Redenen om een betonvloer te verven 

Er zijn verschillende redenen om je betonvloer te verven. De vloer kan gewoonweg toe zijn aan een nieuw likje verf na intensief gebruik. Of bent zelf toe aan een nieuwe look voor je interieur. Als de betonvloer van je nieuwe woning nog onafgewerkt is, is het ook een goed idee om de vloer te verven. 

Betonverf is bovendien slijtvast, antislip en makkelijk schoon te maken. Door je betonvloer te verven heb je dus langer plezier van een mooi interieur.

Heb je een betonnen vloer in je garage? Dan is het ook verstandig om je betonvloer te verven. Met de juiste betonverf maak je dan je vloer bestendig tegen benzine en olie en intensief gebruik. Een geschilderde betonnen vloer is dus een stuk duurzamer.

Hoeveel kost het om een betonnen vloer te schilderen?

Hoeveel het precies kost om jouw betonnen vloer te laten verven door een professionele schilder hangt af van jouw specifieke situatie. In onderstaande tabel kan je echter wel een inschatting vinden van de kosten. 

Soort werkzaamhedenGemiddelde prijs
Ontvetten van de vloer€3,60 per m²
Grondverf aanbrengen€3,40 per m²
Verven van de betonvloer per laag€5,50 per m²
Kosten schilder per uurGemiddelde prijs
Uurtarief€30,- tot aan €40,- per uur
Kostprijs per m² (vierkante meter)€9,- tot aan 22,- per m²

Zelf de vloer schilderen of schilder inhuren? 

Als je betonvloer geverfd moet worden kan je het zelf doen, of ervoor kiezen om een professionele schilder in te schakelen.

Het verven van een betonvloer is een klus die in principe goed zelf te doen valt. Als je er de tijd en zin voor hebt kan je prima zelf aan de slag. 

Bedenk echter wel dat het schilderen van een betonvloer arbeidsintensief is en veel tijd kan innemen, tijd die je misschien liever aan iets anders zou willen besteden. In dat geval is het een goed idee om een professionele schilder de klus te laten klaren.

Door een professionele schilder in te schakelen ben je bovendien verzekerd van een uitstekend eindresultaat. Door de kennis en ervaring van de schilder weet je zeker dat jouw betonnen vloer op de juiste manier wordt behandeld voor het mooiste en duurzaamste resultaat. 

Bovendien heeft een vakman beschikking tot eigen materiaal. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het aanschaffen van dure verf en de juiste kwasten, dat neemt de schilder allemaal zelf mee. 

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van specialisten.
arrow Ontvang offertes

Hoe kan je een betonnen vloer verven? 

Wil je toch zelf je betonnen vloer verven? Met onderstaand stappenplan kan je makkelijk zelf aan de slag.

Stap 1. Reinig de vloer 

Allereerst is het belangrijk om de betonvloer grondig te reinigen zodat de vloer compleet schoon en vetvrij is. Dit doe je met betonreiniger. 

Kijk ook goed naar de textuur van de vloer, zeker als het een nieuwe betonvloer is die nog onbehandeld is. Een te ruwe betonvloer kan je opschuren met een staalborstel. Verwijder loszittende stukjes beton met een plamuurmes. Loszittend beton kan namelijk voor een oneffen dekking zorgen.

Een te poreuze vloer heeft een primer nodig.

Stap 2. Het aanbrengen van primer of grondverf

Wacht na het schoonmaken tot de vloer droog is. Vervolgens is het tijd om een grondverf aan te brengen. Het aanbrengen van een primer is hoeft niet altijd. Sommige soorten betonverf, zoals bepaalde soorten 2-componenten verf, hebben dit niet nodig.

Als je een poreuze betonvloer hebt is het aanbrengen van grondverf echter wel essentieel, net als voor andere verfsoorten. Door een primer aan te brengen weet je zeker dat de dekkende verflaag goed zal hechten.

Stap 3. Het aanbrengen van de betonverf. 

Wanneer de laag grondverf goed gedroogd is kan je de betonverf aanbrengen. Het is verstandig om eerst de hoeken van de vloer te verven met een kwast. Breng vervolgens in lange banen de betonverf aan met een verfroller. 

Pauzeer niet te lang tijdens het aanbrengen van de verf. Zo voorkom je strepen. Meestal is het aanbrengen van 2 lagen voldoende. Respecteer de droogtijd van de verf (dit valt terug te vinden op het verfblik) tussen het aanbrengen van de verschillende lagen.

betonvloer verven

Dingen om op te letten

  • Het volledig uitharden van een pas geverfde betonvloer duurt ongeveer een week. 24 uur na het drogen van de verf kan je wel al voorzichtig de vloer betreden, maar let erop dat je nog geen zware spullen op de vloer zet.
  • Heb je vloerverwarming? Zorg er dan voor dat deze helemaal uitstaan voor je begint met werken. Anders is het mogelijk dat de verf te snel droogt, wat voor strepen kan zorgen.
  • Een betonvloer kan alleen worden geverfd als hij helemaal is uitgedroogd. Als de vloer net nieuw gelegd is kan het dus zijn dat je even moet wachten met verven, meestal is dit zo’n 4 tot 6 weken. 
  • Je kan zelf makkelijk testen of een betonnenvloer goed droog is door een stukje plakband op de vloer aan te brengen. Verwijder het plakband na 24 uur. Als er condens op het plakband zit is de vloer nog niet droog genoeg.
  • Verwijder schilderstape altijd wanneer de verf nog niet helemaal droog is. Doe je dit niet, dan kan het verwijderen van de schilderstape de vloer beschadigen.
  • Je kan zelf uitrekenen hoeveel verf je precies nodig hebt aan de hand van de informatie op het verfblik. Op het verfblik staat altijd hoeveel m2 gedekt kan worden met de inhoud. Vergeet echter niet dat je meestal meerdere lagen verf nodig zal hebben. 

Welke verf gebruik je voor een betonvloer? 

Er zijn verschillende soorten betonvloer verf. Welke betonverf het meest geschikt is voor jouw klus hangt af van op welke manier jouw betonvloer belast wordt.

Betonverf op basis van epoxy, ofwel 2-componenten betonverf is het beste om te gebruiken voor betonnen vloeren die zwaar belast worden. Denk bijvoorbeeld aan een garagevloer.

Betonverf op basis van polyurethaan is ook een verf die gebruikt wordt voor betonvloeren die zwaar belast worden.

Betonverf op basis van acryl is een watergedragen verf die wordt gebruikt voor vloeren met een normale belasting. Acrylverf is geurloos, slijtvast en droogt snel.

Betonverf op basis van polyurethaan-alkyd is samen met acrylverf een verf die wordt gebruikt voor vloeren met een normale belasting. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Betonvloer verven: kosten en stappenplan