Inhoud
Hoe duur is een dakkapel?
De gemiddelde prijs voor een dakkapel ligt tussen de € 7.900 en € 12.000, inclusief plaatsing en BTW. Deze prijzen zijn gebaseerd op een dakkapel tussen 2 en 5 meter, gemaakt van kunststof, hout of houtlook. Dit soort dakkapellen zijn het meest gekozen, waardoor deze kosten goed werken als gemiddelde. De precieze prijs is afhankelijk van het gekozen materiaal en afmeting. Het onderhoud van de dakkapel zal enkele honderden euros per jaar zijn.
Hoe kun je een dakkapel financieren?
Er zijn drie manieren waarop je het beste een dakkapel kunt financieren. Deze hebben allemaal hun eigen voorwaarden en aandachtspunten, waardoor het belangrijk is de voordelen en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Het gaat hier om de volgende financieringsopties:
- Hypotheek verhogen
- Lening afsluiten
- Spaargeld investeren
Is een dakkapel aftrekbaar van de belasting?
De investering in een dakkapel is op zichzelf niet aftrekbaar bij de Belastingdienst. Ook als je de aankoop volledig met eigen geld doet, kun je dit niet als aftrekpost gebruiken. Je kunt daarentegen wel aftrekbare kosten krijgen wanneer je een verbouwingsdepot hebt afgesloten voor een dakkapel. Hierbij kun je de rente die je betaalt voor maximaal 2 jaar opgeven als aftrekpost. Controleer altijd de huidige belastingregels om het maximale voordeel te behalen.
Kun je subsidies inzetten voor een dakkapel?
Er zijn geen subsidies beschikbaar voor een dakkapel plaatsen. Vaak kun je ook geen subsidies gebruiken voor het isoleren van de nieuwe dakkapel: de ISDE subsidie heeft bijvoorbeeld als regel dat deze niet gebruikt kan worden voor een uitbreiding van de woning. Een bestaande dakkapel kan soms wel subsidie krijgen voor isolatie, maar een nieuwe dakkapel zal niet in aanmerking komen voor landelijke subsidie. Je kunt echter wel kijken of er subsidies vanuit de gemeente of provincie zijn die je kunt aanvragen.
Hypotheek gebruiken voor dakkapel financieren
De hypotheek geeft een aantal mogelijkheden om een dakkapel te financieren, die je op verschillende momenten kan inzetten. Zo kun je bij het afsluiten ervoor kiezen om een bouwdepot op te zetten, je kunt tijdens de looptijd de overwaarde van je huis inzetten voor een verhoogde hypotheek, of een tweede hypotheek afsluiten.
De hypotheek verhogen bij overwaarde
Wanneer je een hypotheek hebt die lager is dan de waarde van je woning, is het soms mogelijk om deze te verhogen. Dit kan zonder een notaris wanneer je eerder een hypotheek hebt afgesloten voor een lager bedrag dan je bij de notaris hebt laten inschrijven en je bij de huidige hypotheekverstrekker blijft. Wil je de hypotheek verhogen op basis van de huidige overwaarde of de toekomstige waardeverhoging die de dakkapel zal brengen? Dan moet je meestal wel naar de notaris en komen deze extra kosten er ook nog bij.
Een tweede hypotheek afsluiten
Kun je de eerste hypotheek niet verhogen, dan is een tweede hypotheek afsluiten soms mogelijk. Ook hier geldt de voorwaarde dat je niet meer dan 100% van de woningwaarde mag lenen, dus je hebt ook overwaarde nodig bij een tweede hypotheek. Wat de beste optie voor jouw financiële situatie is, kan nogal verschillen. Daarom is het slim om een hypotheekadviseur in te schakelen wanneer je de dakkapel wilt financieren door middel van je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek aan te vragen.
Bouwdepot bij de hypotheek afsluiten
Ben je meteen bij de aankoop van een nieuwe woning van plan om te gaan verbouwen? Dit is belangrijk om mee te nemen in de besprekingen voor een hypotheek, want je kunt vaak bij de hypotheek een bouwdepot aanvragen, waarbij je de overgebleven ruimte van de hypotheek in een aparte rekening kunt laten zetten. Hiervan kun je verbouwingen zoals een dakkapel dan financieren. Je kunt meestal twee jaar gebruik maken van het bouwdepot, en deze wordt berekend op basis van hoe veel je woning waard zal zijn na de verbouwingen. Let wel, dit is dus alleen een mogelijkheid wanneer je de hypotheek nog moet afsluiten. Het voordeel van een bouwdepot is dat je gebruik kunt maken van de gunstige belastingregels bij hypotheken en je dus geen extra kosten hoeft te betalen.
Geld lenen voor de dakkapel
Ook buiten de hypotheek om kun je geld lenen om de dakkapel mee te financieren. Vaak betaal je een hogere rente hiervoor, maar je hebt minder bijkomende kosten, waardoor beide opties financieel voordelig kunnen zijn. Je kunt ervoor kiezen een persoonlijke lening af te sluiten bij de bank, of een doorlopend krediet wanneer je meer financiële ruimte nodig hebt. Sommige dakkapel fabrikanten zullen ook de mogelijkheid bieden om de dakkapel op afbetaling te kopen.
Doorlopend krediet aanvragen
Bij een doorlopend krediet heb je zelf de vrijheid hoeveel je opneemt. Je spreekt wel een limiet af met de bank voor je het doorlopende krediet afsluit, maar je kunt naderhand zelf besluiten hoeveel je hiervan nodig hebt. Dit is daarom erg handig wanneer je een verbouwing in meerdere delen laat doen. Je kunt dan eerst bijvoorbeeld de dakkapel laten plaatsen, een tijdje aflossingen doen en daarna verder gaan met zonnepanelen of dakisolatie. Een nadeel hiervan is dat de rente variabel is, maar over het algemeen zal een doorlopend krediet voordeliger zijn dan andere soorten leningen omdat je niet per se over het maximale leenbedrag de rente hoeft te betalen.
Persoonlijke lening voor de kosten
Een persoonlijke lening is vaak slim wanneer je alleen maar de dakkapel wilt financieren. Je weet meteen wat het maximale bedrag is dat je moet lenen, het is makkelijk om het aantal maanden van de looptijd hierdoor af te spreken en er is sprake van een vaste rente. Dit alles zorgt ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent zodra je een persoonlijke lening afsluit voor de financiering. Een nadeel is wel dat de rente hiervan vaak hoger ligt, waardoor je extra kosten maakt.
Dakkapel op afbetaling kopen
In sommige gevallen is het mogelijk om een dakkapel op afbetaling te kopen. Je maakt dan een afspraak met de leverancier over hoe lang je de tijd hebt om de dakkapel af te betalen, wat het rente percentage zal zijn en hoeveel je per maand moet betalen. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een normale lening, maar deze is specifiek bij de fabrikant of leverancier waar je de dakkapel hebt gekocht. Niet iedereen biedt deze optie aan, maar het is zeker een mogelijkheid om naar te kijken wanneer je de leverancier uit moet kiezen.
Financieren met spaargeld
Als je liever niet wilt lenen of niet met banken in zee wilt gaan voor financieringsmogelijkheden, dan kun je ook altijd de investering met je eigen geld doen. Vaak gebruiken mensen hier hun spaargeld voor. Je mist hierbij wel de aftrekposten die bij de hypotheek en bouwdepots komen, maar je hoeft geen lening af te sluiten en hebt dan ook niet te maken met maandelijkse terugbetalingen, waardoor je geen extra zorgen hebt.
Dakkapel financieren: gratis offertes
Het is belangrijk om te weten hoe je de dakkapel wilt financieren, maar ook voor hoeveel geld je deze moet financieren. Door vrijblijvend offertes op te vragen met onderstaand formulier weet je precies hoeveel de klus gaat kosten en wanneer je de financiering rond moet hebben.