Beveiligingssysteem: je huis beveiligen met een alarmsysteem

Een alarmsysteem beschermt een huis, bezittingen en personen tegen criminaliteit. Een modern systeem kan een brede reeks camera's en detectoren bevatten. Lees hier alles over de mogelijkheden en kosten van een alarmsysteem.

Bescherm je huis of je bedrijf
Er zijn goede redenen om je huis (of je bedrijfspand) te beschermen met een alarmsysteem. Inbrekers blijven nieuwe manieren vinden om woningen binnen te dringen en waardevolle goederen mee te nemen. Ook andere vormen van criminaliteit, zoals vandalisme, overvallen en diefstal door werknemers en gasten, komen helaas voor.

Veel opties
Er bestaan tegenwoodig heel wat opties om je huis te beschermen tegen inbraak of schade. Je kan dan ook systemen op maat van je wensen laten maken, al dan niet uitgerust met alarmen of camera’s.

Complete beveiliging
Een compleet alarmsysteem beschermt je pand, je spullen en je gezin of werknemers bovendien tegen andere gevaren. Denk maar aan de potentiële gevolgen van brand, koolmonoxidevergiftiging, waterschade door lekkage of leidingbreuk en andere incidenten. Dankzij een alarmsysteem kan je deze ellende direct opmerken of zelfs voorkomen. Zo verminder je de opgelopen schade of de risico's op persoonlijk letsel sterk. En ook al gebeurt er jarenlang niks (laten we het hopen!) dan is de mentale rust en zekerheid die een alarminstallatie je geeft eigenlijk onbetaalbaar.

Alarmsystemen: soorten
beveiligingssysteem

Er zijn een paar verschillende typen alarmsystemen, die we hier zullen bespreken. Voor bijna elk systeem geldt dat het een combinatie van apparaten is die met elkaar verbonden zijn. Vaak is er een recorder die alle meldingen van de sensoren en detectoren vastlegt en opneemt. Deze centrale recorder zorgt bij sommige systemen ook voor de stroomvoorziening. Binnen dit systeem kunnen veel verschillende detectoren worden aangesloten. Van camera's tot rookmelders, en van sonische alarmen tot DNA-sprays.

Enkel alarmsysteem

Een huisalarm zonder camera's is een goedkope manier om je huis of bedrijf stukken veiliger te maken. Dit systeem bevat verschillende detectoren die bescherming bieden tegen criminaliteit, ongevallen en schade. De meldingen kunnen worden doorgezet naar een app, naar de computer van een persoonlijke of particuliere beveiliger, of naar een centrale meldkamer. Zo kan de melding worden opgevolgd met een controle of een bericht naar de hulpdiensten.

Veel alarmsystemen worden geleverd met een selectie detectoren en een centrale recorder. Je kan het systeem dan naar eigen inzicht uitbreiden met méér detectoren (tot een bepaalde omvang). Dit zijn de populairste soorten detectoren die beschikbaar zijn voor een alarminstallatie.

 • Beveiligingscamera's: zie de volgende paragraaf voor uitgebreide informatie over een alarmsysteem met camera detectie.
 • Bewegingsmelders: deze sensoren merken het als er iemand binnen het bereik komt. De betere melders zijn in staat om spelende kinderen en bewegende dieren te negeren, zodat je minder valse meldingen krijgt.
 • Rookdetectoren: merken de rook van een beginnende brand op.
 • Hittemelders: merken de hitte van een beginnende brand op. Geschikt voor ruimtes waarin van nature rook voorkomt, zoals garages en werkplaatsen.
 • Vochtdetectoren: merken vocht op dat door overstroming, lekkage of kapotte leidingen binnenkomt. Kunnen schade aan droge goederen, meubels en boeken voorkomen.
 • Glasbreukmelders: worden op een ruit bevestigd en merken het als de ruit wordt ingeslagen.
 • CO-melders: apparaatjes die het voorkomen van het levensgevaarlijke, onzichtbare gas koolmonoxide op tijd kunnen opmerken.
 • Sonisch alarm: een geluidsalarm dat afgaat als één van de detectoren van het alarmsysteem iets opmerkt. Sommige apparaten (zoals rookmelders) hebben hun eigen geluidsalarm.
 • Schijnwerpers: felle lampen die aangaan als er een detectie plaatsvindt. Ze zorgen dat het terrein of het huis in het licht komt te staan en jagen eventuele inbrekers weg.
 • Rookgenerator: een apparaat dat binnenshuis wordt gebruikt. Als er een detectie plaatsvindt zetten ze de kamer snel vol met een dikke witte rook, zodat een inbreker letterlijk geen hand voor ogen ziet.
 • DNA-spray: deze apparaten besproeien een binnendringer met kleine tags die nog lang na het incident herkend kunnen worden.

Alarmsysteem met camera

Eén van de meest populaire types beveiligingssystemen gebruikt én camera's én detectoren. Alle bovenstaande apparaatjes kunnen met een onbedraad of draadloos alarmsysteem met camera verbonden worden. Laten we hier even naar de kenmerken en voordelen van de beschikbare camera's kijken.

Camera's zijn de populairste en misschien wel de beste detectoren binnen een modern alarmsysteem. De camera's van nu bieden grote voordelen vergeleken met de korrelige zwart-witcamera's van een paar decennia terug.

 • Beveiligingscamera's leveren HD-beeld in kleur. Deze beelden zijn zo nauwkeurig dat ze een geweldige inschatting kunnen geven van het risico van een situatie. Als er een incident plaatsvindt zijn ze bovendien heel goed bruikbaar om de verdachte op te sporen.
 • Afhankelijk van het type kan een camera bediend worden op afstand. Jij of je beveiligingsteam kan de camera draaien om je terrein af te zoeken en inzoomen op details.
 • Veel camera's van een professioneel alarmsysteem huis geven ook in het pikdonker een goed beeld op grote afstand. Zeker op een slecht verlicht terrein is zo'n camera met infraroodtechnologie een echte aanwinst.

Er zijn een paar verschillende typen camera's voor een particulier beveiligingssysteem.


 • Bullet camera – de goedkoopste variant. Bullet camera's zijn vrij fors lijken, een beetje op een spotje en vallen goed op, waardoor ze ook criminelen afschrikken. Ze hebben een beperkte kijkhoek maar een groot bereik. Vaak worden deze camera's aan een gevel, plafond, paal of boom bevestigd. Ze zijn meestal niet op afstand bedienbaar.
 • Dome camera – een kleinere en meer veelzijdige camera. De dome camera bestaat uit een stevige doorzichtige halve bol waarin een camera ronddraait. De camera kan automatisch draaien en daardoor een goed overzicht van een groot gebied geven. Duurdere dome camera's zijn ook op afstand bedienbaar.
 • IR-camera – elke soort camera die (ook) nachtzicht levert. Hoe ver het bereik van deze camera in het donker is hangt af van de kwaliteit.
 • IP-camera – elk type camera dat zijn beelden naar de recorder verstuurt via een draadloos en beveiligd internetnetwerk.

Enkel bewakingscamera’s
beste alarmsysteem huis

Een nieuwe vondst is een beveiligingssysteem dat alleen camera's bevat. De beelden worden live gestreamd naar een app en opgeslagen, zodat je je camerabeelden altijd en overal kan bekijken. Je hebt hierbij dus geen centrale recorder: de camera's werken autonoom. Alle typen camera's die we in de vorige paragraaf hebben genoemd kunnen in dit systeem zitten.

Een nadeel van dit type beveiliging is dat je er geen andere detectoren (rookmelders, bewegingsdetectoren etc) op kan aansluiten. Als je bijvoorbeeld ook een glasbreukmelder of een geluidsalarm erbij wilt nemen, moet je een apart los alarmsysteem kopen.

Kiezen voor een bedraad of een draadloos beveiligingssysteem

Je kan alarmsystemen nog op een andere manier indelen: namelijk of ze bedraad of onbedraad zijn. Hier een korte uitleg.

 • Een bedraad alarmsysteem is verbonden met kabels, vaak ethernetkabels. Die leveren stroom en geven detecties door. Dit systeem is vrij goedkoop en kampt nooit met lege batterijen. Wel kan het systeem centraal gesaboteerd worden en is het lastiger te installeren.
 • Een draadloos alarmsysteem werkt met losse apparaatjes die allemaal op een batterij werken. Ze sturen beelden en detecties door via Wifi, een IP-protocol of een andere draadloze verbinding. Dit systeem is makkelijk te installeren en flexibel, maar iets duurder. Bovendien moeten de batterijen van elk apparaatje af en toe vervangen worden.
 • Een hybride systeem heeft detectoren die via betrouwbare bekabeling werken, maar ook back-up batterijen bevatten voor als de stroomvoorziening uitvalt.

Wat kosten alarmsystemen?

De prijs van alarmsystemen hangt af van het type (alleen camera's, alleen alarmen of beide), hoe uitgebreid het systeem is en of het systeem bedraad of draadloos is. Er is veel keuze op deze markt en het is moeilijk om een nauwkeurige prijsopgave te geven. Dit is een indicatie van de beginprijzen.


Type alarmsysteem Gemiddelde prijs
Eenvoudig systeem met alleen detectoren en een alarm  rond de €250
Een losse beveiligingscamera (zonder alarmsysteem)  rond de €50
Een eenvoudig systeem met detectoren, een alarm én geïntegreerde camera's rond de €350

Dan kan je nog kiezen tussen bedrade en onbedrade systemen. Een bedraad alarmsysteem is ongeveer 10% goedkoper dan een draadloos systeem. Een hybride systeem is ongeveer 10% duurder dan een draadloos systeem.

Dit zijn de kosten voor een alarmsysteem zonder abonnement bij een meldkamer of beveiligingsdienst. Zo'n abonnement begint vanaf €175 per jaar.

Je alarmsysteem laten installeren door een professional

Professionele beveiligingsexperts kunnen je helpen om de best mogelijke beveiliging van je huis of bedrijf te krijgen. Zij monteren alle onderdelen van je alarmsysteem op de plekken waar ze de beste detectie kunnen doen. Ze verbinden alle kabels en electronica met elkaar en zorgen dat jij weet hoe je het systeem bedient en afleest. Bovendien kunnen professionals je ook tips geven om je pand en terrein nóg beter te beveiligen.

Het aanvragen van offertes helpt je om snel de beste vakman te vinden. Daar kies je het meest uitgebreide en best gerecenseerde systeem uit. Ook krijg je dan vaak een prijsopgave voor de installatie op jouw locatie. Vraag nu een paar vrijblijvende offertes aan, en je krijgt een uitstekend beeld van wat jouw persoonlijke alarmsysteem kost.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welk type beveiligingssysteem wenst u?
2*. Welk type gebouw wenst u te beveiligen?
3*. Wat is de totale oppervlakte van de te beveiligen ruimtes?
4. Wanneer dient de installatie te gebeuren?
5. Wanneer bent u het gemakkelijkst bereikbaar?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Beveiligingssysteem