Inhoud
Wat zijn de kosten van ongediertebestrijding?
Wat kost ongediertebestrijding? Ongedierte bestrijden kan 50 tot meer dan 300 euro kosten. Een ongediertebestrijder inschakelen kost je gemiddeld 90 euro.
Wat bepaalt nu hoeveel je precies betaalt voor het bestrijden van ongedierte? Er zijn meerdere prijsbepalende factoren.
- Soort ongedierte. Eerst en vooral zal het type ongedierte een rol spelen in de prijsbepaling. Elk soort ongedierte vraagt om een andere aanpak, waarvoor ook andere materialen nodig zijn. De bestrijding van ratten, muizen en andere knaagdieren verschilt bijvoorbeeld sterk van de nodige behandeling voor muggen, mieren of een wespennest.
- Bestrijdingsmethode. Een ongediertebestrijder kan eenzelfde ongedierteprobleem op verschillende manieren behandelen. Daarnaast kan een preventieve behandeling voor muizen bijvoorbeeld andere kosten met zich meebrengen dan de bestrijding van ratten.
- Grootte en omvang van het probleem. Een heuse mierenplaag bestrijden vergt meer tijd, werk en middelen dan het bestrijden van een klein aantal mieren of muizen. Ook het oppervlak dat het ongedierte heeft ingenomen, kan een rol spelen in de prijsbepaling. Hoe langer je wacht met het aanpakken van het ongedierteprobleem en hoe verder het probleem zich verspreidt, hoe duurder het behandelen.
- Aantal behandelingen. Effectieve ongediertebestrijding kan een tijdje duren. Is het probleem na een enkele bestrijdingsbehandeling verholpen? Dan komt dat natuurlijk goedkoper uit dan wanneer je de ongediertebestrijder verschillende keren moet inschakelen.
De prijs voor ongediertebestrijding bestaat uit meerdere elementen. Je betaalt uiteraard voor de gebruikte bestrijdingsmiddelen, maar ook voor de werkuren en eventuele voorrijkosten van de bestrijder.
Wanneer is ongediertebestrijding gratis?
In bepaalde gevallen kun je de gemeente inschakelen om het ongedierte gratis te laten bestrijden. Denk maar aan het laten verwijderen van een wespennest. De gemeente schakelt de brandweer in om het nest te verwijderen. Jij hoeft zelf niet te betalen voor de ongediertebestrijding of de bestrijdingsmiddelen. Houd er wel rekening mee dat niet elke gemeente dat soort dienstverlening aanbiedt.
Het spreekt voor zich dat je ook niet hoeft te betalen voor het bestrijden van ongedierte in een openbare ruimte. Als huurder draag je de kosten voor ongediertebestrijding enkel als de kosten gering zijn en/of wanneer je door overmacht met ongedierte te maken krijgt.
Soorten ongediertebestrijding
Verschillende soorten ongedierte moeten om een andere manier bestreden worden. Een overzicht van de aanpak en kosten voor het bestrijden van verschillende plagen.
1. Insecten en wespen
Voor het laten bestrijden van insecten en wespen mag je rekenen op een prijskaartje van 50 tot 150 euro. Je kunt zelf gebruik maken van kleverige velletjes (bijvoorbeeld een lijmstrip), korrels, sprays, insectenlampen of zelfs ultrasone ongediertebestrijding.
2. Mollen, kakkerlakken, muizen en ratten
Mollen, kakkerlakken, muizen en ratten zijn enkele van de meest voorkomende soorten ongedierte. Je betaalt gemiddeld 65 tot 95 euro voor een bestrijding. Een ongediertebestrijder analyseert het probleem, stelt een behandelplan op, en gaat voor het verdrijven of uitroeien van de plaagdieren.
3. Houtworm, boktor en bedwants
Houtwormen, boktorren en bedwantsen zijn de duurste beestjes om te laten bestrijden. Je mag rekenen op een prijs van gemiddeld 300 euro. De aanpak van en kosten voor de specialist zullen afhangen van de grootte van de plaag en het getroffen oppervlak.
4. Ongedierteplaag
Welk ongedierte je ook laat bestrijden, een heuse plaag aanpakken kost meer dan het bestrijden van een klein ongedierteprobleem. Een grote muizen-, ratten-, mollen- of kakkerlakkenplaag bestrijden kost bijvoorbeeld al snel meer dan 150 euro.
Hoe ongedierte voorkomen? Hoe krijg je ongedierte weg? Slimme tips
De beste manier om overlast door ongedierte en kosten voor ongediertebestrijding te vermijden? Ongedierte voorkomen! Met deze tips vermijd je dat het ongedierte je woning binnenkomt.
- Houd je huis schoon. Je huis regelmatig schoonmaken en goed onderhouden, maakt een enorm verschil. Schenk in het bijzonder aandacht aan stoffige, donkere hoekjes. Vermijd vocht, laat geen vuile vaat of etensresten op het aanrecht staan, en zet je vuilnis veilig weg in afgesloten bakken.
- Dicht naden en kieren. Klein ongedierte kan zich gemakkelijk verschuilen tussen naden en kieren in je woning. Denk maar aan bedwantsen, mieren en zelfs muizen. Door de naden te dichten, ontneem je ze hun verblijfplaatsen.
- Houd de omgeving rond je woning netjes. Ongedierte verschuilt zich graag op een beschutte, warme plek. Vermijd dus dat het ongedierte zich rondom je woning kan nestelen door ook de omgeving rond je huis net te houden.
- Voedsel veilig bewaren. Etensresten (ook van je huisdieren!) trekken ongedierte aan. Berg etensresten dus netjes op in afgesloten bakken, of gooi ze in een goed afgesloten vuilnisbak. Je vuilnisbakken, koelkast en voorraadkast regelmatig schoonmaken kan ook geen kwaad.
- Beperk luchtvochtigheid en zorg voor goede ventilatie. Het meeste ongedierte houdt van een warme, vochtige omgeving. Zorg daarom voor goede ventilatie, en houd de luchtvochtigheid in huis laag.
- Behandel houten elementen. Heel wat ongedierte komt af op onbehandeld hout (denk maar aan houtwormen, wespen of de boktor). Er is een groot aantal behandelingen te vinden waarmee je houten elementen en voorwerpen kunt beschermen. Behandel alle houten oppervlakken preventief met bijvoorbeeld olie, was of beits.
Ongediertebestrijding: zelf aanpakken of een expert inschakelen?
Niemand staat te springen om gedoe met bedwantsen, ratten, muizen of andere plaagdieren. Maar ga je best zelf aan de slag met ongediertebestrijding, of doe je toch beter beroep op een professionele bestrijder?
1. Zelf ongedierte bestrijden
Zelf aan ongediertebestrijding doen kan wat goedkoper uitdraaien. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar waarmee je overlast door ongedierte kunt beperken.
2. Ongediertebestrijder inschakelen
Voor een grote plaag, een hardnekkig probleem, of een ongedierteplaag die een bedreiging vormt voor jouw gezondheid en die van je huisgenoten, is het verstandig om een professionele bestrijder in te schakelen.
Een specialist zorgt voor een doeltreffende bestrijding, heeft toegang tot professionele bestrijdingsmiddelen en weet precies hoe je ongedierte uit je woning kunt weren.
Je betaalt, op het eerste zicht, wat meer voor een professional. Houd er wel rekening mee dat de meeste vrij verkrijgbare middelen lang niet zo effectief zijn. De kans bestaat dat je een behandeling meerdere keren moet herhalen om een resultaat te zien. De kosten voor die middelen stapelen zich na verloop van tijd ook op.
Bovendien kan een professional na een inspectie ook duidelijk aangeven welke factoren het probleem in de hand werken. Zo bestrijdt hij of zij niet enkel de plaag, maar zorgt die er ook voor dat je in de toekomst niet opnieuw te maken krijgt met ongedierte.
Bespaartips: Lokale ongediertebestrijders inschakelen is vaak goedkoper. Daarnaast bieden de meeste bestrijders een gratis inspectie van je woning. De beste manier om kosten te besparen? Verschillende offertes van bestrijders vergelijken.
Effectieve ongediertebestrijding? Vergelijk tarieven en maak komaf met elk soort ongedierte
Of je nu een beginnende vlooienplaag tijdig aan wilt pakken, zilvervisjes wilt bestrijden, geplaagd wordt door kakkerlakken of last hebt van knaagdieren: een professional helpt je het probleem snel en doeltreffend te verhelpen.
Ben je op zoek naar een bestrijder in jouw omgeving? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo krijg je een beeld van de totale kosten, en vind je in een handomdraai de oplossing voor jouw probleem – en dat aan een eerlijke prijs!