Hoeveel kost je dakkapel schilderen?

Het is natuurlijk allereerst belangrijk om te weten wat de kosten zijn van een dakkapel laten schilderen. Het is echter moeilijk om daar een concreet antwoord op te geven. De exacte prijs hangt namelijk van jouw specifieke situatie af.

Zaken die invloed hebben op de totaalprijs zijn bijvoorbeeld:

  • Het materiaal waar de dakkapel van is gemaakt (hout, kunststof, aluminium)
  • De staat van de dakkapel
  • De afmetingen van de dakkapel
  • De bereikbaarheid van de dakkapel

Er zijn dus veel factoren die de prijs kunnen beinvloeden. Je mag er echter vanuit gaan dat de gemiddelde prijs voor het laten schilderen van je dakkapel tussen de 500 en 1.000 euro zal liggen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag advies aan vakmannen
arrow Ontvang offertes

Je dakkapel schilderen: de voordelen

Buitenschilderwerk krijgt uiteenlopende weersomstandigheden te verduren. Je dakkapel is hier geen uitzondering op. Door regen, wind en zon kunnen er scheurtjes ontstaan in het schilderwerk.

Een nieuwe verflaag biedt bescherming tegen de weersinvloeden. Als er echter scheurtjes in de verf komen kan er water binnendringen. Dit leidt tot houtrot of zelfs lekkage. 

Als je de dakkapel onder handen laat nemen door een vakspecialist kan je dakkapel weer 5 tot 6 jaar mee. Stel het schilderen van je dakkapel daarom niet uit! Uiteindelijk kost achterstallig onderhoud je meer dan het regelmatig laten bijwerken van je buitenschilderwerk. 

Buiten de beschermende voordelen die het laten schilderen van je dakkapel meebrengt is het natuurlijk ook gewoon mooi om een strak geverfde dakkapel te hebben. Als je eens zin hebt in wat anders is het bovendien leuk om je dakkapel in een nieuwe kleur te laten verven.

dakkapel schilderen

Stap voor stap zelf je dakkapel schilderen

Je kan er voor kiezen om te proberen zelf je dakkapel te schilderen. Weet je niet goed hoe je aan zo’n klus moet beginnen? We hebben een stappenplan voor je opgesteld om je op weg te helpen.

1. Huur een steiger

Om een dakkapel te kunnen schilderen moet je vaak hoog werken. Voor je eigen veiligheid doe je er daarom goed aan om een steiger te huren. Zo kan je comfortabel schilderen.

2. Inspecteer de dakkapel

Voer voor je begint een grondige inspectie uit. Controleer of de boeiboorden onder het dak nog in goede staat verkeren. Als er sprake is van blaasjes, verkleuringen of afbladderende verf moet de ondergrond eerst worden gerepareerd.

3. Verwijder oude verf

Als er sprake is van beschadigingen moet de oude verflaag eerst verwijderd worden voor er opnieuw geschilderd kan worden. Kleine beschadigingen kan je repareren met vulmiddel.

4. Schuur en ontvet de dakkapel

Voor je begint met verven is het belangrijk om de dakkapel te schuren en te ontvetten. Doe dit met een schuurmachine en ontvettingsmiddel. Laat de dakkapel daarna goed drogen.

5. Breng een grondverf aan

Behandel de dakkapel met een grondverf die geschikt is voor het soort materiaal waar de dakkapel van is gemaakt. Dankzij een laag grondverf kan de verf beter hechten.

6. Tijd om te schilderen

Schuur de laag grondverf nog eens op nadat ze gedroogd is. Nu kan je beginnen met je dakkapel schilderen. Voor een mooier resultaat breng je minimaal twee lagen dekkende verf aan. Schuur de dakkapel tussen de verschillende lagen lichtjes op.

Je dakkapel laten schilderen of het zelf doen?

Het schilderen van een dakkapel is een tijdrovende en arbeidsintensieve klus. Kies je ervoor om het zelf te doen, dan kan je ervan uitgaan dat het minimaal een paar dagen zal duren voor je klaar bent. 

Voor een beginnende doe-het-zelver kan het bovendien een lastige klus zijn vanwege de hoogte waarop hij moet worden uitgevoerd. Voor het schilderen van een dakkapel is er een steiger nodig of een tuigje met een zekering zoals op de afbeelding hieronder.

dakkapel schilderen

Het schilderwerk uitbesteden is dan ook een begrijpelijke keuze. Door een erkend schildersbedrijf je dakkepel te laten schilderen ben je ervan verzekerd dat de klus vakkundig én veilig gebeurt.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang offertes van vakmensen in je buurt

Welke verf heb je nodig? 

Welke verf er wordt gebruikt voor een dakkapel is afhankelijk van het materiaal waar de dakkapel van is gemaakt. 

Houten dakkapellen zijn meestal al voorzien van een laag grondverf. Voor een houten dakkapel volstaat in principe dus een dekkende verf die geschikt is voor buiten. Acrylverf is hier een populaire keuze voor.

Een kunststof of aluminium dakkapel heeft wel altijd een grondverf nodig. Anders is het onmogelijk voor de verf om zich aan het materiaal te hechten. 

Als je een professionele schilder inschakelt zal de schilder uiteraard eigen verf meenemen. 

dakkapel schilderen

Schilderen met of zonder steiger?

Om veiligheidsredenen is het verstandig om je dakkapel te schilderen met een steiger. In plaats van een steiger kan je ook gebruik maken van een tuigje waarmee je jezelf zekert. Dit vereist echter meer ervaring en is niet heel geschikt voor de gemiddelde amateuristische klusser.

Kies je voor een steiger dan is het verstandig om daar ook een uitwijkconsole bij te huren. Samen wordt dit een uitwijksteiger genoemd. Een uitwijkconsole is een hulpmiddel om je dakkapel te bereiken. De uitwijkconsole wordt bevestigd aan de steiger. 

Uitwijksteigers zijn zo gemaakt dat je geen schade oploopt aan je dakkapel terwijl je die schildert. Het is belangrijk dat het T-stuk van de steiger, ook wel de stempel genoemd, rust op het dak tijdens het gebruik. Dit zorgt namelijk voor de stabiliteit die je nodig hebt.

Onderhoud van je dakkapel 

Nadat je dakkapel opnieuw is geschilderd wil je natuurlijk zo lang mogelijk van dit schilderwerk genieten. Het is daarom belangrijk om je buitenschilderwerk goed te onderhouden.

Buitenschilderwerk krijgt iedere dag regen, wind en zon te verduren. Dit zorgt voor slijtage. Bovendien kan het hechten van zand aan de dakkapel leiden tot houtrot. 

Controleer daarom de dakkapel regelmatig. Let bij je controle op verkleuringen en blaasjes in het schilderwerk. 

Je kan zelf slijtage tegengaan door regelmatig je dakkapel te reinigen.

Je schilderwerk onderhouden kan ook door een professionele schilder worden gedaan. Zo hoef je zelf het dak niet op. In plaats daarvan zal de schilder periodiek het schilderwerk controleren en zal je laten weten wanneer er herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden.

dakkapellen laten schilderen
kosten dakkapel schilderen

Veelgestelde vragen over dakkapel schilderen

Hoe schilder ik veilig een dakkapel?

In het artikel kan je een uitgebreid stappenplan vinden. Hieronder vind je het nogmaals kort samengevat.

  1. Huur een steiger
  2. Inspecteer de dakkapel
  3. Verwijder de oude verflaag
  4. Schuren en ontvetten
  5. Breng een grondverf aan
  6. Schilder je dakkapel

Welke verf voor dakkapel?

Voor een dakkapel gebruik je verf die geschikt is voor buitenschilderwerk. Een goed voorbeeld is acrylverf. 

Hoe vaak dakkapel schilderen?

Je dakkapel moet je ongeveer iedere 5 tot 6 jaar opnieuw laten schilderen. Controleer ondertussen je dakkapel goed. Zorg ervoor dat de dakkapel onderhouden wordt. 

Kun je een kunststof dakkapel verven?

Het verven van een kunststof dakkapellen vergt iets meer moeite, maar het is zeker mogelijk. Om kunststof te verven moet er grondig geschuurd worden en een goede grondverf gebruikt worden. 

Vraag advies aan specialisten

De beste hulp is hulp op maat. Met onderstaand formulier ontvang je snel vrijblijvend advies en offertes van vakmensen in jouw buurt. Zo is de klus voor je het weet geklaard!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Dakkapel schilderen: stappenplan en kosten