Inhoud
Wat is een energielabel voor woningen?
Met een energielabel kun je nagaan hoe energiezuinig een woning is. Zo weet je wat de energieprestatie van het huis is en hoe veel of hoe weinig energie er verbruikt wordt. Om te bepalen welk label jouw woning heeft, wordt er gekeken naar de huidige isolatie, eventuele zonnepanelen en ander installaties. Vervolgens krijg je een rapport met daarin alle informatie over het energielabel van de woning:
- Hoe goed is de woning geïsoleerd?
- Wordt er nog gebruikt gemaakt van een aardgasaansluiting?
- Welke installaties voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie zijn er?
- Wat is de warmtebehoefte van de woning?
- Welke aanpassingen kunnen er gedaan worden om de energieprestatie te verbeteren?
De mogelijke aanpassingen die in het rapport vermeld staan, zijn bijvoorbeeld het verbeteren van de isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp. Ook wordt er vermeld of het mogelijk is om van het gas af te gaan.
Wat is een goed energielabel voor een woning?
De energielabels lopen van label A tot en met G. Een woning met een energielabel A++++ is het meest energiezuinig. In dit geval zijn er geen aanpassingen nodig. Een woning met een G-energielabel is het minst energiezuinig, waardoor er nog veel aanpassingen gedaan kunnen worden.
Wanneer is een energielabel verplicht?
Wanneer woningeigenaren een huis verkopen of verhuren, zijn ze verplicht om een energielabel beschikbaar te stellen. Ook wanneer je als woningeigenaar een nieuw huis laat bouwen, is een energielabel verplicht. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een monument of ander bijzonder gebouw. Controleer dit altijd even van tevoren.
Hoe weet je welk energielabel je huis heeft?
Als je niet weet welk energielabel je woning heeft, kun je ze aanvragen bij een energieadviseur. Om een goede energieadviseur te vinden, kun je via ons formulier offertes aanvragen en vergelijken.
Heb je een specialist gevonden? Dan komt deze langs voor een woningopname. De adviseur zal het energielabel berekenen op locatie, waarna je na afloop een rapport ontvangt.
Benodigde informatie voor de aanvraag
Wanneer je het energielabel van je woning aanvraagt en een energieadviseur laat langskomen, is het belangrijk dat je de benodigde informatie over je woning aanlevert. Denk hierbij aan schriftelijk bewijs van eventuele verduurzamingsmaatregelen, zoals facturen en andere documentatie.
Ook gegevens van mogelijke maatregelen die eerdere bewoners hebben genomen, moet je aanleveren, net zoals de bouwtekeningen van de woning.
Wat kost een energielabel aanvragen?
De kosten voor het aanvragen van een energielabel verschillen per energieadviseur, maar zijn gemiddeld € 300. De daadwerkelijk kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type woning, de beschikbare documenten en hoe lang de energieadviseur bezig is met de woningopname.
Waarom een energielabel belangrijk is
Voor het aanvragen van een energielabel moet je wat stappen zetten, maar gelukkig levert het je ook veel op. Wat zijn de voordelen van het aanvragen van het energielabel van je woning? We hebben ze voor je op een rijtje gezet:
- Direct inzicht in de energiezuinigheid van de woning
- Goede indicatie van de energierekening
- Tips en voorbeelden van energiezuinige aanpassingen
- Een goed energielabel helpt bij de verkoop of verhuur van een woning
Vind een goede energieadviseur met gratis offertes
Wil je weten hoe energiezuinig je huis is? Laat dan een energieadviseur langskomen om het energielabel van je woning te bepalen. Vul ons formulier in en kom in contact met verschillende energieadviseurs in de buurt. Ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen.