Waterverzachters: type besturingssystemen

Onder de verschillende waterverzachters kunnen we het onderscheid maken tussen twee types als het op besturing aankomt. Er zijn enerzijds ontharders die werken zonder elektriciteit en anderzijds met elektriciteit:

  • Mechanische, volume-gestuurde waterverzachters
  • Elektronische, tijdsgestuurde waterverzachters

Mechanische waterverzachters

Deze waterverzachters functioneren op basis van waterdruk. Wanneer er een bepaalde hoeveelheid water verbruikt is, spoelen of regenereren ze zichzelf automatisch. De uitgaande stroom bevat een watermeter, een soort schroef die als het ware een klok aanstuurt en de hoeveelheid onthard water die aanwezig is opmeet. Eens de klok een bepaalde stand bereikt, wordt de regeneratie uitgevoerd.

In vergelijking met de elektronische waterverzachters is deze manier van ontharden een stuk goedkoper. Daartegenover springen ze wel heel wat minder efficiënt om met de hulpstoffen water en zout. Het zout is een must om de filter te kunnen spoelen, zodat die in staat is om z’n werk te blijven doen. Verder spoelt een mechanisch systeem op een vast moment, waardoor die veel statischer van karakter is. Het valt bijgevolg al eens voor dat er gespoeld wordt wanneer er geen water verbruikt wordt, wat zorgt voor een onnodige verspilling van water en zout. Dit type waterverzachter is ten zeerste aan te bevelen aan mensen die heel standvastig zijn in hun verbruik.

Soort waterontharder

Elektronische waterverzachters

Dit type van ontharders springt een pak efficiënter om met energie. De spoelingen worden pas uitgevoerd als de filter verzadigd is. Elektronische waterverzachters zijn ideaal voor mensen die een onregelmatig verbruikspatroon hanteren. Er wordt noch overbodig gespoeld noch zout verspild. Het efficiëntere gebruik gaat gepaard met een duurdere prijs.

Waterverzachters: soorten toepassingen

Dat niet alle waterverzachters hetzelfde type van besturingssysteem hebben, kwam je zonet al te weten. Daarnaast kunnen we waterverzachters ook onderscheiden op het gebied van soorten toepassingen.

Huishoudelijke waterverzachters

Een waterverzachter is een prima hulpmiddel om je woning van zacht water te bevoorraden. Waterverzachters voor particulieren hebben vaak een inhoud van 30 liter. Het spreekt voor zich dat de grotere huishoudens nood hebben aan een groter systeem. Huishoudelijke ontharders zijn uitgerust met een ingebouwd zoutreservoir en een harscilinder. Ze worden meestal in de kelder of in de garage geplaatst, meteen achter de watermeter.

Professionele waterverzachters

Waterverzachters kunnen eveneens hun nut bewijzen voor kleine bedrijven. Voor dokters, scholen, hotels, restaurants, etc. kan het een wereld van verschik maken. Professionele waterverzachters hebben dezelfde werking als huishoudelijke waterverzachters, maar dan met een grotere capaciteit.

Industriële waterverzachters

Evenals bij kleine bedrijven kunnen grotere bedrijven ook genieten van waterverzachters in de vorm van industriële types die perfect afgestemd zijn op grote gebouwen. Industriële ontharders hebben en grote capaciteit en meerdere harscilinders. Ze zijn geknipt voor ziekenhuizen, industriële bedrijven en volledige appartementsblokken.

De werking mag dan wel te vergelijken zijn met die van huishoudelijke en professionele waterverzachters, maar toch leveren ze zacht water in grotere hoeveelheden en aan een sneller tempo.

Simplex en Duplex waterontharders

Mensen vragen zich vaak af welk type ontharder het meest geschikt is. Het is moeilijk om daar een sluitend antwoord op te geven, aangezien het voornamelijk afhangt van het waterverbruik en de hardheid van het water. Sommige toestellen zijn uitgerust met een harscilinder, andere dan weer met twee of meer. Voor de meeste huishoudens volstaat een toestel met een cilinder, ook wel een simplex systeem genaamd.

Simplex waterverzachters komen het best tot hun recht bij een gematigd verbruik van water. Een waterverzachter moet namelijk op bepaalde momenten kunnen genereren om optimaal te blijven werken.

In geval van een lager verbruik is het voldoende om het systeem ’s nachts te laten genereren, zodat je overdag weer over voldoende water kan beschikken. Als je twijfelt, doe je er goed aan om aan te kloppen bij een specialist. Die zal je zeker de info kunnen verschaffen die je nodig hebt.

Een systeem met twee harscilinders wordt een duplex systeem geheten. De ene cilinder spoelt het water, terwijl de andere doorgaat met water te ontharden. Het grote voordeel hieraan is dat er zelfs tijdens het regeneratieproces onthard water voorradig is. Het proces duurt tussen de 10 en de 20 minuten. Duplex systemen worden vooral gebruikt wanneer er nood is aan een continu levering van veel water.

Waterverzachters met aparte modules

Waterverzachters die niet omgebouwd hoeven te worden, bezorgen je in zekere zin flexibiliteit omdat het zoutreservoir er niet aan bevestigd is. Dat komt van pas in ruimtes waar er slechts beperkt plaats is voor de installatie, denk bijvoorbeeld maar aan appartementen en studio’s.

Compacte waterverzachters

Deze soort van waterverzachters nemen weinig plaats in door hun compacte karakter en zijn op het lijf geschreven bij single huishoudens. Het is overigens mogelijk om ze gewoon in een kast te plaatsen.

Soorten waterverzachters

Waterverzachter: prijs per type besturing en toepassing

De prijzen van waterverzachters zijn logischerwijs afhankelijk van het type en de soort. In onderstaande tabel vind je een handig overzicht terug van de prijs per soort.

Soort waterverzachter Prijs
Elektrische waterverzachter €900-€1500
Mechanische waterverzachter €700-€1000
Waterontharder met zoutblokken €1800-€2000
Duplex waterontharder €1400-€1600

Op het eerste zicht lijken deze bedragen aan de hoge kant te liggen, maar je moet het zien als een investering op lange termijn. Je zal er enkel maar baat bij hebben dat je, door eenmalig dit bedrag te betalen, je huishoudelijke toestellen zoals de vaatwasser en het wasmachine verzekert van een aanzienlijk langere levensduur. Wanneer je dergelijke toestellen sneller moet vervangen, zal het uiteindelijke kostenplaatje veel hoger komen te liggen.

Vergelijk offertes van erkende vakmannen

Om volledig zeker te zijn van de juiste deal aan de beste prijs, kan het zeker en vast geen kwaad om de deskundige hulp van erkende vakmannen in te schakelen. Bobex biedt je bovendien maar al te graag een helpende hand in die zoektocht: via Bobex.be krijg je de mogelijkheid aangeboden om verschillende offertes op te vragen, wat een enorme hulp kan betekenen in het maken van de juiste keuze wat waterverzachter en installateur betreft.

Waterontharder
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Soorten waterverzachters