9% btw in plaats van 21% btw

Sinds 2009 geldt er een nieuwe btw regeling voor verschillende schilderwerkzaamheden. In plaats van een regulier btw tarief van 21% is er voor schilderwerk sprake van een laag btw tarief van slechts 9%. Door deze gunstige btw regeling kunt u wel honderden euro´s besparen wanneer u kiest voor een professionele schilder. 

Let op: verwar het huidige verlaagde tarief niet met het vroegere verlaagde tarief. Vroeger was het verlaagde btw tarief 6%. Dit is helaas niet meer het geval. Sinds 1 januari 2019 is dit verhoogd naar 9%.

Gelukkig is dit nog steeds een stuk lager dan het gebruikelijke tarief, en valt er dus genoeg te besparen!

Welke schilderwerken vallen onder het lage btw tarief?

Het schilderen van uw woning valt dus onder het verlaagde btw tarief. Maar u kunt op nog meer manieren kosten besparen. Zo vallen onder andere de voorbereidende werkzaamheden van het schilderwerk, de materiaalkosten, lakken, vernissen en beitsen, en voorbehandelingen onder het lage btw tarief.

Het schuren en lakken van parket– en houtvloeren kan ook onder het lage btw tarief van 9% vallen, mits de vloer bouwkundig onderdeel uitmaakt van de woning.

De btw verlaging is van toepassing op binnen– en buitenwerkzaamheden. Of het dus nou uw trap is die opnieuw in de verf moet worden gezet, of uw gevel, u kunt op veel verschillende manieren besparen met het lage btw tarief.

Bovendien is er niet alleen sprake van een laag btw tarief als u direct een schilder inschakelt voor uw werkzaamheden, maar is het verlaagde btw tarief van 9% ook van toepassing op bijvoorbeeld aannemers en klusbedrijven die uw schilderwerk opknappen.

9% btw: een overzicht

Om het duidelijk voor je op een rijtje te zetten vind je hieronder een korte opsomming van werkzaamheden waar je slechts 9% btw over betaalt.

 • Het voorbereiden van schilderwerk
 • Voorbehandelingswerkzaamheden
 • Vernissen, beitsen en lakverven
 • Het aanbrengen van flakes op vloeren en trappen
 • Het aanbrengen van een gietvloer of coatingvloer
btw tarief schilderwerk

Aan welke voorwaarden moet worden voldaan om te profiteren?

Om gebruik te maken van het lage tarief van 9% moeten er aan slechts twee voorwaarden worden voldaan. Ten eerste moet de woning ouder zijn dan twee jaar. Als u recentelijk in een nieuwbouwwoning bent ingetrokken betaalt u jammer genoeg dus het reguliere btw tarief.

De twee jaar worden gerekend vanaf het moment dat de nieuwbouwwoning in gebruik wordt genomen. Ten tweede moeten de werkzaamheden direct gerelateerd zijn aan het schilderen. Hierover leest u hieronder meer.

Goed om te weten: De btw verlaging is van toepassing op zowel koopwoningen als huurwoningen. Zolang de woning aan de bovenstaande eisen voldoet kunt u gebruik maken van de lage btw regeling, ongeacht het type woning. Je hoeft dus geen huiseigenaar te zijn om te kunnen profiteren van deze regeling.

Wanneer is er sprake van 21% btw?

Er valt op veel werkzaamheden dus veel te besparen. Helaas is soms ook het reguliere btw tarief van 21% geldig. U betaalt 21% btw als de werkzaamheden niet gerelateerd genoeg zijn aan schilderwerk. Als u bijvoorbeeld graag uw ramen en kozijnen wil laten schilderen is er sprake het verlaagde btw tarief van 9%. Maar als u deze ramen en kozijnen wil laten vervangen, dan betaalt u gewoon een btw tarief van 21%.

Ook over werkzaamheden zoals kitwerk, het plaatsen van glas, betonreparaties, etc. betaalt u 21% btw. Zoals eerder genoemd is het ook belangrijk dat uw woning ouder is dan 2 jaar. Is dit niet het geval, dan betaalt u ook over schilderwerk het reguliere btw tarief.

21% btw : een overzicht

Hieronder vind je een kleine opsomming van werkzaamheden waar je het gebruikelijke tarief over betaalt.

 • Het herstellen van voegwerk
 • Het aanbrengen van glas
 • Metselwerk aanbrengen
 • Het behandelen van stenen, metalen en betonnen ondergronden door middel van stralen, impregnatie en injectie
 • Ondergrondsherstel
 • Het aanbrengen van wrapfolie
 • Kelders vochtvrij maken
 • Betonreparaties

Bespaar door schilderwerk offertes te vergelijken

Er valt niet alleen te besparen met het lage btw tarief. Op bobex.nl kunt u snel en vrijblijvend verschillende offertes ontvangen voor de schilderwerkzaamheden die u nodig hebt. Hierdoor kunt u altijd vakkundige en voordelige vakmensen vinden die passen bij uw wensen. 

Ga zorgvuldig te werk wanneer je offertes vergelijkt. Lees alles wat er in de offerte staat, inclusief de kleine lettertjes. Zorg er ook voor dat alle afspraken die gemaakt worden op papier staan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Btw schilderwerk