Wat kost een sarkingdak?

Een sarkingdak laten plaatsen kost doorgaans iets meer dan een dakisolatie langs de binnenkant van je dak of een zoldervloerisolatie. Bij het plaatsen van een sarkingdak moet de volledige dakbedekking verwijderd worden om dan pas de isolatieplaten tussen de spanten te leggen. Wel is het zo dat een sarkingdak heel lang meegaat indien het goed geïnstalleerd wordt. Bovendien kan je tot 50% besparen op je energierekening als je dak geïsoleerd is. Het kost dus wel wat meer, maar je hebt het snel terug verdiend en kan er dan nog jaren plezier van hebben.

Hier krijg je een overzicht van de kosten voor een sarkingdak, zonder montagekosten:

Type dak Prijs m²
Hellend dak langs de buitenkant isoleren €40 – €60
Plat dak langs de buitenkant isoleren €70 – €115

Wat is een sarkingdak?

Wanneer je je dak van de buitenkant in de plaats van langs de binnenkant laat isoleren, heb je een sarkingdak. Een sarkingdak is een interessante investering voor je woning, zeker als je al van plan was om je dakbedekking te vervangen. In de meeste gevallen is het een beter idee om een nieuwe dakbedekking te kiezen, of de oude volledig te laten reinigen.

Bij een sarkingdak worden er isolerende platen uit PUR, PIR of een ander hardschuim bovenop de spanten geplaatst. Daarop worden het onderdak, de tengellatten en de nieuwe dakbedekking bevestigd. Je verliest dus helemaal geen ruimte onder het dak omdat alles langs de buitenkant wordt gezet.

Dankzij een sarkingdak kan je wel 50 jaar lang genieten van een goed geïsoleerd huis. Laat je sarkingdak plaatsen door vakmensen met de nodige ervaring, zo weet je zeker dat je woning in goed handen is en dat het lang meegaat.

Wat is een sarkingdak?

Wat zijn de voor-en nadelen

Twijfel je om een sarkingdak te laten plaatsen? Hier heb je de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen van een sarkingdak:

  • Het neemt geen ruimte binnenshuis in beslag.
  • Zeer goede thermische isolatiekwaliteit.
  • Het is duurzaam: een sarkingdak kan wel 50 jaar meegaan.
  • Je bespaart energie.
  • Tijdens de werken kan je gewoon thuis blijven wonen.
  • De plaatsing verloopt vlot.
  • Je isolatie bestaat uit één onderdeel, zo heb je minder kans op koudebruggen.  

Nadelen van een sarkingdak:

  • De plaatsing vergt kennis en ervaring. Zoek dus de juiste vakman voor je sarkingdak.
  • Het is iets duurder dan isolatie aan de binnenkant van het dak.
  • Je hebt minder geluidsisolatie omdat het harde materiaal minder goed lawaai absorbeert dan vezelrijke isolatiematerialen. 

Hoe wordt een sarkingdak opgebouwd?

Bij een sarkingdak wordt het isolatiemateriaal langs de buitenkant van het dak geplaatst. Gaat het om een renovatie, dan moet de dakbedekking er eerst worden afgenomen. Bij een nieuwbouw kan je er voor kiezen om direct een sarkingdak te nemen.

Wanneer de dakconstructie vrij is, wordt er eerst een dampscherm over het dak gespannen. Dat dampscherm ligt op de spanten van het dak en zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal wordt beschermd tegen vocht en damp van binnenshuis. Op het dampscherm worden de isolatieplaten gelegd en aan elkaar bevestigd. Op de platen komt nog een folie, die de isolatie beschermt tegen weer en wind. Die folie wordt het onderdak genoemd. Het onderdak houdt dus vocht van buitenaf tegen, maar laat vocht van binnenuit vrij. Vervolgens worden er nieuwe tengellatten bevestigd met lange schroeven die tot ongeveer 6 cm diep in de spanten komen. De schroeven gaan dus door de tengellatten, het onderdak, het isolatiemateriaal en het dampscherm. Op die manier wordt alles goed vastgehouden en is het sarkingdak bestand tegen hevige windstoten. 

Als laatste stap worden de panlatten gelegd en kan er aan de afwerking worden begonnen. Meestal wordt er een volledig nieuwe dakbedekking gelegd bij een sarkingdak.

Tegenwoordig zijn er ook zelfdragende isolatieplaten op de markt. Dat zijn isolatieplaten waar alle onderdelen al aanwezig zijn: een dampscherm, onderdak, tengellatten, … Zo kan het sarkingdak snel gemonteerd worden.

Wat je nog moet weten over het sarkingdak

Bij de bouw van een sarkingdak moet je goed letten op de luchtdichtheid. Aan de plaatsen waar het dak aansluit aan de muren en aan de spanten moet er extra inspanning gedaan worden om de isolatie luchtdicht te maken. Er kunnen gemakkelijk luchtlekken ontstaan.

Zoek zeker een vakman met expertise die weet waarop er moet gelet worden. Sarkingdaken vragen wat meer inspanning dan isolatie langs de binnenkant van je huis. Een goede vakman zal je ook helpen met alle andere vragen die je hebt over de werken. Heb je recht op een premie? Is er een vergunning nodig? Welk materiaal kies je het best?

Heb ik een bouwvergunning nodig?

Wanneer je isolatie langs de buitenkant laat plaatsen, met een sarkingdak, dan verhoog je eigenlijk je dak en maak je dus je woning groter in omvang. Soms is het dus nodig dat je een bouwvergunning aanvraagt. Ga na bij je gemeente of het in jouw geval nodig is om een vergunning te hebben voor een sarkingdak. 

Kan ik mijn oude dakbedekking hergebruiken? 

Vaak is het een goed idee om bij de plaatsing van een sarkingdak ook te kiezen voor een volledig nieuwe dakbedekking. Voor de isolatieplaten en de tengellatten worden geïnstalleerd, moet de dakbedekking eraf. Wanneer je je oude dakpannen of -leien zou willen hergebruiken, moeten die gecontroleerd worden op beschadigingen. Ook laat je ze best volledig reinigen zodat er geen schimmels of mossen meer op groeien. Schimmels, mos en ander vuil maken de kans groter dat er lekkages ontstaan en het vergroot bovendien de kans dat de dakpannen worden aangetast door vorst. Wanneer je een sarkingdak hebt, is de kans sowieso groter op vorstschade omdat de dakbedekking geen warmte van binnenuit meer krijgt. 

Sowieso is het verstandiger om voor een nieuwe dakbedekking te kiezen. Zo weet je gegarandeerd dat de dakpannen mooi afgewerkt zijn en waterdicht zijn.

Isolatiematerialen sarkingdak

Welke isolatiematerialen worden meestal gebruikt?

Bij een sarkingdak wordt er gewerkt met isolatieplaten uit een harder materiaal. Die platen kunnen onder andere gemaakt worden uit polyurethaan of PUR. Polyurethaan is een harde stof die lang onaangetast blijft door vocht, mos of schimmel. Het geeft een uitstekende thermische isolatie en verslijt amper. 

Het isolatiemateriaal van sarkingdaken bestaat altijd uit harde platen van kunststofschuim. Er wordt naast PUR ook gebruik gemaakt van PIR, of Polyisocyanuraat. Ook PIR heeft een zeer lange levensduur en is niet onderhevig aan slijtage. Deze harde kunststoffen platen bieden iets minder isolatie tegen geluid, maar zijn ideaal voor warmte-isolatie.

Heb ik recht op premies bij het plaatsen van een sarkingdak?

Wanneer je een sarkingdak laat plaatsen dan kom je in aanmerking voor een premie door de netbeheerder. Je moet dan wel minstens een isolatiewaarde van 3,5 m3K/W behalen. Dat vereiste kan je al behalen wanneer je isolatieplaten van ongeveer 8 cm dik gebruikt.

Bovendien biedt de overheid een belastingbesparing aan waardoor je de kosten voor 30% kan laten terugvorderen van de inkomstenbelasting. De voorwaarde is wel dat je je sarkingdak laat plaatsen door een erkend aannemer.

Je kan dus inderdaad premies krijgen bij de plaatsing van een sarkingdak. Controleer waar jij recht op maakt en bespaar op de werken.

Hoe bespaar ik nog op een sarkingdak?

Wanneer je besloten hebt om een sarkingdak te laten plaatsen, ga dan eerst op zoek naar een deskundig team vakmensen met ervaring. Als je met een erkend aannemer werkt, kan je besparen op je kosten via belastingbesparing. En ook belangrijk: je kan met een gerust hart genieten van een stevig geïsoleerd dak voor de komende 50 jaar. 

Door offertes te vergelijken kan je snel de juiste vakman vinden voor jouw sarkingdak. Je ziet gauw welke kosten je kan verwachten en wie de juiste dienst aanbiedt voor je project. Vergelijk dus meerdere offertes om de juiste prijs te vinden.

Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Sarkingdak