Wat kost een infraroodcamera?

Een infraroodcamera is ideaal om jouw woning of bedrijf ’s nachts te beveiligen. Op deze pagina kom je alles te weten over de prijs, de werking en het nut van een infraroodcamera. We vliegen er meteen in met het allerbelangrijkste… de prijs!

Wanneer je een degelijke infraroodcamera aanschaft en deze professioneel laat installeren, kom je gemiddeld op een totaalkost van 500 à 700 euro. Er zijn natuurlijk heel wat factoren die deze prijs kunnen beïnvloeden. Die lijsten we hieronder even voor je op.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Er is heel wat verschil in kwaliteit op de markt van infraroodcamera’s. Voor een kwaliteitscamera betaal je natuurlijk wat extra. Functies zoals de werkingsmethode, het systeemtype, de lichtgevoeligheidsgraad en de kwaliteit van het materiaal zijn de voornaamste verschillen die de prijs kunnen beïnvloeden. Hieronder geven we jou meer informatie over die verschillen. Hou hier zeker rekening mee bij de keuze voor jouw infraroodcamera.

  • Actief vs. Passief infraroodregistratie: Sommige camera’s maken gebruik van actief infrarooddetectoren, wat bestaat uit een lichtbron met een infraroodfilter. Kies zeker niet voor een dergelijk systeem, want deze zijn makkelijk te manipuleren door, aan de hand van andere lichtbronnen, tegenlicht te geven. Kies daarom voor een camera met passieve infraroodregistratie, waarbij de unieke stralingsenergie van een indringer wordt geregistreerd. Dergelijke registratie is niet of zeer moeilijk te saboteren.
  • Analoog vs. Digitaal systeem: Goedkopere systemen gebruiken vaak een combinatie van een analoog en digitaal camerasysteem. Je kiest toch best voor een volledig digitaal systeem wanneer je duidelijke beelden in nacht wil kunnen registreren.
  • Lichtgevoeligheidsgraad: Goede beeldkwaliteit hangt af van de lichtgevoeligheid. Voor een grote lichtgevoeligheid, heb je een lage verlichtingssterkte nodig. Dat wordt uitgedrukt in lux. Wil je een zo optimaal beeld mogelijk? Kies dan voor een lage lux.
  • Kwaliteit van de mechanische filter: Met een goede mechanische filter wordt er gewisseld tussen beeld in kleur overdag en zwart-wit beelden bij onvoldoende licht.
  • Aantal LEDs. Hoe meer leds jouw infraroodcamera ter beschikking heeft, hoe beter het nachtzicht is en hoe verder het reikt. Weeg het aantal leds goed af aan jouw specifieke situatie. Wanneer jouw nachtzicht te zwak is voor de afstand die je wilt filmen, valt er niets waar te nemen uit jouw donkere beelden. Bij een te sterk nachtzicht voor de afstand die je wilt filmen, zullen jouw beelden overbelicht zijn. Wil je zowel van een grote als van een korte afstand kunnen filmen? Kies dan voor Array leds, die voorkomen onder- en overbelichting.

Nu weet je exact wat je zoekt in een infraroodcamera. Hou rekening met jouw behoeften en budget bij de keuze voor een infraroodcamera, en vraag advies aan een specialist.

Wat is een infraroodcamera en hoe werkt het?

Een infraroodcamera werkt met warmtestraling, maar de werking verschilt naargelang het met actieve of passieve detectoren werkt.

  • In het geval van actieve detectoren wordt infrarood licht uitgezonden, wat onzichtbaar is voor het blote oog. Zo krijg je beeld waarop toch te zien is wat er gebeurt. Helaas betekent dat er bij tegenlicht weinig te zien valt, en inbrekers dus gewoon met een zaklamp goed beeld kunnen verhinderen.
  • Bij passief infrarood (PIR) worden infrarood signalen enkel ontvangen, niet uitgezonden. Het is niet de camera, maar personen die zich in jouw woning bevinden die infrarood signalen uitzenden. Elk object dat warmte uitstraalt, zendt namelijk infrarood signalen uit. Jouw PIR camera creëert een detectieveld die beweging registreert. Wanneer een object zich van de ene naar de andere zone verplaatst, gaat het alarm af. PIR is tegenwoordig de standaard werkingsmethode voor infraroodcamera’s en is veel betrouwbaarder dan actief infraroodcamerasystemen.

In welke omstandigheden kies je voor een infraroodcamera?

Waarom kies jij best voor een infraroodcamerasysteem? Er zijn heel wat voordelen aan een infraroodcamera verbonden. Soms combineert het zelfs het beste van beide werelden door zowel de voordelen van een standaardcamerasysteem met de voordelen van infraroodcamerasysteem te combineren. We lijsten hier kort de voordelen van een infraroodsysteem voor jou op:

  • Een infraroodcamera schittert natuurlijk vooral vanwege zijn sterke prestaties bij weinig of kunstmatig licht. Op zo’n momenten doet een infraroodcamerasysteem het veel beter dan een standaard camerabeeld. Met een goede infraroodcamera heb je zo kwaliteitsvol zwart-wit beeld waar de werkwijze en inbrekers mogelijk duidelijk zichtbaar zijn.
  • Bovendien kunnen infraroodcamera’s vaak automatisch wisselen tussen de infraroodfunctie bij onvoldoende natuurlijk licht en een standaard camerabeeld bij voldoende natuurlijk licht.
  • In combinatie met een alarmsysteem biedt een infraroodcamera het grote voordeel dat het alarm enkel afgaat wanneer een warmtelichaam (vb. een persoon) zich van de ene zone naar de andere verplaatst. Dat wil zeggen dat het bewegen van bijvoorbeeld gordijnen of een toeslaande deur het alarm niet kan doen afgaan, in tegenstelling tot een standaard bewegingscamera.

Vraag professioneel advies aan een beveiligingsexpert

Welke soort camera het beste is, hangt natuurlijk van jouw situatie af. Vraag daarom advies aan een specialist. Zij kunnen een risicoanalyse uitvoeren en jouw situatie duidelijk en volledig in kaart brengen. Zo weet je bijvoorbeeld exact waar er best camera’s moeten worden gemonteerd en waar de zwakke plekken zich aan jouw woning bevinden. Wil je jouw infraroodcamerasysteem koppelen aan een alarmsysteem? Ook daar zocht een vakman probleemloos voor. Zo kan je je steeds op je beide oren slapen!

Wil je de kosten voor een veiligere woning zoveel mogelijk drukken terwijl je professionele advies en kwaliteitsvolle installatie bent verzekerd? Vergelijk dan offertes van beveiligingsexperten in jouw buurt! Bekijk op jouw gemak alle offertes en maak een doordachte keuze wanneer het jou past. Twijfel niet en vraag hier een gratis en vrijblijvende offerte aan bij vakmannen in jouw buurt.

Alarmsysteem
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Infrarood camera