Wat heb je nodig om je radiator te schilderen?

Als je een radiator gaat verven heb je geen ingewikkelde dingen nodig. Hieronder hebben we een overzichtelijk lijstje gemaakt van de benodigdheden zodat je direct kan beginnen.

 • Afdekfolie
 • Schilderstape
 • Ontvetter
 • Schuurpapier
 • Verfrollers en kwasten
 • Verf 

Welke verf gebruik je voor een radiator?

Je vraagt je misschien af welke verf geschikt is om te gebruiken voor je radiator. Je radiator wordt immers intensief gebruikt en schommelt regelmatig tussen verschillende temperaturen. De verf moet hier uiteraard tegen kunnen. 

In principe kan je normale verf gebruiken om je radiator te verven. Normale verf, zoals acrylverf, is hittebestendig tot ongeveer 100 graden. Dit is hittebestendig genoeg voor een radiator. 

Vanwege de extreme temperatuurschommelingen van een radiator kan het echter toch zijn dat normale verf sneller barst of scheur dan je zou willen. Om dit te voorkomen is het beter om speciale radiatorverf te kopen.

Radiatorverf is hittebestendig tot wel 800 graden. Hierdoor kan het de fluctuerende temperaturen beter aan en heb je minder snel last van scheurtjes en vergelingen. Merken zoals Histor en Drost hebben speciale radatiorverf. 

Een goede voorbereiding: een stappenplan

Voor je begint aan je klus is het belangrijk om je voorbereiding op orde te hebben. Met een goede voorbereiding is de helft van het werk al gedaan! 

 1. Afplakken

Begin met het afplakken van de directe omgeving van de radiator. Zo voorkom je dat je per ongeluk verf krijgt op de muur of op de plinten.

 1. Ontvetten

Zorg er vervolgens voor dat je radiator grondig ontvet is. Op die manier kan de verf beter hechten. Je kan je radiator ontvetten met speciale ontvetter, maar ook met allesreiniger.

 1. Schuur de radiator en ontvet opnieuw

Schuur de radiator vervolgens goed op. Samen met het ontvetten zorgt het schuren voor een optimale hechting van de verf. Je kan hiervoor schuurpapier met een korrelgrootte van 240 gebruiken. 

Het is belangrijk om na het schuren je radiator nogmaals te ontvetten. 

Grondverf 

Het kan zijn dat je voor het verven van je radiator een grondverf nodig hebt. Of dit het geval is, is afhankelijk van de verfsoort die je hebt. Kijk daarom goed op het verfblik. Hier staat altijd op of er eerst een grondverf moet worden aangebracht, en zo ja, wat voor soort grondverf dat moet zijn.

Het is overigens op lange termijn voordelig om een grondverf te gebruiken. Grondverf zorgt voor een betere hechting van de verf, waardoor je een strakker eindresultaat behaalt en de nieuwe verflaag langer meegaat. Wees niet bang om de grondverf royaal aan te brengen.

Tijd om je oude radiator te verven!

Na deze uitgebreide voorbereiding is het dan eindelijk tijd om je radiator te verven!

Als je een grondverf hebt aangebracht, zorg er dan voor dat je de radiator nogmaals opschuurt en ontvet voor je de radiatorverf aanbrengt. Als je geen grondverf hebt gebruikt is deze extra stap uiteraard niet nodig en kan je direct de verf aanbrengen.

Je krijgt het beste resultaat door de verf in verticale banen aan te brengen. Wees zuinig met je verf. Voor een mooi egaal resultaat is het beter om meerdere dunne lagen aan te brengen dan een enkele dikke. 

Mocht één laag niet genoeg zijn voor een mooie dekking, dan is het aanbrengen van een tweede laag geen probleem. Zorg er wel voor dat de eerste laag goed droog en opnieuw opgeschuurd en ontvet is voor je de tweede laag aanbrengt.

Verwarmingsbuizen verven 

Ook je cv leidingen kunnen gewoon geverfd worden. Dit gaat op dezelfde manier in zijn werking als het verven van je radiator. Omdat verwarmingsbuizen warmer kunnen worden dan je verwarming zelf is het wel belangrijk dat je echt speciale radiatorverf gebruikt.

Zoek je een professionele schilder?
Ontvang vrijblijvend advies en offertes

Tips 

 • Zet je verwarming op tijd uit. Om een het beste resultaat te behalen moet je verwarming helemaal afgekoeld zijn, anders droogt de verf te snel. Zet je verwarming dus bijvoorbeeld al een dag op voorhand uit.
 • Plan je klus goed in. Dit is zeker belangrijk als je meerdere radiatoren wil verven. Stel een haalbare planning voor jezelf op. Respecteer de droogtijden van de verf en jaag jezelf niet op.
 • Houd rekening met de temperatuur. De ideale temperatuur om in te schilderen ligt rond de 20 graden. Bij lagere temperaturen kan het zijn dat de verf te langzaam droogt, en bij hogere temperaturen juist te snel. Hou hier dus rekening mee!
 • Laat tape niet te lang zitten. Als je gebruik hebt gemaakt van schilderstape, laat dit dan niet te lang zitten. Door de tape te verwijderen wanneer de verf nog nat is voorkom je dat je de verf als het ware meetrekt bij het verwijderen van de tape. Bovendien voorkom je schade aan je muur.

Doe-het-zelven of radiator laten verven? 

Het is goed mogelijk om zelf je radiator te verven. Hoewel het geen moeilijke klus is komt er echter wel nog wat bij kijken qua planning en tijdsbesteding. Het kan daarom fijner zijn om het verven van je radiator uit te besteden.

Een professionele schilder zorgt ervoor dat je radiator binnen een handomdraai geschilderd is zonder dat jij er verder naar om moet kijken. 

Veelgestelde vragen over radiator schilderen

Kun je een radiator met gewone verf schilderen? 

Je verwarming verven met gewone verf is zeker mogelijk. Voor het mooiste en langstdurende resultaat gebruik je echter speciale radiatorverf.

Kan watergedragen verf op een radiator? 

Ja, watergedragen verf kan worden gebruikt om een radiator. Watergedragen verf is bovendien erg kleurvast, waardoor je radiator minder snel zal vergelen, ook als hij in direct zonlicht staat.

Wat kost radiatorverf? 

Radiatorverf kost ongeveer 25,- per 750 ml. 

Hoeveel verf nodig voor een radiator?

Hoeveel verf je in totaal nodig zal hebben is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je radiator. Voor een gemiddelde radiator heb je genoeg aan ongeveer een halve liter verf. 

Hoe lang moet radiatorlak drogen? 

De droogtijd van je verf hangt af van het type verf wat je hebt gebruikt. De gemiddelde droogtijd voor radiatorlak ligt tussen de 12 en 24 uur. Kijk goed op je verfblik om zeker te zijn van de juiste droogtijd voor jouw verf. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Je radiator verven: benodigdheden en stappenplan