortel en overschilderbare kit. Vul gaatjes met buitenshuis vulmiddel.

Stap 3: Grondlaag

Nieuw beton en beton met een open structuur zijn erg poreus en werken absorberend. Beton slorpt een stuk meer verf op dan bijvoorbeeld een houten schutting. Het is daarom verstandig om eerst een grondverf/primer aan te brengen als je een beton schutting gaat schilderen. Dit bespaart je verfkosten en zorgt er bovendien voor dat je verflaag beter hecht. 

Stap 4: Opschuren 

Laat de grondverf goed drogen. Zodra dit is gebeurd doe je er goed aan om de grondverflaag licht op te schuren voor je gaat schilderen. Na het schuren is het belangrijk dat je het oppervlak ontvet en het stof verwijdert. Dit kan je doen met een zachte borstel.

Stap 5: Beton schutting verven

Dan kan je eindelijk je beton schutting verven! Om snel grote oppervlaktes te dekken is het handig om een nylon betonverfroller te gebruiken. Voor moeilijk te bereiken plekken en hoekjes kan je een blokkwast gebruiken.

Om efficiënt te werken is het handig om de schutting in denkbeeldige oppervlaktes te verdelen. Werk van binnen naar buiten en laat de denkbeeldige vlakken overlappen. Zo kan je georganiseerd werken. 

De eerste laag verf verdun je met 5 % water. Het valt aan te raden om meer dan één verflaag aan te brengen. Hierdoor gaat de verf langer mee en krijg je een mooie, egale dekking. De verf die je gebruikt voor de tweede of zelfs derde laag hoef je niet te verdunnen.

Tussen het verven van de lagen door schuur je de gedroogde lagen op voor je de volgende laag aanbrengt. Op die manier ben je verzekerd van een goede hechting van de verf. 

Je schildert het beste bij temperaturen tussen de 10 en 20 graden Celsius. Onder de 10 graden zal de verf te langzaam of zelfs helemaal niet drogen. Bij temperaturen boven de 20 graden droogt de verf te snel, waardoor het moeilijker is om nog correcties aan te brengen bij eventuele fouten. 

Tip: Schilder ook de bovenkant van je schutting. Via de bovenkant sijpelt er namelijk regenwater de schutting binnen. Door de bovenkant ook mee te nemen in je schilderwerk minimaliseer je vochtschade aan je schutting. 

Op zoek naar een professionele schilder?
Ontvang vrijblijvend advies en offertes.
arrow Ontvang offertes

Welke verf gebruik je voor een beton schutting? 

Acrylverf is één van de meest populaire keuzes voor het verven van betonnen schuttingen. Dit komt omdat acrylverf goed tegen UV-stralen kan, een hoge kleurvastheid heeft en weinig water doorlaat. Acrylverf is verf op waterbasis.

Naast acrylverf heb je epoxy of polyurethanen (PU) verf. Dit is verf met epoxyhars of polyurethaan als basis. Deze verfsoorten zijn erg geschikt voor gebruik op beton.

Epoxy en PU verf kan je krijgen als 1-component en 2-componenten verf. 1-component verf is kant-en-klaar, en kan je zo uit de verpakking gebruiken. 2-componenten verf bestaat uit twee delen; basisverf en verharder. Voor gebruik moet je deze verf goed mengen.

Als je kiest voor 2-componenten verf is het belangrijk dat je de verf pas vlak voor gebruik mengt. Het verhardingsproces begint namelijk meteen wanneer je de verf mengt. Het voordeel van 2-componenten verf is dat het een stuk harder is dan 1-component verf en daardoor erg slijtvast is. Dit maakt het geschikt voor buitengebruik en maakt de schutting goed bestand tegen de weerselementen.

betonnen schutting schilderen

Vraag advies aan een specialist

Zoals je leest, is een beton schutting verven niet zo moeilijk. Het kan echter wel tijdrovend zijn. Om de klus snel te klaren is wel wat ervaring vereist.

Besteed je het werk daarom liever uit? Vraag via onderstaand formulier snel vrijblijvende offertes aan bij schilderspecialisten in jouw omgeving. Voor je het weet geniet je van een prachtig geverfde betonnen schutting.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Betonnen schutting verven: Hoe aanpakken? Stappenplan