Hoeveel kost een schilder?

Je kan erop vertrouwen dat het laten schilderen van je woning door een professionele schilder aan al je wensen zal voldoen. Hoe vind je nu de juiste vakman voor jouw project? En, hoe bepaal je welke schilder de meest goedkope prijs hanteert volgens jouw budget?

Om hierop een beter zicht te krijgen, vind je in onderstaande tabel een overzicht met de gemiddelde kosten van een schilder.

Het betreft dan onder meer de materiële kosten, het uurtarief en de prijs per m2: Op die manier kan je vrij snel en eenvoudig offertes vergelijken, en dus de meest goedkope schilder voor jouw project kiezen.

BinnenschilderSchilderwerk prijzen (inclusief verf, materiaal en btw)
Per m²€ 25,- tot € 30,-
Per uur€ 30,- tot € 35,-
Spuitwerk per m2€ 6,- tot € 8,-
Sauswerk per m²€ 8,- tot € 12,-
BuitenschilderSchilderwerk prijzen (inclusief verf, materiaal en btw)
Per m²€ 30,- tot € 35,-
Per uur€ 35,- tot € 45,-
Ben je opzoek naar een goede schilder tegen de laagst mogelijke prijs?
Vul dan het onderstaande formulier in en vind de gewenste schilder uit jouw regio.
arrow Ontvang offertes

1. Prijs per uur of per m2?

Om de totaalprijs te berekenen hanteren schildersbedrijven vaak verschillende methodes. Kleine klussen gebeuren meestal op basis van een uurtarief.

De schilder kan dan goed inschatten hoeveel tijd er nodig zal zijn om de klus af te ronden. Zo heb je dus op voorhand al een indicatie van de totaalprijs.

Bij het schilderen van grote(re) oppervlakten is het verstandiger om een vaste prijs per vierkante meter af te spreken. Zo weet je al op voorhand hoeveel je zal betalen. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ook wanneer de schilder meer tijd nodig heeft dan verwacht.

  • Buitenschilderwerk: prijs per m² ligt tussen € 30 en € 35 en het uurtarief tussen € 35 en € 45.
  • Binnenschilderwerk: prijs per m² ligt tussen € 25 en € 30 en het uurtarief tussen € 30 en € 35.
verven-bakstenen-muur

2. Verlaagd btw-tarief

Ben je er al van op de hoogte dat er een verlaagd btw-tarief op goedkoop schilderwerk is vastgesteld door de belastingdienst? De btw-regeling is nu slechts 9% op schilderwerk.

Natuurlijk is dat een stuk lager dan de 21% die normaliter berekend wordt. Hierdoor kun je al flink besparen op de kosten van een vakman en het schilderwerk voor jouw woning.

Wél kom je enkel in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9% als jouw woning ouder is dan 2 jaar. Het geldt dus niet voor nieuwbouwwoningen.

Op de website van de belastingdienst vind je meer info over de btw-verlaging op vakmannen en schilderwerk.

Tip: Goedkope schilder gezocht? combineer dit lage btw-tarief met het in dienst nemen van een winterschilder om de kosten van een schilder zo laag mogelijk te houden. De voordeligste schilder vind je namelijk in de winter!

keuze-uit-verschillende-kleuren-voor-het-verven-van-de-muur

Voordelige schilder alternatieven: goedkoop of duurkoop?

Wat kosten goedkope schilders nou eigenlijk? En, loont het om een buitenlandse schilder in te schakelen? Niet noodzakelijk!

De afgelopen jaren werden buitenlandse schilders vaak in overweging genomen voor het laten schilderen van een woning. Dit simpelweg omdat ze vaker werken voor een lager uurtarief en prijs per m2. We krijgen dan ook regelmatig vragen als:

  • ‘Wat is het uurtarief van een buitenlandse schilder?’
  • ‘Bieden buitenlandse schilders garantie op hun schilderwerk?’
  • ‘Wat is het verschil in prijs tussen een Nederlandse schilder en bijvoorbeeld een Poolse schilder?’

Toch is dit niet noodzakelijk een goedkopere of meer rendabele oplossing. Zo ervaarden vele mensen communicatieproblemen, wat ertoe leidde dat werken regelmatig vertraging opliepen of verkeerd uitgevoerd werden.

Buitenlandse schilders gebruiken vaak ook goedkopere verf wat er dus voor zorgt dat er vaak meerdere lagen aangebracht moeten worden. Dit kost een hoop tijd, en dus ook een hoop geld!

Ten slotte zijn de belastingregels flink aangescherpt, waardoor een buitenlandse schilder vandaag net zoveel kost als een Nederlandse schilder.

Wil je goedkoop uit de verf komen maar wel een professionele vakman inhuren?
Vraag dan de offertes aan een bespaar maximaal op jouw schilderklus.

Schilder in het zwart?

Ook kiezen voor een zwart betaalde schilder is af te raden. Zij bieden namelijk geen garantie op het geleverde werk en kun je geen aanspraak maken op je verzekering indien er iets mis gaat.

Kortom, opteren voor een goedkope schilder waarop je geen btw en dergelijke meer betaalt, is gewoon riskant. Voor de beste schilder ga je dus beter in zee met een erkende schilder.

schilder-in-het-zwart-of-beter-in-het-wit

Hoe vindt je de goedkoopste schilder? Tips

Een goedkope vakkundige schilder houdt de schilderwerk prijzen zo laag mogelijk door een hoge korting te bieden of door meerdere schilderklussen in de omgeving te combineren.

Op die manier bespaar je onder meer flink op de reistijdkosten of voorrijkosten van de schilder. Ook wordt de combinatie van een andere klus meegerekend in het uurtarief van de schilder. 

Onderstaande tips kunnen je alvast ook helpen om de kosten voor het schilderen van je oudere of nieuwbouwwoning zo laag mogelijk te houden. Zo kosten vakkundige schilders dus bijna evenveel als een zwart betaalde schilder!

Tip 1: Wat kan je zelf doen?

Door de schilder mee te helpen met voorbereidende taken kun je op schilderwerk besparen. Gaat de schilder de kozijnen schilderen? Plak dan ramen van tevoren af, zodat de schilder snel kan beginnen.

Schuur de oppervlaktes af waar de schilder zal werken. Het scheelt een hoop werktijd voor de schilder en voor jou een hoop kosten. 

Extra tip meehelpen schilder: Overleg eerst met de schilder of er voorbereidende werkzaamheden zijn waarmee je kunt helpen. Zo verspil je geen tijd en overbodig werk.

schilderklus-zelf-uitvoeren-verf-en-gereedschap

Tip 2: Combineer schilderwerken

Het is voor elke schilder aantrekkelijk om meerdere klussen in eenzelfde omgeving achter elkaar uit te voeren. Zorg voor goedkoop schilderwerk door schilderklussen eventueel te combineren met die van buren en andere buurtbewoners. Op die manier hoeft de schilder maar eenmaal voorrijkosten in rekening te brengen.

Ook hoeft er dan bijvoorbeeld maar eenmalig extra materiaal en/of een steiger gehaald te worden.

Verder is het een goed idee om de schilder zo veel mogelijk in één keer te laten schilderen. Ook hiermee bespaar je enorm op onnodige kosten.

professionele-vakman-is-aan-het-schilderen

Extra tip goedkoop schilderwerk: Het is voor een schilder interessant om meerdere klussen in één omgeving aangeboden te krijgen. Je kan in dat geval mogelijk een kwantumkorting krijgen. Betaalbaar laten schilderen doe je door zo veel mogelijk klussen te laten uitvoeren in jouw regio!

Tip 3: Plan je schilderwerken zorgvuldig

De meeste schilders hebben winters minder schilderklussen, waardoor ze elke klus met beide handen toegrijpen voor een minimale prijs. Het kan dan ook heel interessant zijn om een winterschilder te overwegen.

Een ‘winterschilder’ levert dezelfde kwaliteit als een schilder die het werk in de andere seizoenen doet. Iedere professionele schilder is sowieso ook winters in staat goed werk te leveren en zal geen onnodige risico’s nemen. De optimale kwaliteit blijft dus ten allen tijde gegarandeerd.

Ook tijdens de hoge zomers is dit het geval. Veel mensen zijn in die periode op vakantie en er is bouwvakantie. Wederom een rustige periode voor schilders. Het is dan ook zeker de moeite waard om in deze periode contact op te nemen met een schilder en prijzen op te vragen.

Goedkope schilders vindt je met de juiste timing!

blauwe-verf-voor-de-muur-met-rolborstel

Extra tip voor een goedkopere schilder: Op zoek naar een goedkope schilder zo vlak voor de zomer of winter? Wij raden je dan zeker aan om alvast de uitvoerdatum zomer of winter in te geven.

Je ontvangt dan een overzicht van de prijzen en andere informatie zodat je al een goed beeld hebt van wat je kunt verwachten. Ook heb je meer dan genoeg tijd om de juiste schilder te kiezen.

Met behulp van deze tips kost een goedkope schilder vaak zelfs minder dan een zwart betaalde schilder. Zo zorg je ervoor dat je de juiste schilder inschakelt voor jouw situatie!

Tip 4: Keurmerken

Betrouwbare schilder gezocht? De beste schilders zijn in het bezit van keurmerken. Het is van groot belang om te kijken of de schilderexpert uit jouw regio daarover beschikt.

Zo moeten schilders aan strenge eisen voldoen om een keurmerk toegekend te krijgen. De consument heeft veel voordeel bij een samenwerking met een vakman die in het bezit is van keurmerken.

Één daarvan is dat het werk goed volgens planning hoort te worden uitgevoerd. Maar ook dat er sprake is van een garantieregeling bij eventueel faillissement.

De bekendste keurmerken zijn: De Betere Schilder, AF-erkend, VGO-keur en Keurmerk Kwaliteitsvakman.

Bedrijf zonder keurmerk?

Hoewel een keurmerk staat voor gediplomeerde schilders die kwalitatief werk garanderen, betekent dat niet dat schildersbedrijven zonder een keurmerk geen topkwaliteit leveren.

Wel is het belangrijk om goede afspraken te maken over de garantie en de tijd die een schilder nodig heeft om de klus uit te voeren.

Snel een kwalitatief, goedkoop schildersbedrijf vinden? Vergelijk en bespaar kosten

Voor meer informatie over de prijzen van verschillende schilders of schilderwerken kun je 1 of meerdere vrijblijvende offertes aanvragen via onderstaand offerteformulier.

Vergelijk verschillende soorten schilders en prijsvoorstellen om dit af te toetsen aan jouw budget. Zo vind je de voordeligste schilder en betaal je nooit te veel!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Goedkope schilder: prijzen en tips + Waarop letten?